Aká je výška hrubej mzdy keď ma človek 4 eura na hodinu v čistom ? Kde si to môžem vyratat ? Ďakujem
Skús pozrieť na nete kalkulačky na výpočet hrubej mzdy
@andula78 no len Základná mesačná mzda by bola koľko v hrubom a čistom? A náhodou čo znamená tarifa na výplatnej paske mám tam 760 eur
@thelovelybones no ved mas asi uvedene v zmluve bud hodinovu hrubu mzdu alebo mesacnu.... Tak si to pozri, bud v zmluve alebo platovom dekrete. Aj na vyplatnej paske by si to mala mat.
@thelovelybones tarifa je v podstate ten zaklad (zakladny plat), ktory mas dohodnuty v zmluve. Moze byt mesacny, alebo na hodinu,..
Su firmy, co ho maju presne pevne urceny pre dane pozicie. Vacsina ho ma vsak s volnejsim rozpatim od-do.
V statnej sprave je napr. dany tabulkami (kolko mozes zarobit, v ktorom stupni, po kolkych rokoch praxe, atd.)
Takze dohodnuty (tarifny) plat mas 760€. Ale hruba mzda sa moze lisit od neho nahor, alebo nadol. Lebo hrubu mzdu ovplyvni to, ci mas dovolenku, paragraf, rozne priplatky (moze ti hruba mzda narast nahor), alebo mas Pnku (moze byt nizsia nez tarifny).
Po odcitani poistneho, dane, pripocitani bonusu, odpocitani zrazok za stravne, a inych veci (ak ich mas), ti vyjde cista mzda. Ak mas napr este dalsie zrazky (exekucie,…), tak sa odrata este to (alebo naopak pripocita, ak ti napr vracaju peniaze pri rocnom zuctovani, atd.) a to je potom to, co ide na ucet.
Preto kazdy mesiac, ked podelis peniaze na ucte poctom odpracovanych hodin, ti vyjde ina suma na hodinu.
A kedze je to takto zlozitejsi vypocet, je len tazko povedat, kolko v hrubom predstavuju 4€/hodina v cistom.
Kazdy mesiac to moze byt ine.
Preto sa plat dohaduje v hrubom a neda ani dohodnut v cistom. Ak ti to niekto slubi, tak ta zavadza, alebo to cca priemeruje, alebo tomu nerozumie.
@thelovelybones Len tak nahrubo to je cca 5€ az 5,10€ v hrubom na hodinu.