Výška materskej a minimálna mzda

99motylik9
22. júl 2024

Ahojte mamičky, nenájde sa tu nejaká šikovná mamička v oblasti ekonomiky, ktorá by mi vedela poradiť ohľadne materskej v roku 2024? Aktuálne mám na páske min. mzdu a potrebovala by som poradiť ohľadne možností, aké mám pred nástupom na MD, aby som mohla dosiahnuť čo najlepšie možností? Čo sa vlastne reálne oplatí a čo nie... Ďakujem vopred za ochotu a pomoc

bublinka1426
22. júl 2024

@99motylik9

co mas na myslis pod pojmom ''najlepsie moznosti'' ?

mas minimalku, vela necakaj. ak bude nizsia ako je rodicak, mozes ziadat o doplatenie do vysky rodicaku.

petamich
22. júl 2024

@bublinka1426 no napr. ak by ukoncila pracovny pomer a zamestnala sa na minimalne 90 dni bez OCR a PN s vyssim vymeriavacim zakladom, tak by sa materska pocitala z toho a nie minimalky (toto zrejme myslela ako moznosti a moze byt ich x, ja poznam len tuto ak ju teda vobec stiha, kedze nepise ziadne datumy)

bublinka1426
22. júl 2024

@petamich a myslis ze toto je fer?

mogaa
22. júl 2024

@99motylik9 záleží kedy nastupuješ na MD.....MD sa dá zvýšiť tak, že dáš výpoveď a minimálne na 90dní sa zamestnáš u nového zamestnávateľa s vyššou mzdou.....prípadne ukončíš PP a začneš si platiť dobrovolné nem.poistenie z vyššieho vym.základu(toto všaku musí trvať min.26týždnov)

petamich
22. júl 2024

@bublinka1426 ci to je fer alebo nefer nech uz sa kazdy zamysli 🙂 pytala sa na moznosti a toto je moznost

mogaa
22. júl 2024

@bublinka1426 fér to síce nie je, ale je to reálna možnosť, ktorú zákon umožňuje....

lienka.7
22. júl 2024

@99motylik9 ano je, samozrejme. Uplne jednoduchá a to platit si odvody v takej zodpovedajúcej výške, aby ti vyšla materska akú si praješ.

melanta
22. júl 2024

Ak pôjdeš na materskú tento rok a nezmeníš zamestnávateľa, bude sa ti počítať materské z príjmu na rok 2023. Jediná možnosť je ukončiť tento pracovný pomer, nastúpiť na nový (pozor, nie u toho istého zamestnávateľa a nie u rodinného príslúšníka) a urobiť ako píše @petamich Ak toto neurobíš, žiaľ, materské budeš mať priamo úmerné tomu, aké odvody platíš.

melanta
22. júl 2024

@lienka.7 ale toto nie je v móde, byť ochotný platiť vysoké odovdy, ak chce vysoké dávky. V jednej diskusii tu dnes bolo spomenuté "výpalné pre sociálnu poisťovňu". Množstvo ľudí by chcelo len čerpať zo systému.

lienka.7
22. júl 2024

@melanta myslím, že môj postoj k tejto téme je tu notoricky znamy 😁
Ale tak nechcela som byť až príliš "uprimna" a potom tu čítať hejty na svoju osobu aká som zavistliva piiiiiip 🤦‍♀️
Btw, divím sa, že tu niektoré takýmto kreaturam este aj radia, pochybujem o ich mentalnom zdraví, ale co uz.🤷‍♀️
Keď chce niekto raz podvadzat, ma tu takýchto tém do aleluja... neviem, či nevie čítať alebo ma IQ hojdacieho kona alebo co...👎

subartic
22. júl 2024

@lienka.7 v tomto sa pripájam k tebe. Ja kategoricky zamietam akúkoľvek pomoc kamarátovej koňa sestra brat, aby si u mňa odrobili tie tri mesiace. Toľko návrhov som už mala ako pracovala vo svojej firme na polovičný úväzok za minimálnu mzdu , otehotnela , chcela tam dať výpoveď a hajde ku mne na tri mesiace na TPP za 2500 eur, pričom mi chcela zaplatiť odvody a dve tretiny príjmu ( čistá mzda ) mi dávať na ruku , samozrejme bez toho aby sa tam niekedy aj ukázala. A takýchto skvelých ponúk som už mala možno aj 8.

