Výpoved zo zdravotných dôvodov

dilarana
26. mar 2024

Dobrý deň. V praci som dolhšiu dobu nezvladala pracovný velký tlak a začala som brat xanax. Napriek tomu mi to asi nervy moc neupravilo, v priebehu mesiaca mam 2 porušenia prac. discipliny a nasledne som sa psychicky zrútila. Pracovné výsledky mám velmi dobré ale napriek tomu ma čaká zatoto výpoved. Vraj je už nachystaná. Môžem tuto situaciu zmeniť že isť na PN a ja dať výpoved zo zdravotných dôvodov? Vo firme so 22 rokov a neviem aký je rozdiel v odstupnom po tolkých rokoch zo zdravotných dôvodov alebo prijať výpoved dohodou ako mi má byť ponúknutá a či mi potom musia vyplatiť aj odstupné?

doriiis
26. mar 2024

Ak chces odstupné,tak výpoveď zo zdravotných dôvodov.Ked podpises dohodu,na odstupné nárok nemas

melanta
26. mar 2024

Ak chceš odísť zo zdravotných dôvodov s odstupným, potrebuješ lekársky posudok, že prácu nemôžeš vykonávať. Ak ho máš, daj výpoveď alebo sa dohodni na ukončení pracovného pomeru, pri tomto dôvode máš nárok na odstupné vo výške 10 násobku priemernej mzdy (aj pri dohode, ak ide o dohodu z tohto dôvodu).

melanta
26. mar 2024

@doriiis aj pri dohode je nárok na odstupné, dokonca vyššie ako pri výpovedi, ak ide o dohodu z dôvodov uvedených v §63, t.j. organizačné dôvody, zdravotné dôvody.

doriiis
26. mar 2024

@melanta ...ak s ňou nevypecu

melanta
26. mar 2024

@doriiis tak hlavne nevieme, či má lekársky posudok. Zároveň, píše, že 2x porušila pracovnú disciplínu. Ak išlo o vážnejšie porušenia, môžu jej dať výpoveď z tohto dôvodu, bude to úplne legitímna výpoveď a bez odstupného. A nemôžeš povedať, že v takom prípade s ňou vypiekli. Vypiekla so sebou sama žiaľ. Ale podstatné tu je, či má lekársky posudok, na základe ktorého môže žiadať o ukončenie pomeru (či už výpoveďou alebo dohodou) v rámci §63.

dilarana
autor
26. mar 2024

@melanta Ako som spomínala, lekárka mi dlhodobo predpisuje xanax. Mohla by som isť na PN. a samozrejme tým padom by som mala aj lekárske potvrdenie. Len neviem že ak je už výpoved nachystaná, či je potom akceptovatelné to, že by som ju dala ja zo zdravotných dôvodov

nelca84
26. mar 2024

@dilarana nie, nestaci, ze uzivas xanax a pojdes na PN, musis mat lelarsky POSUDOK, ze nie si si schopna dalej vykonavat pracu. O ake porusenie prac. discipliny islo?

dilarana
autor
26. mar 2024

Pracujem v obchode a zakaznik mi košikom rozbil niekolko sklenených kompotov a na moj prekvapený pohlad reagoval. čo čumiš, ved to utri nato ste tu. Podpisala so kárne opatrenie a potom som pri kontrolnom nákupe som nablokovala tovar čo mala žena na kočiku a nevšimla si ten tovar po kočikom. Z toto druhé pochybenie ma čaká karne plus výpoved

melanta
26. mar 2024

@dilarana ale ja píšem o lekárskom posudku. To ti tvoja lekárka len tak nenapíše. Dlhodobé PN, užívanie Xanaxu, to ma mrzí, ale potrebuješ lekársky posudok. Nie potvrdenie od tvojej lekárky. Ak ho nemáš, môžeš dostať výpoveď bez odstupného za porušenie pracovnej disciplíny. Alebo môžeš odísť na PN a dať výpoveď ty. Na odstupné nárok nemáš, ak nemáš lekársky posudok, ktorý hovorí, že danú prácu nemôžeš vykonávať.

