Výpoveď zo strany zamestnávateľa a odstupné

a_adamcova
1. jún 2021

Ahojte, včera mi zamestnávateľ oznámil, že budeme zatvárať, takže mi dneska donesie výpoveď. Pracujem u neho vyše 4 rokov. Je však taký, no ako by som to pekne nazvala - nepozerá sa na práva zamestnanca ale len na svoje blaho, takže už včera mi vravel, že mi dá podpísať výpoveď s májovým dátumom, a tým pádom mi padne 2 mesačná výpovedná doba. Viem, že ak mi aj dá s májovým dátumom výpoveď, výpovedná doba mi začne plynúť od júna, teda sa skončí 31.júla. Čo však s odstupným? Mám na neho nárok, aj keď mi plynie výpovedná doba, alebo ako to je?

ivkazba
1. jún 2021

@a_adamcova ako dlho tam pracuješ?

zalka
1. jún 2021

@a_adamcova áno aj pri výpovednej lehote máš nárok na odstupné ak ti dáva výpoved podla §63 odst. 1 písm. a) daj pozor čo podpíšeš .. alebo čo je napísané v papieroch.

ivkazba
1. jún 2021

@zalka záleží ako dlho tam pracuje, ak kratšie ako 2 roky, tak na odstupné pri výpovedi nárok nie je. Preto som sa pýtala ako prvú vec na dĺžku PP.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
1. jún 2021

@viestta no dik, už ozaj starnem keď som to nevidela. 😉

a_adamcova
autor
1. jún 2021

@ivkazba v septembri by to bolo 5 rokov

ivkazba
1. jún 2021

@a_adamcova Takže áno, ak budeš súhlasiť s tým, že vo výpovedi bude májový dátum, výpovedná doba ti začala plynúť dnes a skončí 31.7. Čo sa týka odstupného, máš nárok na odstupné vo výške 1 priemernej mesačnej mzdy. Odporúčam vo výpovedi si skontrolovať, že ide o výpoveď v zmysle §63 odstavec 1, písmeno a (ako píše aj zalka).

a_adamcova
autor
1. jún 2021

@zalka Ďakujem krásne. V podstate mi môže dať aj výpoveď dohodou ale tiež tam musí uviezť ten paragraf? V tom prípade ak sa dohodneme nemusí byť 2 mesačná výpovedná doba? Správne som to pochopila? Alebo mám trvať na tom, že nech mi dá výpoveď on bez dohody?

a_adamcova
autor
1. jún 2021

@ivkazba
Ďakujem

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
1. jún 2021

@a_adamcova výpoveď dohodou neexistuje. Môže ti navrhnúť dohodu, vtedy máš nárok na odstupné vo výške 2 priemerných mesačných platov. Ale v prípade dohody trvaj na tom, aby výška odstupného bola uvedená v dohode. Ak by totiž dohoda bola všeobecná, tak nárok na odstupné by ti nemusel z dohody plynúť. Plus nezabudni si odkontrolovať preplatenie nevyčerpanej dovolenky.

a_adamcova
autor
1. jún 2021

@viestta No ja som sa práveže dočítala, že to môže byť dohodou, ale musí tam uviezť ten paragraf aj tak. A ja samozrejme musím súhlasiť, teda podpísať.

a_adamcova
autor
1. jún 2021

@ivkazba Ďakujem krásne. Presne takto som to myslela 🙂

zalka
1. jún 2021

@a_adamcova ak by ste sa dohodli na dohode, tak v dokladoch by muselo byť že PP na základe dohody podla § 60 z dôvodov uvedených v § 63 odst. 1 písm. a
a aj takto napísaná dohoda ti dáva právo na odstupné vo výške ako písala @ivkazba

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rosalie1411
1. jún 2021

@a_adamcova ja byt na tvojom mieste mu to nepodpíšem so včerajším dátumom.. Jedine, žeby ti dal o 1 plat naviac.. Dobre si pozri co uvedie v dohode alebo vo výpovedi, tak ako ti aj baby radili.

sirka9
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
1. jún 2021

@sirka9 áno nárokovateľná, pri takomto dôvode výpovede je zamestnávateľ POVINNÝ vyplatiť odstupné (zrušenie zamestnávateľa, zrušenie pracovného miesta, presťahovanie zamestnávateľa do iného mesta). Nie je nárokovateľná, ak človek odchádza z vlastnej iniciatívy alebo z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny.

a_adamcova
autor
1. jún 2021

Ďakujem dievčatá, uvidím čo mi to dneska dá, ak vôbec niečo dá. Je to niekedy na dlhé lakte s ním.

ivkazba
1. jún 2021

@a_adamcova ak by niečo, kľudne mi napíš aj IP. Ak si niečím nebudeš istá, odfoť si to povedz mu že sa potrebuješ poradiť, že povieš stanovisko ďalší deň.

felicita027
4. jún 2021

Ak budeš mať dohodou tak treba pozrieť na dátum vtedy nemusí plynúť žiadna výpovedná lehota. Môže byť aj deň podpisu je to 2stranný právny akt. Naopak výpoveď môže byť zo strany zamestnávateľa ako aj zamestnanca je to 1stranný právny akt v ktorom je vždy aj výpovedná lehota, ktorá musí trvať minimálne 1mesiac a začína plynúť najbližším mesiacom t.j. ak výpoveď podpíšeš v júni v júli ti začne plynúť výpovedná lehota. A nárok na odstupné poprípade aj odchodné máš v oboch prípadoch.

luccija
4. jún 2021

@felicita027 co, ak je zamestnavatel v platobnej neschopnosti aj tak musi vyplatit odstupne?

felicita027
4. jún 2021

@luccija áno

a_adamcova
autor
25. jún 2021

Dievčatá poraďte mi, tak som dostala tú výpoveď. Paragraf 63 tam nie je ale napísaný. Kuknite mi to na to prosím.

a_adamcova
autor
25. jún 2021

Prikladám ešte raz. Poraďte prosím, či je to tak ok, a môžem to podpísať.

loginexistuje
25. jún 2021

ja by som podpisala mas dva mesiace estepracovneho pomeru a 2 mesacne platy naviac od septembra zoberies podporu ak si nenajdes nieco ine