Vystavenie faktúry

10. júl 2024

Ahojte, viem že to sem nepatrí ale … môže mi niekto vystaviť fakturu dnes s dátumom napr. mesiac dozadu ? A ja ju vystavim tiež s dátumom mesiac dozadu ?

lienka.7
10. júl 2024

@autor teoreticky je možné všetko.

295anicka
10. júl 2024

A prakticky tu máme zákony, ktoré nie sú pre srandu králikov

sevrin
10. júl 2024

Záleží či si platca DPH alebo nie. Ak áno, malo by to byť do 15 dní od dodania služby/tovaru, prijatia preddavku a pod. Ak nie si platca DPH, tak by to malo byť viac menej hneď po dodaní služby.. Ale zas kto kedy bude kontrolovať kedy služba bola dodaná, ja keď som vystavoval faktúry, tak to bývalo aj 3 týždne po, dátum dodania som dal 31.3 a dátum vystavenia 24.4. Peniaze som zakaždým prijal až po vystavení a zaslaní faktúry. DÚ nikdy nič neriešil, podstatné bolo, že suma vystavených faktúr sa zhodovala so sumou prijatou na účte.

dejna4
11. júl 2024

súhlasím s vyššie uvedeným. Ak si platiteľ DPH tak do 15 dní od skutočostí uvedených v § 73 zákona o DPH. Ak si neplatiteľ tak bezodkladne od dodania tovaru alebo služby (pozor na zákon o účtovníctve). Ak sa vystavujú faktúry mesiac po zadu, pri neplatiteľoch DPH, tak zo zavretými oboma očami to nie je taký prúser. Ale ak sa to deje pri platiteľoch DPH tak to je potom probém ak sa prešvihne termín na podanie DP DPH. Tam je prioritný dátum dodania (príp. dátum uplatnenia dane - pri odpočte). Môže dôjsť k nutnosti podať dodatočné daňové priznanie DPH, čo je sankciované - pokuta.

dejna4
11. júl 2024

doplň či si platiteľ, neplatiteľ DPH, živnostník, vedieš účtovníctvo alebo nie .. toto všetko má na to vplyv