dilarana
autor
26. mar 2024

Smozrejme som toho zakaznika nezvladla a dala sa vyprovokovať tým že som mu nahnevane povedala že tu nie sme žiadne handry a napisal sťažnosť

dilarana
autor
26. mar 2024

@melanta Ani v prípade že tlak je velmi velký čo aj je a psychicky ho nezvladam aj ako bývalý onkologický pacient?

melanta
26. mar 2024

@dilarana nie, ani v tomto prípade. Potrebuješ lekársky posudok, že nie si schopná vykonávať túto prácu. Lekársky posudok. Ak ho nemáš, môžeš dať štandardnú výpoveď.

melanta
26. mar 2024

@dilarana a ešte doplním, to, že svoju prácu psychicky nezvládaš, je dôvod, kvôli ktorému si ty sama mala už dávno odísť. To nie je dôvod, aby si odišla s odstupným. Predsa nemáš zákonnú povinnosť niekde pracovať, kde ti nie je dobre. Mala si odísť už dávno, ak ti to robí zle.

nelca84
26. mar 2024

@dilarana a to predchadzajuce porusenie prac. discipliny bolo kedy?

dilarana
autor
26. mar 2024

@dilarana Smozrejme že by som si nervy preliečila v psychiatrickej ambulancii, a ten posudok by som dostala pretože pred 7 rokmi som bola liečena

dilarana
autor
26. mar 2024

@nelca84 asi pred mesiacom

melanta
26. mar 2024

@dilarana pozor pozor, to, že si psychiatrický pacient neznamená, že dostaneš posudok. Ak nie si schopná vykonávať prácu, tak ju nemáš robiť. To nefunguje tak, že ty budeš roky na nervy, ale neodídeš, čiže dobrovoľne robíš prácu, ktorá ti robí zle. A potom keď už je toho veľa a hrozí ti výpoveď, tak zrazu chceš odstupné. Mať lekársky posudok neznamená automaticky mať nárok na odstupné.

dilarana
autor
26. mar 2024

@melanta Mám 2 roky do dôchodku. A nečudujte sa, že som ju nepodávala. Ked to má byť teraz tak po tých rokoch ma zaujíma odstupné

nelca84
26. mar 2024

@dilarana no tak to asi naozaj smeruje k tomu okamzitemu skonceniu, bohuzial
Mate nejaky vnutorny poriadok, kde je definovane, co sa povazuje za porusenie pracovnej discipliny?

melanta
26. mar 2024

@dilarana ale to, že ty chceš odstupné, lebo máš 2 roky do dôchodku je úplne irelevantné. Na odstupné máš nárok, ak spĺňaš zákonné podmienky. Tie v tejto chvíli nespĺňaš. Prepáč, ale správaš sa ako malé decko. Ja chcem, chcem, chcem. Roky robíš prácu, z ktorej si na nervy a teraz, keď si urobila 2 porušenia pracovnej disciplíny a hrozí ti vyhadzov, tak zrazu chceš odstupné. Ale to takto nefunguje. Ak máš nárok na PN, nech sa páči, choď, lieč sa. Ale neber ako automatiku, že ak sa budeš liečiť, budeš mať automaticky nárok na odstupné. Si/bola si psychiatrický pacient a roky dobrovoľne robíš prácu, ktorá ti tvoj stav zhoršuje. To nie je vina zamestnávateľa.

stanulienkat
26. mar 2024

@dilarana a to si ta veduca ani nezastala pred tym zakaznikom?

dilarana
autor
26. mar 2024

@melanta A z akého dôvodu ten nárok nieje ak mi lekár vystavý potvrdenie že danú pracu už vykonávať nemôžem? Je čudné že riešim odstupné po 20 rokov vo firme okrem tohto s jediným kárnym za malé porušenie prac. discipliny pred rokmi?

