Zdravím, potrebujem radu...Zamestnávateľ mi oznámil , že ma z dôvodu nadbytočnosti chce preradiť na inú pozíciu, s pozíciou nesúhlasím, takze by mi mala plynúť 3 mesačná výpovedná doba ( som vo firme nad 5rokov) Avšak som tehotná( zatial nemam vystavenú teh.knižku) , po tejto výpovednej dobe mám čo urobiť aby som mala nárok na MD ? Mám sa dať na PN? nárok na odstupné nebudem mať? Ďakujem za radu ...
@aduska1611 kym ti nedal vypoved predloz potvrdenie o tehotenstve, budes chranena viac ako doteraz.
Pozri si tu na koni skupinu Pravne pradenstvo.
Hned v uvode je vela info + si roluj a citaj vhodne prispevky. Pripadne sa spytaj. Adminky hned mazu blbosti, takze zostavaju rady skusenych a právnikov
@cacianka ešte mám 2 dní na vyjadrenie či chcem vypoved , alebo budem robiť inú pozíciu takže to už nestíham
@aduska1611 da sa to vyriesit aj tak ze prijmes inu poziciu, a pojdes potom na PNku.. - stale by ti bezal prac. pomer..
kedze si tam nad 5 r, predpokladam ze mas zmluvu na dobu neurcitu - to by sa ti hodilo aj keby si otehotnela do 3r opat ak to je pre tebe relevantne...
@aduska1611 Stíhaš oznámiť - oznamuje sa písomne, listom ktorý len odovzdáš ( nepotrebuješ knižku )
@katarinava lenže pozícia sa mi ukončuje 31.7. ( to vychádza akurát výpovedná doba 3 mesiace ak nepôjdem robiť inú pozíciu, a z dôvodu nadbytočnosti mi ukončia prac.pomer len ja som sa vrátila po RD do roboty som tam 7 mesiacov a zrazu som nadbytočná...
@katarinava Podľa Zákonníka práce sa za "tehotnú zamestnankyňu" považuje iba tá zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie (§ 40 ods. 6 Zákonníka práce). Aj pri 1 tehotenstve som musela počkať na knižku...
@aduska1611 Samozrejme, ze stihas. Pisomne oznam, ze si tehotna, a vtedy Ti musi dat pracu ktoru zvladnes, alebo Ta necha doma s plnou nahradou mzdy.
Do oznamenia staci napisat, ze tehotensku knizku dolozis hned po jej vystaveni. Vlastna skusenost.
@sonnenshein ale ak sa do 2 dní nevyjadrim budú to brať tak že o tu pozíciu nemám záujem takže mi začne od 1.5. Výpovedná doba tak ako teraz postupovat ?
@aduska1611 Ze ak zajtra oznamis tehotenstvo (staci ked napises mail, ze posielas oznamenie postou, a prilozis ten dokument do mailu), tak sa nemusis k nicomu vyjadrovat, a pockas, s cim pridu. Hlavne NIC nepodpisuj kym si to poriadne neprecitas.
@aduska1611 Ty tomu nerozumies a ides si stale svoje. Mas uz v ruke papier, ze ti zamestnavatel dava vypoved? Pravdepodobne nemas, takze nezacina ti plynut vypovedna doba.
Pri oznameni tehotenstva potrebujes potvrdenie lekara - staci ze ti na listok napise, ze potvrdzuje graviditu, ten doklad nemusi byt tehotenska knizka. Takze tehotenstvo oznam hned zajtra - riadne pisomne. Nasledne sa vyjadri, ze so zmenou pracovnej pozicie nesuhlasis.
@aduska1611
@aduska1611 povedz im, ze si tehotna. Gynekolog ti vie vydat potvrdenie, ze toho casu si tehotna a nemusi yo byt ani tehotenska knizka. Toto je najlrpsie riesenie.
@aduska1611 ked si tehotna, nemozu ta vyhodit.