Výpovedná lehota a práca pri zdravotne ťažko postihnutom dieťati

vladka7392
3. sep 2016

Dobry den.chcela by som sa vas spytat aku vypovednu lehotu ma dat si moja mamka ked sa chce starat o moju ztp dcerku ktora dovrsi 3 roky v oktobry nakolko chcem ist do prace ja ako matka dietata.

evittam
3. sep 2016

@vladka7392 No ak pracuje a chce dať výpoveď tak musí postupovať podľa Zákonníka práce ako každý iný človek. Prípadne podpísať so zamestnávateľom dohodu o skončení pracovného pomeru - ak ten bude súhlasiť.

vladka7392
autor
3. sep 2016

No ok a ako to je stym že ked zostane z malou doma kto a ako bude za nu odvadzat odvody.ked ma iba ciastocny invalidny?

evittam
3. sep 2016

@vladka7392 No to neviem to si zisti. A ak chceš aby poberala ten príspevok na starostlivosť o dieťa, tak by musela mať živnosť na opatrovateľské služby-a vtedy si platí sama ZP a SP je prvý rok oslobodená. 😉 Inak ako to je ďalej pri ZŤP a invalidnom fakt viac neviem. Hádam sa niekto nájde čo tomu viac rozumie. @gapa, @zalka, @majusqa77 - čo vy na to, dámy? 😉

oliva276
3. sep 2016

Stačí, ak sa v zdravotnej poisťovni preukáže dokladom z SP, že je poberateľkou ČID a zdrav. poistenie bude za ňu platiť štát. Soc. poistenie si môže/nemusí platiť dobrovoľne.

vladka7392
autor
3. sep 2016

@oliva276 cim sa ma preukazat ? Prosim vas

oliva276
3. sep 2016

Stačí predložiť Rozhodnutie o priznaní ČID + OP.

saurian
3. sep 2016

ty mozes poziadat o predlzenie RD zo zdrav.dovodov a budes dostavat tych cca 200e rodicak. ty mozes ist do prace, tvoje dieta do skolky, a tvoja mama sa bude o neho starat ked budes v praci ci dieta nebude v skolke....
tvoja mama da vypoved podla zakonnika prace - tzn. bud sa so zamestnavatelom dohodne a rozviaze prac.pomer dohodou - tam nemusi byt ziadna vypovedna lehota. ak sa nedohodne, tak poda vypoved podla zak.prace - tam je vypovedna doba podla toho ako dlho pracovala vo firme (1-3 mes.). kedze je poberatel CID tak je poistenec statu. tam je to pre nu vsak nevyhodne z hladiska poisteni ktore su relevantne pre vypocet dochodku. takze tu by bolo vhodne zvazit co je pre vas vyhodnejsie, prip. mame odovzdavat ten rodicak a doplacat dobrovolne nejake to poistenie.
je moznost aj ako pise @evittam, len je to zlozitejsie.

vladka7392
autor
3. sep 2016

@saurian tak vsak to chcem tak.ja idem teraz predlzit rodicovku nakolko malinka ma 7 diagnoz.do skolky nepojde .vlastne na jej ucet jej chodi moja materska to bude mat plus ze ma polovicny invalidny ale potom ako to je s tymi odvodmy.prosim vas

saurian
3. sep 2016

@vladka7392 ono je to s odvodmi tak, ze ak by si bola ty na rodicaku a nemala pracu, si poistenec statu. akonahle vsak mas pracu, hoci dalej poberas rodicak - uz stat za teba neplati hoci by bol tvoj prijem len z dohody z ktorej by sa platilo menej ako by si bola poistencom statu....
co sa vsak tyka tvojej mamy - ak by bola na CID a inak oficialne bez prijmu (hoci by sa vlastne starala o tvoje dieta a davala by si jej tvoj rodicak), tak zdrav.poistenie jej plati stat. ostatne poistenia nie. takze ak by chcela, musela by si ich doplacat sama.
rovnako aj ak by mala tu zivnost na opatrovatelske sluzby - sice by si dostala ten prispevok od statu na dieta v zariadeni (rodicak potom uz nie), dala by si to mame, a ta by si z toho musela odvody platit (kedze to ide cez zivnost, tak podla prijmov zo zivnosti...).
neviem ake zdr.problemy ma malinka - ak by bola umiestnena v skolke alebo inom zariadeni (DSS), aj mama by mohla pracovat....hoci na skrateny uvazok.
ono toto riesenie treba zvazit, pretoze je velmi pravdepodobne, ze mama bude mat potom maly dochodok, a budete si musiet pomahat.
rovnako tak aj v situacii ze ty by si bola z malou a starala sa o nu dlhe obdobie... tiez ti (resp vsetkym rodicom deti ztp ktori nemozu pracovat) to velmi ovplyvni buduci dochodok, cely prijem rodiny a pod... proste zlozita situacia, jednoducho bez pomoci inych ludia a rodiny so ztp detmi su na tom financne velmi zlozito...

saurian
3. sep 2016

@vladka7392 no zabudla som v podstate ak by si platila dochodkove positenie dobrovolne z min.vymer.zakladu tak nie som si ista ale pre nu by to malo byt cca 120e mesacne.