dilarana
autor
26. mar 2024

@stanulienkat Samozrejme že nie. Dala mi podpísať karne. Vôbec neriešila to že to bol okolo 30 ktorý si dovoli tykaním takto vyskočiť na predavačku

melanta
26. mar 2024

@dilarana pretože daný stav si si z určitého pohľadu spôsobila ty sama. Dlhodobo robíš prácu, ktorá ťa stresuje. Ako psychiatrický pacient sa máš takejto práci vyhýbať. A prepáč. Ty buď nemáš kapacitu pochopiť to, alebo si proste zadebnená, že ty chceš, lebo teraz ti to vyhovuje a hotovo. Napísala som dosť, ak sa ukľudníš a použiješ mozog, pochopíš to a zariadiš sa.

dilarana
autor
26. mar 2024

@melanta Dúfam že si si vyventilovala svoj zlý deň a máš právnické vzdelanie ked ťa rozčuluje moje nepochopenie tvojich slov.

muchotrafka298
26. mar 2024

@dilarana comu nerozumies na tom, ze potrebujes posudok od posudkoveho lekara ze nemozes vykonavat pracu??????? Ziadne potvrdenie od lekara a ze beries xanax, co to ma spolocne s pracou? Okrem toho, ze ju nezvladas. Kvantum ludi je na liekoch, antidepresivach, xanaxe a normalne funguje. Mas dve zavazne porusenia pracovnej discipliny, skutocne si myslis, ze zamestnavatel TI na zaklade nejakeho potvrdenia, ze sa liecis u lekara, vyplati velke odstupne, kedze tam nemozes zo zdravotnych dovodov podla teba pracovat?

melanta
26. mar 2024

@dilarana ja mám dobrý deň. Určite sa nepotrebujem ventilovať. Ale ty si ideš svoje a nechceš pochopiť, čo ti píšu ľudia, ktorí sa tomu vyznajú lepšie ako ty. Dostala si toľko krát slušnú reakciu, ako to je s posudkom a ukončením a stále si si išla svoje. Čo čakáš, aké reakcie? Ak si chcela reakciu, ktorá ťa bude hladkať a pritakávať, mala si to napísať. Možno by si také dostala. Ty si položila otázku tak, že z nej vyplývalo, že chceš reálnu radu. Ale potom tú reálnu radu nechceš prijať. Tak neprijmi. Realita ti ukáže ako to dopadne.

melanta
26. mar 2024

@muchotrafka298 škoda energie. Autorka chce počuť, že to je tak ako si ona predstavuje. Zbytočne radiť ľuďom, ktorí reálne vlastne nechcú radu, chcú počuť to, čo si oni predstavujú.

muchotrafka298
26. mar 2024

@melanta presne tak, mas uplnu pravdu. Autorka caka, ze tu vsetci ju budeme lutovat, pisat jej ako urcite ona dostane vypoved, zoberie 10 platov, lebo zamestnavatel je predsa charita. A ked nedostane odpoved, aku caka, tak len kope okolo seba ako male decko.

dilarana
autor
26. mar 2024

@muchotrafka298 Kriste jasné že potrebujem posudok od odborného lekára a liečba xanaxom nestačí. Na psychiatrickej ambulancii som sa liečila len aby som zvladla chorobu a potom som sa dala vyradiť a fungovala bez problemov. Už vtedy mi psychiater odporúčal, že by bolo dobré oodisť zo zdravotných dôvodov. Nastali ale velké tlaky vo firme a nastala aj velká fluktuacia. Je nepochopitelné že počas 20 rokov som mala len 1 kárne s dôvodu maleho porušenia prac. discipliny a pracovné výsledky som mala tak dobré že som vykonávala prácu ktorú nezvladali podstatne mladšie kolegyne. Príde mi nespravodlivé že mám byť vyhodená za tieto 2 priestupky. Moja otázka bola, ked je už výpoved nachystaná, nepodpisať ju samozrejme isť na PN a ak donesiem potvrdenie od špecialistu že nemôžem vykonávať tuto pracu, tak bude akceptovaná moja výpoved ktorú by som dala ja? Môže zamastnávatel trvať na tej predošlej?