Výpoveď zmluvy (okamžitá)

simmmmmm
Včera o 16:24

Dobrý deň. Máme zmluvu na rok, ale chceli by sme ukončiť nájom okamžite (sme tam tretí mesiac). Prenajímateľ nám už hovoril do telefónu, že vypoveď píše, ale samozrejme dneska, keď som sa spýtala ako to vyzerá, mi povedali, že čakajú od nás výpoveď. Ukončujeme nájom kvôli zatekaniu do bytu a zdraviu škodlivým plesniam (prenajímateľ samozrejme nechce riešiť), po ktorých je nám obom zle a moja priateľka čím ďalej tým viac kvôli tomu použiva inhalátor. Dvojmesačnú výpovednú lehotu nedodržíme, lebo nebudeme ostávať v byte, ktorý nám takto škodí. S 1400€ depozitom sa asi môžeme preto rozlúčiť, keby bol ale spôsob ako ho získať, tak by to bolo super. Chceme tú zmluvu ukončiť do konca januára, len nevieme ako to urobiť tak, aby ju s istotou rýchlo schválili podpísali a my sme už vo februári mohli bývať inde. Máme dobré byty obhliadnuté, len musíme mať istotu ako to rýchlo poriešit u tohto, lebo im už ani cent nechceme dať.

stanulienkat
Včera o 16:31

Drzim palce. Myslim, ze ste sem davali fotky toho bytu. Naozaj je to pre zdravie nebezpecne. O 1400e nemusite prist. Ako vam znie zmluva? To, ze ste mali byvat rok, neznamena, ze nemozete odist skor. Vacsinou to byva v zmluve kolko mesiacov dopredu musite oznamit odchod, aby ste nemali sankcie, resp neprisli o depozit. Nemate nejaku formulku kedy a za akych podmienok mozete vypovedat najomnu zmluvu? Toto je pripad, ze vas voviedol do omylu, alebo zamlcal dolezite informacie. Nechcem mudrovat. Skuste @draik je pravnik.

aliziana
Včera o 16:33

Samozrejme to musíte Vy podať, však Vy chcete ísť preč... dajte tam niečo ako ukončujeme nájom podľa zmluvy xx z dôvodu yy k dátumu zz. Depozit Vám musia vrátiť, však ak je byt neobývateľný, nie je to Vaša chyba. Mali by ste to mať aj v zmluve, je to bežná formulka.

draik
Včera o 17:06

Ak idete podľa zákona o krátkodobom nájme, tak máte možnosť vypovedať nájomnú zmluvu s 15d výpovednou lehotou, ak nie je dohodnuté inak. Na vrátenie príslušnej časti depozitu máte nárok.

simmmmmm
autor
Včera o 18:34

@stanulienkat Tak ako náhle nedodržíme tú výpovednú dvojmesačnú lehotu, teda by sme tu nezostali cez február a marec, tak nám ten depozit nevrátia. Aj keď chceme zmluvu ukončiť kvôli neobývateľnému stavu a porušovaniu zákonov v ich zmluve aj porušovaniu Občianskeho zákonníka sme na nich jednoducho slabí ľudia. Jedine potom ma hreje všade dať recenziu tých dvoch aj fotky situácie.

simmmmmm
autor
Včera o 19:41

@aliziana Podáme, ale oni tvrdia, že za to môžeme my. Aj keď im posudok zamávam pred ksicht, tak si myslím, že s nimi nic nepohne. Nerobili to po prvýkrát pravdepodobne takto oklamali viac ľudí.