Ahojte, chcem vás poprosiť o radu ako sa dá bojovať a či sa vôbec nejakým spôsobom dá bojovať proti profesorke, ktorá je na študentov arogantná, totálne povyšenecká (pardón za vyraz ale doslova sa k študentom správa ako k hovnám)... Cez skúšky nechá prejsť ľudí len vtedy ak sa náhodou dobre vyspí alebo má ako tak dobrú náladu no keď jej niekto hneď na začiatku nepadne do oka tak ho vyrazí lebo vie že si to žiaľ môže dovoliť, keďže je na škole vysoko postavená...
@kiki149 Ucim vyse 20 rokov na VS a teda s niecim takym som sa nestretla, ani ako studentka, ani ako ucitelka. U vas sa nevyplnaju na konci semestra dotazniky k predmetom? Nemate studentsku uniu/parlament? Celkom by ma zaujimalo, na ktoru VS chodis.
@kiki149 nemám skusenost, ale napadlo ma že možno by sa to dalo riešiť nejakou petíciou, spísať jej “praktiky”, vyzbierať podpisy od študentov a potom to doručiť dekanovi fakulty, alebo možno aj rektorovi
A tiež by ma zaujimalo na ktorej VŠ je takáto profesorka. Ja som chodila na UK v BA a teda vyučujúci sa takto nesprávali, brali nás ako kolegov (aj nás tak oslovovali 🙂) a záležalo im aj na spätnej väzbe od študentov. Na konci semestra sme anonymne vyplnali dotazníky spokojnosti k danému predmetu/vyučujúcemu, bola to ich vizitka, takže myslím že sa všetci snažili byť normálni.
@beata_k Si si ista tym, co pises? Na statniciach je komisia a ak by student vedel odpovedat, tak ho len tak "z trucu" nemoze vyucujuci vyhodit.
@dskjhfdlkdjhl Veru na statniciach s nim som nebola. Ale vraj komplikovane otazky.
@beata_k No, na statniciach sa skusa len to, z coho boli predtym studenti skusani. A opakujem, je tam komisia. Ano, verim, ze Ti toto nejaky student mohol povedat, ono to totiz vyznie tak lepsie, ako to, ze sa naozaj nepripravil dostatocne. Lenze to moze hovorit len ludom, ktori tomu uveria, uveria, lebo nemaju skusenosti.
@dskjhfdlkdjhl No mozno mas i pravdu 🤭
Ale dokazem si predstavit, ze to mohla byt i pravda. Nie, nie len z toho z coho boli skusani. Mne jeden profak povedal, ze VS je aj samostudium. Nie len osnovy.
@kiki149 zazila som takeho profesora,chodila som so slzami na krajicku k nemu. Menil nalady zo sekundy na sekundu,skusku dal spravit podla nalady. Kludne sa stalo,ze z pisomnej si mala za A a na ustnej ta tak zdrbal a take otazky daval,ze si odisla s Eckom a mala si mu byt este vdacna,ze si vobec presla. On nikdy nedaval za A,lebo podla neho student neexistuje,aby mal vedomosti za A. A vies,co sa stalo? Vsetci,ktori sme vydrzali,zacal sa k nam v druhom semestri 5. rocnika spravat ako k ludom. Moja rada,nevycnievaj z davu,snaz sa byt nenapadna,nevsimaj si ju,neprovokuj ju. Inak nemas sancu prejst tu skolu
@beata_k to je dalsia kapitola. Nam VS pripadala ako utajovanie informacii. ked sme sa pytali navyse,odpived bola dostudujte si. Ked si sa k niecomu chcela dostat,len hladanim a studovanim si sa dostala. Mne sa znami smeju,ze som ako detektiv patrac,lebo ak sa o niecom bavime a nevieme,hned idem vyhladavat. Ale to mam pozostatky zo skoly,vsetko sme si museli hladat. Darmo dobra VS je velmi dobra skuska zivota.
@dskjhfdlkdjhl ja som tiez ucila na Vš a veru v komisii som na štátniciach zažila všeličo...aj ako si zgustla komisia na postihnutom dievčati...podotýkam, dievča vedelo odpovedať. Takže možné je všetko...poznám aj prípady kedy katedra dáva skúškové otázky tak, že proste zo 100 ludi spravi 25...takze tolko k tomu
@owecka tak kazdy ma nejake skusenosti, ale potom je otazka, co je to za VS. Dost pochybujem, ze je to jedna z tych lepsich. Samozrejme, mozem sa aj mylit. Ja som kazdy rok na statniciach (a uz dost dlho) a nic take, co opisujes, som nezazila.
@beata_k No, to by ale tak nemalo byt-na statniciach by sa malo skusat to, co bolo odprednasane a v podstate aj odskusane.
@kiki149 tak za prve, na VS nie su profesori, mozno zopar, ktori maju naozaj ten titul prof. Tych je ale velmi malo. Takze v prvom rade, je to bud doktorka alebo docentka alebo inzinierka/magistra a pod. A za dalsie, je uplne bezne, ze maju studenti takyto pocit, ale pravdou vacsinou byva, ze si ucitelka na nikoho nezasadla, skratka vidi, ze je dany clovek v danom predmete nedostatocny.. keby mal ten clovel vedomosti, nie je mozne, aby nepresiel
Ja som sa s podobným prípadom stretla počas štúdia, ja som s pánom docentom osobne problém nemala, ale na študentoch jedného konkrétneho odboru si vždy rád zgustol, lebo ich považoval za menejcenných, vôbec sa tým netajil, vedeli to všetci... Vedenie si všimlo neprimeraný počet repetentov a výsledky zo študentskej ankety spôsobili, že už študentov tohto odboru neučí...