bublinka1426
22. júl 2024

@subartic skoda ze SP toto nepoklada za ucelove lebo ak jedna osoba maka za minimalku a naozaj nahodne tesne pred porodom maka za 2500, to asi nie je o stasti ze?

subartic
22. júl 2024

@bublinka1426 samozrejme že to nie je o štastí , kto len tak zamestná tehotnú ženu z minimálky na 2500 eur .

bublinka1426
22. júl 2024

@subartic niekto znamy. a ochotny

melanta
22. júl 2024

@lienka.7 mne je tých hejtov smerom ku mne niekedy aj ľúto. Nie kvôli mne. Kvôli ľuďom, ktorí veria, že takéto veci sú v poriadku. Lebo žijú v nejakom inom vesmíre.
@subartic ja som sa s tým párkrát stretla, s prosbou pomôcť nájsť zamestnanie kvôli materskej. Ja viem pomôcť človeku so zručnosťami. A chcieť maximálnu materskú za 3 mesiace odvodov nie je zručnosť.

lienka.7
22. júl 2024

@subartic mna by zaujímalo, ze z čoho ti tie peniaze chcela platit... to z tej minimalky si toľko dokázala "usetrit"? 🤔
No namiesto odrbavania mala robit za normálnu mzdu a mala by aj normálnu matersku. Bez podvadzania. Je fakt nasim národným športom kradnúť a odrbavat, kde sa len dá. 👌 lebo vsak SP ma "sekeru" len 2 miliardy aktuálne, tak prečo kej ešte nepomôcť k väčším sračkam, ze? A potom tu tieto "mamnatopredsanarok" budú ako prve pindat, ze sa zvyšujú odvody, berú sa peniaze z 2.piliera a pod. Vieš čo, nech ho Fico uplne rozoberie na drobné, keď sú tu ľudia sprostí a nevadí im to. Nie, ze Fico ich okráda, oni sa okrádajú sami navzájom. Len im to nedochádza. Nič iné nám netreba 👌 a potom nech tu tie mudrlantky vypisujú, na čom im ten zlý zlý zlý Fico siahol, hulvat jeden zlodejsky! Ale to, ze ony a im tu podobné sú to iste, obycajne zlodejky, to je už ok👍

99motylik9
autor
22. júl 2024

Ďakujem všetkých za názory. Áno myslela som presne niečo takéto. Komu sa nepáči, nech nečíta. Nie som ani prvá ani posledná, ktorá by to urobila a urobí ešte v tomto štáte...veľa žien, kedy má takú možnosť, tak to využije tiež. Nie je moje rozhodnutie mám minimálnu mzdu na páske.... No každý zamestnávateľ chce ušetriť a keď chcete mať prácu, tak si veľmi nenavyberate. Nezarábam na tom...môj plat v čistom je 750€....takže asi tak. Za 10 rokov som nemala ani judnu PN, OCR a podobne.... Myslím, že v dnešnej dobe a v našom štáte sú ľudia (najmä tí tam hore)ktorí osieraju štát omnoho viac peňazí ako matky....

bublinka1426
22. júl 2024

@99motylik9 ako myslis ale mozu za tym vidiet ucelovost toboz ked si 10 rokov odvadzala minimum
a celkovo. k nasmu statu sa radsej nevyjadrujem.

lienka.7
22. júl 2024

@99motylik9 a kde teda ako tehotná nájdeš takého, co ti teda zaplati max.? Nerypem, len sa normalne pýtam, lebo ma to zaujima

subartic
22. júl 2024

@lienka.7 to je väčšinou rodina alebo nejaký známi ktorí takto dostanú peniaze z firmy "legálnou" cestou .
Príčetný nezávislý zamestnávateľ takto tehotnú ženu nezamestná .

