Vyradenie zo štúdia a práca

22. máj 2023

Ahojte. Prišla som si pre radu😄. Vec sa mal tak, že od septembra plánujem nastúpiť na inú vysokú školu, momentálne som ešte evidovaná ako študent na terajšej vysokej, len som nezanechala štúdium a čakám papier od školy, že ma vyhodia. Takže počítam s tým, že cez leto nebudem evidovaná ako študent a ak by ma prijali na novú školu, tak by som čakala na zápis dlhšie a neviem kedy by sa mi “obnovil” status študenta. Dnes mi volali z House obchodu, kde som si poslala životopis, vysvetľovala som pani na telefóne, ako to mám ale asi ma zle pochopila alebo neviem, jednoducho mi povedala, že cez leto teda nebudem študent a že to by mi nemohla dať na skrátený úväzok ale ako brigádu a že mám prísť na pohovor. Lenže keď mi príde papier od školy o vyradení zo štúdia (čo si myslím, že mi asi po skúškovom príde) tak sa budem musiet hlásiť na úrad práce. A keby ma príjmu tak by sa ma tak nechali aj na brigádu počas štúdia. Viete mi nejak poradiť, či to chápem správne? Po prípade, ako postupovať ?

autor
22. máj 2023

Chcela som si nájsť niečo na leto, kde by som poprípde mohla pracovať aj počas školy, v inzeráte bolo písane, že to je na skrátený uväzok/dohoda(brigáda), tiež sa tam písalo, že to nieje len pre študentov stredných/vysokých škôl, ale normálne aj “stredoškolské s maturitou”. Čiže som to brala tak, že by som mohla ísť na skrátený úvazok, že by ma logicky ako brugádnika nevzali, keď nebudem študentka cez leto

lucka_ke
22. máj 2023

existujú aj brigády pre ľudí, ktorí nemajú status študenta

autor
22. máj 2023

@lucka_ke ano, zle som to napísala

autor
22. máj 2023

Pripadne, keby ma aj prijali na brigádu, a dňom kedy by mi prišiel papier od školy o vylúčení, bude mi platit zamestnávateľ socialne aj zdravotne ? Alebo ako to bude keď v tom čase by som už pracovala? Nemusela by som sa hlásiť na úrad práce?

lucka_ke
22. máj 2023

záleží na type dohody, ak pokryje celý mesiac tak sa nemusíš hlásiť na úrade práce, ale ak by za teba platili len niektoré dni zvyšok by si si musela doplatiť sama zdravotku, brigáda popri evidencii na ÚP je veľmi obmedzená (40 dní a ešte sa obmedzuje aj možný príjem)

januska12323
22. máj 2023

V prvom rade by si mala zavolať do školy do kedy budeš študentom. Aby si nemala študentskú dohodu keď na ňu nemáš nárok a naopak. Inak spravíš zbytočné problémy na všetky strany.