Zdravím, možno sa pýtam úplnú blbosť ale, mohol by niekto kto má vyštudované učiteľstvo jazykov robiť aj niečo iné. Myslím ako napríklad: prekladať, robiť korektúry vo vydavateľstve alebo časopise, knižnica atď. , alebo teda len vyslovene učiť.
Ďakujem
Nemôžeš robiť lekára, právnika či projektanta a podobne. Inak v podstate môžeš robiť čokoľvek. Od predavačky po generálneho riaditeľa korporátu.
@eteew267 Môžeš, ak to zvládneš a budeš mať klientelu. Je to náročná práca, nie nadarmo sa 5 rokov študuje na VŠ.
Jasne,ze ano,podstatne je,aby si ten jazyk super vedela. Ja som robila preklady a nemam jazyk ani vystudovany.
jasne kludne prekladat alebo vyuvovat co firmach atd
@luccija pečiatku treba napriklad na súdne prekladatelatvo. Autorka spomina napriklad vydavatelstva, tam peciatku netreba.
inak autorka, vydavatelstva platia fakt malo za preklad, korekturu este menej - ale tu robia ti, co studovali editorstvo alebo slovensky jazyk, mne z prislevky vyplynulo, ze hovoris o cudzich jazykoch
@missviolet aha som si myslela, že musí byť zaradená medzi prekladateľov v nejakej únii, alebo ako to nazvať podobne ako psychoterapeuti
@missviolet Áno aj, ale ja primárne chcem učiť, ale iba literatúru buď slovenskú, alebo anglickú, alebo aj-aj. Neviem síce či sa to vôbec dá. Ako máme na škole profesora čo iba literatúru učí, no neviem ako sa to dá. Či tretí stupeň VŠ? Netuším.
No s anglictinou a slovencinou je tazsie uplatnenie ako s inymi kombinaciami na trhu prace. Ano, mozes ucit, ucitelov treba. V korporatoch casto hladaju este jeden extra jazyk.
Neber robotu prekladateľom.ktori to vyštudovali..