99motylik9
autor
22. júl 2024

@bublinka1426 práve preto toto som sa chcela spýtať následne, či mal niekto také skúsenosti s tým. Či to vyšlo a či nie... Či sa to v konečnom dôsledku oplatilo. A aké sú šance tento rok ... Nejdem niečo bezhlavo riešiť. Len viem, že inak nezneuzivam štát ako každý druhý podnikateľ napríklad, len by nám to vedelo pomôcť.

99motylik9
autor
22. júl 2024

@lienka.7 určite to musí byť niekto známy, s kým sa vieš dohodnúť. Ideálne je, pokiaľ ma tvoj zamestnávateľ dve firmy a vie tá iba prehodiť, ale takých veľa nie je. Určite chcem nad tým ale popremýšľať a vedieť viacej. Lebo je to risk a ten počiatočný náklad je dosť vysoký.

mogaa
22. júl 2024

@99motylik9 hlavne zamestnávateľ si musí uvedomiť, že SP to berie ako potencionálne účelové, takže v týchto prípadoch sú tam pomerne časté kontroly či zamestnanec v danej firme reálne aj pracoval tých 90 dní....

melanta
22. júl 2024

@99motylik9 nemôže to byť rodina a ani to, čo ty píšeš. Že ten istý majiteľ, iba iná firma. To SP vyhodnotí ako účelové a vyššie materské zamietne.

melanta
22. júl 2024

@99motylik9 Nie je moje rozhodnutie mám minimálnu mzdu na páske.... Ale áno, je to tvoje rozhodnutie. Len ty si sa rozhodla pracovať pre takého zamestnávateľa. Snáď ti nedrží denne pištoľ pri hlave, že si povinná pracovať za minimálnu na papieri. Keby boli Slováci gramotní, nikto by tak nebol ochotný pracovať a potom by sa zamestnávatelia chovali inak. Kým ste ochotní takto pracovať, nezmení sa to.

aurora33
22. júl 2024

@lienka.7 takže k našim odrbavačkam ,,mámnatopredsanárok” sa pridali aj ,,niesomprváaniposledná”

99motylik9
autor
22. júl 2024

@melanta poznám prípady, kedy to tak fungovalo, takže záleží na viacerých faktoroch.....

99motylik9
autor
22. júl 2024

@melanta asi ste pani majiteľka, ktorá zdiera zamestnancov. Ako môžete hodnotiť ľudí, keď neviete, aké majú možnosti? To, že niekto nemá napríklad 3 tituly znamená, že je negramotný?? Nemôžu všetci robiť všetko... A žiaľ, žijeme tak, že keď si chceme prácu udržať, tak sa prispôsobíme zamestnávateľovi.

99motylik9
autor
22. júl 2024

@aurora33 kľudne ste to mohli využití aj Vy keď ste taká múdra. No mám pocit, že sa Vám to nepodarilo a zavidite. Toto nie je žiadna novinka, čo by sa robila posledný rok. Na PNkach odrbava a odrbavalo xy ľudí... Dobrovoľne pripoistenia, ktoré niekedy boli atď atď.... Takže toto je len zrnko z toho, čo štát boli najmenej...

melanta
22. júl 2024

@99motylik9 nie, ja zamestnancov nezdieram. Áno, ak sú ľudia ochotní pracovať za minimálnu mzdu na papieri, považujem to za negramotné. Pretože to tak je. Zamestnávatelia si dovolia iba toľko, koľko im dovolia zamestnanci. A vieš čo je zvláštne, všetci ako ty vedia tu pindať. Ale iba tu. V zamestnaní čušia a nechajú so sebou zametať. Tu si hrdinka. A nie, nikto ti to nezávidí. Chceš odrbať systém a namiesto pokory tu prskáš. Fuj. Toto budeš aj svoje deti učiť? To sa Slovensko ozaj nikam dopredu nepohne.