Vyštudované učiteľstvo jazykov - uplatnenie sa

eteew267
29. apr 2023

Zdravím, možno sa pýtam úplnú blbosť ale, mohol by niekto kto má vyštudované učiteľstvo jazykov robiť aj niečo iné. Myslím ako napríklad: prekladať, robiť korektúry vo vydavateľstve alebo časopise, knižnica atď. , alebo teda len vyslovene učiť.
Ďakujem

janinah
29. apr 2023

Neber robotu prekladateľom.ktori to vyštudovali..

melanta
29. apr 2023

Nemôžeš robiť lekára, právnika či projektanta a podobne. Inak v podstate môžeš robiť čokoľvek. Od predavačky po generálneho riaditeľa korporátu.

zuzanockamt
29. apr 2023

@eteew267 Môžeš, ak to zvládneš a budeš mať klientelu. Je to náročná práca, nie nadarmo sa 5 rokov študuje na VŠ.

oira
29. apr 2023

@eteew267 urcite ano.... polovica ludi dnes nerobi to, co vystudovali. A uplatnia sa niekedy uplne mimo svojho povodneho povolania.

iwesska
29. apr 2023

Jasne,ze ano,podstatne je,aby si ten jazyk super vedela. Ja som robila preklady a nemam jazyk ani vystudovany.

mamina7070
29. apr 2023

jasne kludne prekladat alebo vyuvovat co firmach atd

luccija
29. apr 2023

@iwesska na prekladatelstvo nemusí mať " guľatu pečiatku"?či ty to myslíš tak, že si to preložila ako brigádu pre niekoho čo má živnosť na prekladatelstvo?

luccija
29. apr 2023

@eteew267 môžeš si spraviť krúžok jazyka v škôlkach, detských centrach

missviolet
29. apr 2023

@luccija pečiatku treba napriklad na súdne prekladatelatvo. Autorka spomina napriklad vydavatelstva, tam peciatku netreba.

inak autorka, vydavatelstva platia fakt malo za preklad, korekturu este menej - ale tu robia ti, co studovali editorstvo alebo slovensky jazyk, mne z prislevky vyplynulo, ze hovoris o cudzich jazykoch

luccija
29. apr 2023

@missviolet aha som si myslela, že musí byť zaradená medzi prekladateľov v nejakej únii, alebo ako to nazvať podobne ako psychoterapeuti

eteew267
autor
29. apr 2023

@janinah neboj to bol iba príklad 😉

eteew267
autor
29. apr 2023

@missviolet Áno aj, ale ja primárne chcem učiť, ale iba literatúru buď slovenskú, alebo anglickú, alebo aj-aj. Neviem síce či sa to vôbec dá. Ako máme na škole profesora čo iba literatúru učí, no neviem ako sa to dá. Či tretí stupeň VŠ? Netuším.

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eteew267
autor
29. apr 2023

@rony2255 Šak toto. To treba tretí stupeň v odbore literárna veda alebo slovenská literatúra. Avšak na Phd. stupeň je dosť ťažko sa dostať. :D Ale dá sa. A ešte to je ďaleko, že dovtedy možno aj zrušia. :D

majlo1234
30. apr 2023

No s anglictinou a slovencinou je tazsie uplatnenie ako s inymi kombinaciami na trhu prace. Ano, mozes ucit, ucitelov treba. V korporatoch casto hladaju este jeden extra jazyk.

domi235
1. máj 2023

@iwesska to som nevedela o tom ze je mozne to robit aj bez prekladov. Aka spolocnost to umoznuje? A mas nejake certifikaty z cudzieho jazyka? Co konkretne si prekladala?