Určite sa dá spísať oficiálna sťažnosť, samozrejme slušne, popísať konkrétne príklady jej nevhodného správania a adresovať to prodekanovi pre váš stupeň štúdia prípadne to riešiť cez študentskú časť akademického senátu... U nás sa riešila takto neprimeraná náplň jedného predmetu učeného vyučujúcim z inej fakulty, úspešne..
Ale rozmyslite si najskôr, či to je oprávnené, často som sa totižto stretla s takýmito rečami na vyučujúcich, pričom dobrí študenti s nimi nikdy nemali problém, len niektorí horší nezvládali, že od nich niekto niečo požaduje a neprivrie očko..
@radkaradix no to nemusi byt tak celkom pravda tiez som mala jedneho dementa pardon "lekara"...(nechodila som na medicinu) skuska pisomna, vsetkych vyrazil ked som sa spytala ze ci nam k tomu aj nieco povie co a preco bol arogantny, potom povedal co tam malo byt napisane, ja ze ale keby ste to citali vedeli by ste ze to tam mam napisane, tak sa na to pozrel - ten ksicht a oci vyvratene pri tom by mali vysiet ako dokumentacia podla mna na recepcii....a povedal ze nad vami pouvazujem ale musite prihodit pracu....pozeram ze aku pracu? normalne som spravila skusku pri najhorsom na B...lenze vies ake to je uz by si musel priiznat chybu pred vsetkymi alebo aj fakt ze ziadnu z tych skusok necital ale len ja som sa ozvala....no co pracu som opisala z knihy citat od a po z...ale nevidim dovod preco by som pracu navyse robila....co mi aj vytkol ale to B mi tam dal. ja som bola pripravena sa ist stazovat na studijne alebo aj vyssie lenze ta skuska bola pisomna, co bola moja vyhoda pri ustnych je to tazsie.
@dskjhfdlkdjhl pokial viem, tak jedna univerzita, kde som pracovala nebola nejaka socialna praca ci Sladkovicovo, Senica. Klasicka univerzita. Druha fakulta o ktorej som hovorila patri k TOP fakultam...to, ze pracujes je fajn, ale treba si dat dole aj klapky z oci...popravde, hanbila som sa ako pes, ked som sedela v tej komisii. To bolo vazne cez ciaru a nemalo by sa to stavat. Nehovoriac o tom, ze po odpovediach sa pristupovalo k znamkovaniu a to bolo tiez neprijemne, ako sa tam clenovia komisie spravali
@kiki149 neda sa s tym bojovat 😊 takych je hojne na kazdej skole si myslim. Mne pomahalo len ignorovat aroganciu a blbe poznamky. Uz mi bolo jedno aky je profesor, nadupala som sa dany predmet a haldela si svoje. Tiez sme mali taku potvorku ako opisujes 😄 pocas skusky si zapla nahlas RADIO a telefonovala, to bol vrchol, extremne to rusilo - popripade zhadzovala spoluziacky kolko maju makeupu, ako su oblecene a pod a to teda pocas skusania, ked si sa potrebovala sustredit, no zial si to pocuvat musela. Ale nezostavalo nic ine, iba zatat zuby a nejako predmet zvladnut.
@owecka ved ako som pisala, kazdy ma nejake skusenosti. To ze si sa hanbila, je sice pekne, ja by som sa ozvala. Ja som za tych v podstate 27 rokov, co ucim, nic take nezazila a nezazila som to ani ako studentka. Mozno je to odborom, na matike sa zvycajne take prasacinky nerobia.
Mne manžel rozprával pripad jedného jeho kamaráta, ktorý mal tiež problém s jedným vysokoškolským pedagógom. Sťažoval sa, presetrovalo sa to a toho pedagóga vyhodili. Ten kamarát potom išiel na skúšku z predmetu, nedostal ju, išiel znova nedostal ju, potom znovu a tam mu už ten skúšajúci povedal, ze ci to nepochopil doteraz, ze ten predmet nikdy nedostane. No a tak mu nezostávalo iné, len ísť na inú školu. Neviem podrobnosti v tomto prípade, len viem co mi hovoril manzel. Takže ja osobne by som sa do tohto boja asi nepustala.
A o studentov akeho rocnika sa jedna? Ak su to prvaci, tak ich nik pocuvat nebude... pochybujem, ze ovladaju ucivo na takej urovni, aby obstali pred komisionalnym skusanim napr., alebo vedeli skusajucu usvedcit z nejakej nespravodlivosti... takto sa stazuju len na jej charakter, nalady, ze je povysenecka, naladova ... ja si vzdy poviem, ze asi v osobnom zivote velmi trpi, alebo mala v detstve studeny odchov. Nic voci nej nezmozete
@kiki149 no proti vetru sa šťať nedá😉 vymeniť školu?