Vyšší plat alebo prémie

7. jan 2024

Ahojte,
Baby,čo je pre zamestnanca lepšie? Mať vyšší základný plat,či ked mu plat dorovnáva zamestnávateľ prémiami?
Prečo zamestnávateľ radšej rieši prémie ako vyšší základný plat?

petamich
7. jan 2024

vacsina premii a bonusov je nenarokovatelna a mozu byt nevyplatene z roznych dovodov 🙂 to je podla mna najcastejsi dovodov - castokra kvoli hospodarskej situacii, rozhodnutiu vedenia, nemusis mat na ne narok, ked si vo vypovednej...

za mna je urcite mat co najvyssi fix

deedol
7. jan 2024

presne, zaklad. na premie sa moze siahat, na fix nie.

autor
7. jan 2024

Chápem,s prémiami môžu manipulovať. Ale keď tie prémie de facto ponechávajú ,resp.ked si ich "vyrobíme"máme ich,ma to ešte pre zamestnanca nejaký iný benefit mať vyšší zaklad?či z toho profituje iba zamestnávateľ?

duunlo
7. jan 2024

jednoznacne vyssi zakladny plat. Premiami zamestnavatel riesi napr. tvoj vykon. Chces viac zarobit? Viac odpracuj napr. nadcasov, spln nejaku zakazku nacas, poriadok na pracovisku, dochadzka. Takto vie ta “motivovat” k vyssiemu vykonu. Inak na teba velmi nema paky, jedine zeby ta vyhodil.
Iny benefit to nema kedze sa to rovnako zdanuje, aj odvody idu z toho rovnako vysoke.

luciaruz
7. jan 2024

Vždy som všetko pýtala mať pevne zakotvené v plate. Šéf sa raz zle vyspí a mate po premiach? Žiadne také ☝🏼

hellwant
8. jan 2024

No napr. este to, ze sice ich ponechava, ale okrem spominanych dôvodov, ze si vo vypovednej, ci recesia, alebo zly hosp. vysledok firmy môzes napr. meskať par krat do prace a skráti ti ich, dalej tyzden pn, očerka, znovu môže byť kratenie, nemas nadcasy, skrati. Je HLAVNE veľa osobnych dôvodov zamestnanca, kvôli ktorym sa môžu premie kratiť a tieto su podstatnejsie= castejsie pre zamestnavatela.
Napada ma jedine, ze ak ti ich nechava v stanovenej sume napr. 100 € par rokov(a nezdvihne ti zaklad), inflacia ti hodnotu pozerie, stale 100 eur ak ich nezvysi, ak by ti zvysil kazdy rok fixny plat o 100, tak za 2 roky mas uz plus 200, za tri plus 300 atd..

muchotrafka298
8. jan 2024

Premie nie su narokovatelne a z tvojho "zakladneho" platu sa vypocitava napriklad PN alebo podpora v nezamestnanosti. Cize z pohladu buducnosti je lepsie mat vyssi zakladny plat, ktory mas zaruceny pracovnou zmluvou.

maranta_leuconeura
8. jan 2024

Zakladny plat, idealne pravidelne navysovany. Si zober, ze na x rokov vypadnes z prace na matersku+rodicovsku a vratis sa spat s platom ako pred tromi rokmi. Ci je nefer, ale je to caste. Co cakas ze za ako dlho dostanes premie? Ked este budes predtym tehotna PNkovat ako je tu zvykom, potom OCR kazdy mesiac, no s premiami sa mozes rozlucit. Za to keby si to mala uz v plate kazdy mesiac, budu aj PNky aj OCRky vyssie

autor
8. jan 2024

Práve to je problém,že zamestnávateľ nechce zvyšovať základ,už ho mám taký cca10r.
Že veď mám vysoké prémie,čo samozrejme nie sú vždy vysoké ani náhodou. Dá sa na nich zarobiť,ale nezáleží idi mňa,ale od zákaziek a ich počet nemám až taký vplyv.
Presne ma zaujimalo to,že z čoho sa mi raz vypočíta dôchodok,z čoho mi ide PN,či z celkového mesačného zárobku,či iba zo základu.
Jasne,inflácia je vysoká za tých 10r. Preto potrebujem riešiť základ,ale nevedela som,čo a ako. Na čo všetko má základ vplyv,resp.z čo sa z neho všetko vyratava.
Ďakujem za vsetky rady,som v Tom laik a zjavne naša personalistka mi nevraví pravdu,čo tak čítam 😔

hellwant
8. jan 2024

@maranta_leuconeura pn aj nemocenska sa rata z celej hrubej mzdy. Aj s premiami. Nie iba zo zakladu.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz