Výpoveď zo zdravotných dôvodov

12. jan 2024

Dobrý deň, mám zdravotné problémy a tak v práci musím dať výpoveď zo zdravotných dôvodov , chcel som sa spýtať, či s tým niekto máte skúsenosti, či treba mať aj nejaké potvrdenie od doktora atď..

lukbe
12. jan 2024

Nie som si istá,sú tu určite právnici, ale pri podávaní výpovede, človek nemusí písať dôvod, len zamestnávateľ ho musí uvádzať.

egonsk
12. jan 2024

ak chces dodrzat vypovednu dobu, tak nemusis udavat ziadne dovody. Ak chces ukoncit skor a to mozes skusit dohodou a udat, ze je to so zdravotnych dovodov.

alenah31
12. jan 2024

autorka výpoveď zo zdr. dôvodov sa nepodáva len tak. Najskôr žiadaš o zmenu prac. miesta a prac. náplne nakoľko podľa posudku lekára (posudkového resp. špecialistu s právomocou vydať ti posudok) nemôžeš vykonávať pôvodnú prácu (je to § 55 Zákonníka práce) Zo zákona má lehotu na odpoveď. Ak ťa nemá možnosť preradiť inam môžeš riešiť výpoveď PP (myslým, že je to § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce) s výp. dobou a odstupným ( pozri § 76 ods. 2 Zákonníka práce).

melanta
12. jan 2024

Chceš dať proste výpoveď alebo chceš cielene, aby to bola výpoveď zo zdravotných dôvodov? V druhom prípade musíš mať posudok, že uvedené zdravotné problémy ti neumožňujú danú prácu. Ostatné platí ako ako píše @alenah31

Ak posudok nemáš, tak proste dáš klasickú výpoveď. Ak ju doručíš ešte teraz v januári, výpovedná doba začne plynúť od 1.2. a ak robíš u zamestnávateľa dlhšie ako rok, tak skončíš 31.3. (ak nemáte v zmluve dohodnutú inú výpovednú dobu). Ak chceš skončiť okamžite, tak môžeš doručiť zamestnávateľovi dohodu o skončení pracovného pomeru k tebou stanovenému dátumu. S tým však zamestnávateľ musí súhlasiť. Ak nebude, jedine výpoveď s výpovednou dobou.

autor
12. jan 2024

@melanta aha jasne.. ďakujem pekne za prehľadné objasnenie... no ..mám zdravotné problémy, pre ktoré tu prácu vykonávať nemôžem ale nechcem žiadne odstupné nič, proste skončiť.. , pre firmu pracujem niečo cez pol roka...

lindus_esterka
12. jan 2024

Tak to radsej obyc vypoved alebo sa skusit dohodnut na skonceni. Ak nechces od firmy ziadne peniaze tak by som koniec zo zdr. dovodov neriesila, je s tym roboty jak na kostole

lauriinkaa
12. jan 2024

Podľa § 69 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu."

melanta
15. jan 2024

Ak tam pracuješ iba niečo cez pol roka, tak zrejme si bola chorá už predtým, resp. si mala už predtým nejaké zdravotné problémy, ktoré sa prácou zhoršili. Čiže tam by bolo náročnejšie dokázať, že máš nárok na odstupné zo zdravotných dôvodov. Takže požiadaj o dohodu o ukončenie s okamžitým koncom alebo ak nebudú súhlasiť, tak klasickú výpoveď.

melanta
15. jan 2024

@lauriinkaa toto je super, že dokážeš kopírovať text. Skús nabudúce k tomu dať aj objasnenie. Autorka potrebuje posudok, ten nemá, nestačí je bežné potvrdenie od lekára. A ak tam robí iba pol roka, je veľmi pravdepodobné, že zdravotné problémy vedúce k nemožnosti pracovať už mala pri nástupe. V takom prípade je cesta k odstupnému komplikovanejšia. Takže ak chceš radiť, skvelé, ale ku kopírovanému textu daj dotyčnému aj objasnenie.

lauriinkaa
15. jan 2024

@melanta manžel si týmto prešiel pred pol rokom. Potvrdenie dostal od obvodnej lekárky, že už nie je schopný vykonávať doterajšiu funkciu.. autor nepíše, či už absolvoval nejaké vyšetrenie.. nepíše nič o tom, že by požadoval odstupné.. treba čítať s porozumením ✌️