Dobrý deň,
potrebujem poradiť. V júli som dala výpoveď, s 2-mes výpovednou lehotou. Robím na polovičný úväzok. Mam 19 dní starej a 19 dní novej dovolenky. Na výplatnej páske som mala stiahnutých 6 dní dovolenky za júl. Bez môjho vedomia, dovolenku som nepodpisovala. Nič mi nebolo oznámené dopredu, ani sa o tom nezmienil sef. Ja som v júli chodila do roboty. Má na to právo?
Šéf chce, aby som na prelome august/ sept. bola este v práci (robím v papiernictve) aby som pomohla kolegyni s prevádzkou. Ja som si od dnes vypísala dovolenku do konca augusta,a hneď aj od začiatku sept do konca sept. Po kolegyni odkázal ze sa bude robit inventúra. Môze ma stiahnut z dovolenky? Podotýkam že u nas sa dovolenky nikdy nepreplácali. takže pochybujem ze bude ochotný preplatiť mi nevyčerpanú dovolenku. Ako sa môžem brániť?
Môžem od neho žiadať aby mi mi pisomne zaručil ,ze mi preplatí dovolenku, a zaroven mi zaplatí hodiny čo budem v práci? Inak mi po telefone naslubuje hory doly. (prevádzka je v inom meste ako sídlo firmy)
Ďakujem.
@daniela09 nechápem...ako môžeš mať 19 dní novej a 19 dní starej? Dovolenka sa čerpá postupne - najskôr čerpám starú - potom prechádzam k čerpaniu novej (resp. je to tvoja celá za 2019 mínus tých 6 za júl - ani jeden deň si inak nečerpala? + alikvótna časť do 30.9. 2020?) Pokiaľ si odpracovala svoj pracovný fond za júl a on ti dal za júl nejakú dovolenku ako to vykázal v dochádzke? Dal ti tie odprac. hodiny ako nadčas? Plus k tomu potom aj príslušné príplatky? A áno...pokiaľ zamestnávateľ neumožní zamestnancovi vyčerpať dovolenku, ktorá mu k skončeniu PP dňa prislúcha zo zákona mu ju musí preplatiť. Čiže ak ťa z prevádzkových dôvodov odmietne nechať čerpať dovolenku - môže - ale v poslednej výplate ju musíš mať preplatenú A nechápem ako to, že ti ju nevyplatí - mzdový program by to mal urobiť automaticky. Pokiaľ ju preplatenú mať nebudeš - a aj čo sa týka toho júla - a máš svoju dochádzku k dispozícii - obrátila by som sa na inšpektorát práce. Momentálne sa inšpektori veľmi radi "venujú" takýmto prečinom voči zamestnancom. @luulinkaa ak dala výpoveď až 1.7. tak jej výpovedná lehota plynie od 1.8. do 30.9. Pokiaľ by dala výpoveď k 30.6. vtedy je výp. lehota 1.7. do 31.8.
výpovedná lehota začala plýnúť od 1.8. ekonómka mi vypočítala do septebra 19 dní dovolenky.
nie nečerpala som za min rok, pretože robím na polovičný úväzok a nechce preplácať.
@daniela09 áno, môže ti nepovoliť čerpať dovolenku, má na to v rámci Zákonníka práce nárok. Vôbec by som neriešila či chce alebo nechce preplatiť dovolenku. Informovala by som ho, že v poslednej mzde čakám vyplatenú nečerpanú dovolenku inak budem uvedené riešiť s inšpektorátom práce. Myslím, že tvoja dovolenka ho vyjde lacnejšie ako pokuta. Treba byť asertívny.
ja mam výplatnú pásku OK, presne ako má byť. Problem je že s peniazmi gazduje šef. On neda a hotovo. Tiež uvažujem ze to dám na inšpektorát práce, myslím že som v práve. Dochádzku mám k dispozícii.
On má svoje zákony.
@daniela09 pokiaľ by to bolo podľa zákona tak ti nemôže vykazovať na páske čerpanie dovolenky pokiaľ si ju nemala + odprac. hodiny - ľahká matematika. Pokiaľ odpracujem 100 hodín a nemám ani hodinu dovolenky na páske mám odprac. 100 hodín a dovolenka 0 hodín. Ak odpracujem 100 hodín a na páske mám odprac. 60 hod a 40 hod dovolenky (ktorú som nečerpala) kde je tých 40 skutočne odpracovaných? Máš ich preplatené v nadčasoch? Toto som myslela.
s cerpanim dovo musi zamestnavatel suhlasit.
a ano, moze ta z dovolenky "stiahnut"
Ahoj a nie je tých 6 dní za časť ktorú už nebudeš v práci? Ak si dala výpoveď k 1.7. Nemôže po tebe chcieť, aby si ešte v septembri pracovala. Ak ti neposkytne dovolenku musí ti ju preplatiť.