Vystavené faktúry pri živnosti a informovanosť úradov

24. okt 2020

Dobry den,viete mi niekto poradit,ze ako to vlastne je pri zivnosti a vystavovani faktur? Pri normalnom pracovnom pomere zamestnavatel odvadza za mna odvody do socialnej aj zdravotnej poistovne a pri zivnosti vystavujem faktury firme pre ktoru robim a oni co dalej s tym robia ked odvody si clovek plati sam.Vie socialna poistovna alebo danovy urad kolko faktur clovek vystavi alebo na aku sumu? Posiela to niekam ta firma pre ktoru clovek robi? Dakujem za odpovede

draik
24. okt 2020

Jednak obmedzenie platieb v hotovosti, teda kontrola cez účet, jednak krížová kontrola pri daňovej kontrole.

autor
24. okt 2020

@draik asi som debil,ale vobec nerozumiem tvojej odpovedi

loginexistuje
24. okt 2020

ak tomu nerozumies do podnikania sa nepistaj alebo si najmi kvalitnu uctovnicku

strudlikmalicky
24. okt 2020

Musia ta vyplácať prevodom na účet, nie v hotovosti a daňováci vedia skontrolovať aj tvoj účet, či priznávaš čo máš priznať. Tak to chápem ja.

autor
24. okt 2020

@strudlikmalicky myslite to tak ze napr.pri podavani danoveho priznania si oni vedia podla ICO overit ci som im vsetko priznal?

lucka_ke
24. okt 2020

nie, ale môžu prísť na kontrolu tebe alebo jemu a skontrolujú vás oboch

draik
24. okt 2020

Nepriznať príjem, ktorý je dokázateľne na účte, to chce celkom slušnú odvahu. A v hotovosti Vám ju preplácať nemôžu.

stela01
24. okt 2020

Firma si tvoju faktúru predsa dá do svojich nákladov musia vydokladovať kam dali každé jedno € .
Tak ako ty tvoje faktúry si dávaš ako tvoje + 1 x ročne sa robí daňové kde si vyratas koľko faktúr si vystavila výsledná suma a na další rok ti z toho štát vyráta koľko budeš platiť zdravotnú sociálnu a samozrejme daň zo zisku

moonlight1210
25. okt 2020

Toto je lahko odhalitelny podvod. Zatajit prijmy a uviest do danoveho nizsiu sumu.
Nerob to.
Kontrolu mozes dostat do pat rokov po skonceni roka, za ktory dane odvadzas. A aj ked malych zivnostnikov moc nekontroluju (nestihaju), mozu na teba prist napr. pri kontrole tej firmy, kde si fakturu dal (poziadaju ta o “sucinnost” pri kontrole a musis predlozit doklady, ako je tvoja faktura u teba vedena a kde je priznana a vypis z uctu, ako ti ju uhradili. Lebo to vplyva aj na to, ci ju danej firme uznaju v nakladoch, atd.).
K tomu by si mal mat vystavene faktury cislovane tak, aby bol ciselny rad nepretrzity (teda vypadnute cislo signalizuje chybajucu fakturu v uctovnictve). Ak ich precislujes, nebude ti to sediet s cislom, ktore ma niektora firma (co by zistili pri tej kontrole firmy).
Z vypisu z banky zistia, ze ti fakturu uhradili, no ty ju v uctovnictve vystavenu nemas.
A ine moznosti.

Radsej si miesto toho uz pocas roka sleduj vyvoj svojich prijmov a vydavkov a postupne ho upravuj, aby ti vysla tebou ziadana dan na konci.
Ak si maly zivnostnik, postacia ti na prehlad aj tri stlpce v exceli: moje faktury, vydavky, mesacne odvody na sp a zp (mozes zahrnut aj poplatky banke za vedenie uctu a ine povinne opakujuce sa mesacne polozky, co suvisia s tvojim podnikanim). Na konci mesiaca od prveho stlpca odcitas zvysne dva a mas +/- prehlad, ako sa vyvija tvoj zaklad dane. A uz si ho upravis. Alebo sa v danovom rozhodnes pre pausal. Co ti bude lepsie.

jano1987
16. apr 2024

Tak tato tema aj mma zaujima, ja som slovenska sro, fakturujem svoje sluzby v Nemecku a prijem chodi do Tatra Banky, cca 7000 euro mesacne, take prijmy sa v danovom priznani nedaju zatajit, kedze vsetko ide cez ucet a nechat si posielat prachy na cudzi ucet, tak to neviem...

jano1987
18. apr 2024

Tak toto by aj mna zaujimalo