Ahojte, mám VŠ titul, ale chcem začať robiť prácu pre menej kvalifikovaných. Jednoducho takú obyč prácu hoc ako predavačka, upratovačka, chyžná.... Ale z mojich skúseností na takéto pozície celkom neradi príjmajú ľudí s VŠ vzdelaním. Ako na to? Zamlčať titul? (To asi nie, veď by mi v CV zostalo "okno").. Alebo nejaká iná rada? Či je to úplne v pohode? Aké máte s týmto skúsenosti?
Nemám až toľko skúseností, ale čo viem, tak pri niektorých povolaniach napr. v mojom odbore je s tým problém, keď sú tam tabuľkové platy a človeku s titulom by museli zaplatiť viac, pričom náplň práce zvládne človek s odbornou školou ... u napríklad takej predavačky si myslím, že to bude úplne jedno 🙂
Ja som si hneď po VŠ hľadala prácu,posielala som na kvalifikovanú ale aj nie, na nekvalifikovane sa báli že hneď odídem keď sa niečo vyskytne , ak sa ťa budú pýtať proste niečo povieš,napr lepšia pracovná doba, momentálne o také pozície nemáš záujem atd
na tieto pozície nikto nebude tvoje okno v cv riešiť ale titul myslim vypisuje aj mzdarka kade tade. Prihlás sa a uvidis. Absolventov berú podľa mna, poznám xy ludi s titulom v skladoch, v tescu...
Len ja už nie som úplne absolventka. Od ukončenia školy ubehli 2 roky. 2 roky som zamestnaná na pozícii prislúchajúcej titulu, ale chcem zmeniť prácu a chcem hľadať v takých bežných pozíciach 🙂 Zatiaľ som skúsila len pár CV rozposlať, ale neozval sa veru nikto a okolie ma presviedča, že ma ani nevezmú lebo určite očakávajú, že sa po krátkej dobe zodvihnem a pôjdem do lepšieho...
A čo si vyštudovala a čo Tá vedie k tomuto rozhodnutiu?
Možno napísať pár ,,motivačných viet ,, ... Prečo chces práve takú pracu
Je pre mňa veľmi podstatný čas a na pozície týkajúce sa môjho odboru musím dochádzať (aspoň tam kde žijem). Niet nad prácu v blízkosti domova... A aj som už vyčerpaná psychicky. Pracovať hlavou... Ja viem, že ani tie "bežné" pozície nie sú med lízať, o to pokoj.. Brigádnicky popri štúdiu som si čo-to vyskúšala, ale paradoxne mi práve tie pozície takto spätne vyhovovali viac z viacerých dôvodov.
Podla mna je najlepsia zlata stredna cesta.
Je pravda, ze ta nemusia vziat pretoze budu predpokladat, ze sa casom zdvihnes a najdes si cosi ine.
Ak ta sucasna praca psychicky vycerpava, ja by som si skratil uvazok a nasiel si bokovku v inom sektore. Budes robit na skrateny uvazok 1-2 dni do tyzdna a zamestnavatelovi mozes povedat, ze hladas zmenu resp. spestrenie akejsi zabehnutej routiny.
Kazdy job je do istej miery routina cize ak vysvetlis preco mas o takyto job zaujem, drviva vacsina zamestnavatelov to pochopi.
Neviem, ale mne napr. predavacka nepride ako oddychovka. Predavala som brigadne pocas VS v jednom obchodnom centre a pocula som vseliake pribehy, predavacky musia castokrat 12 hodin denne stat na nohach, nemaju dovolene si sadnut a oddychnut, niekedy pomaly nemozu ani na zachod ci na obed odbehnut. Nehovoriac o obchodoch typu velke potraviny, tam sa podla mna tie zeny idu zodrat. Cize nechcem ta odhovarat, len aby si nesla do niecoho s vidinou "lahkej prace" a realita bude uplne ina.
No neviem či je lepšia práca taká kde nepotrebuješ titul... povedal by som že vôbec nie. No ale tak keď posielaš CV, tak napíš k tomu motivačný list, a vysvetli to v ňom, že prečo máš o to záujem a prečo to je pre teba lepšie atď. to skôr si niekto všimne, zvlášť keď to nevyžadujú.
Ked si psychicky vycerpna 2 roky po skole v podstate si este ani nezacala poriadne pracovat tak chod do toho. Manualna praca bude pre teba lepsia. Bude sspokojnejsia kludnejsia odrobis si svoje a ides domov. Dochadzat sa ti nechce plat ti je asi tiez ukradnuty, takze ak su moznosti v tvojim okoli robit predavacku tak chod. Popripade benzinka alebo nejaky sekac
Veď aj vysvetlí potenciálnemu zamestnávateľovi, prečo to chces robiť. Mám známeho , ktorý prijal do penziónu upratovačku - právnička, normalne mu povedala, že je vyhorená, že si potrebuje oddýchnuť a nechce robiť s ľuďmi. Neviem, či tam ešte je, bolo to dávnejšie, no určite ju zobral.
Vobec to nebude problem, v obchode atd. je im jedno, aky ma kto titul. Najma dnes, ked ma titul defacto uplne kazdy.
Nemala by si hľadať nižšie pozície len preto, že sa niečo odohralo v tvojej terajšej práci, niečo čo ťa sklamalo, alebo trápi. Určite je to na základe niečoho. Ak ti nejaký vedúci naznačil, že nie si dobrá v tom čo robíš, alebo si niečo v práci pokazila, vedz, že názor jednotlivca je názor jednotlivca a to čo povie nejaký šéf neznamená, že sa tak ma uberať celý tvoj život. Alebo ak chces jednoduchšiu prácu z dôvodu, že ťa psychicky terajšia vyčerpáva, skús inú strategiu- hľadaj niečo vo svojom obore na Home Office. Ja som si tiež takto našla a bolo po držím šéfovi ;)
Áno, môžeš dať okno, a pri pohovore môžeš povedať, že si študovala a nedoštudovala 😉
ja si myslím že s tým nie je problém... stačí sa prihlásiť napr. na benzinku a tam s kľudom ťa vezmú...