Ahojte, chcela by som poprosiť o radu niekoho, kto sa trošku vyzná v zákonníku práce a vedel by mi poradiť v takejto špecifickej situácii.
U zamestnávateľa pracujem od 12/2019. Od polovice marca 2020 som PN, na ktorej budem do polovice júna. Následne si chcem čerpať dovolenku a potom koncom júna pôjdem na MD.
Od zamestnávateľa ma informovali, že počas apríla a mája mi nevzniká nárok na dovolenku. Ja som si však našla iné informácie: keďže som odpracovala 2 mesiace v kalendárnom roku, mal by mi nárok vzniknúť... Prosím, poraďte. Vopred ďakujem.
@alenah31 ďakujem pekne za vysvetlenie, pochopila som 🙂 Prečo je to tak? Ja som všade našla, že ak mám odpracovaných 60 dní za kalendárny rok, tak mi nárok na dovolenku vzniká za každý mesiac trvania pracovného pomeru, aj počas trvania PN.
Našla som, že by mi vznikol nárok za odpracované dni iba v prípade, že by som nemala odpracovaných 60 dní počas kalendárneho roka...
@zelenejablcko odpracovaných 60 dní - PN = neodpracované, MD = odpracované. Ak by si mala od začiatku roku odpracovaných 60 dní a POTOM šla na PN nabehne ti celková dovolenka za rok 2020 a alikvótne sa kráti pri PN po prvých 100 dňoch o 1/12 a potom každý ďalší mesiac o 1/12. Ty ale 60 dní od začiatku roku odpracované nemáš.
@alenah31 Už mi je to jasné, rozumiem, ja som rátala 2 mesiace, ale tu treba prihliadať, že ide o pracovné dni.
A keď pôjdem koncom júna na MD, tak mi spätne nabehne dovolenka? (Bude sa akoby počítať, že budem mať odpracovaných 60 dní? Alebo to sa už spätne nedá?)
Krátenie je takisto iba možnosť, nie povinnosť.
Ďakujem krásne za vysvetlenie 🙂
@zelenejablcko hej je to možnosť - ale keďže všetky mzdové programy čo poznám (a je ich dosť) to majú nastavené a urobí ti to krátenie automaticky - ibaže by ste mali kolektívnu zmluvu kde to máte upravené inak - napr. ako benefit. A áno, počas MD sa ti napočíta neboj😀
@alenah31 kolektívnu zmluvu nemáme, tak aspoň s tým budem počítať 🙂 Mne teraz ide akurát o to, aby som už z PN mohla ísť na dovolenku, ale to sa snáď dohodnem tak, aby som využila tú dovolenku, ktorá mi vznikne po nástupe na MD 🙂 Naozaj veľmi pekne ďakujem za pomoc!
@zelenejablcko máš nárok len na alikvótnu časť za január a február. Pokiaľ máš dieťa resp. viac ako 33 rokov počítaj 25:12x2, ak menej ako 33 rokov tak 20:12x2. Inak celá dovolenka nabieha každoročne až po odpracovaných 60 dňoch. Pred MD si môžeš čerpať minuloročnú ak ti nejaá zostala + to čo ti alikvótne prináleží za tento rok. Počas PN sa dovolenka nepočíta, počas MD áno - doba na MD sa počíta ako odpracované obdobie. Neviem ako inak laicky to vysvetliť🙂