Výpoveď - zákonná lehota

7. okt 2020

Ahojte. Keď som zamestnaná na dobu určitú je nejaká zákonná lehota do ktorej musím ja povedať ze chcem dat výpoveď? (myslím s 2 mesačnoou výpovednou lehotou..) alebo sa to dá riešiť výpoveď dohodou..

ivkazba
7. okt 2020

Výpoveď dohodou neexistuje. Buď dáš výpoveď alebo sa dohodneš na ukončení pracovného pomeru k určitému dátumu. Ak chceš skončiť PP ešte pred uplynutím doby určitej, tak dávaš výpoveď s mesačnou výpovednou dobou. Ak chceš skončiť ku koncu doby určitej, stačí pár dní pred koncom oznámiť, že nemáš záujem o predĺženie doby určitej.

ivkazba
7. okt 2020

Alebo teda môžeš požiadať o ukončenie PP dohodou, len tam musí zamestnávateľ súhlasiť s termínom, ktorý stanovíš. Výpoveď musí akceptovať.

cukricek12
8. okt 2020

@ivkazba dlzka vypovednej doby zavisi od dlzky pracovneho pomeru,nemusi byt mesacna

Ak ukoncujes pp vypovedou a si v pp kratsie ako 1 rok,tak vypovedna doba je jeden mesiac.
Ak pp trva dlhsie ako 1 rok,tak vypovedna doba su 2 mesiace.

ivkazba
8. okt 2020

@cukricek12 áno, viem, radím v súvislosti so zákonníkom práce aj v právnej poradni, ale ďakujem za upozornenie. 😉 Autorka otázky píše o dobe určitej, tá je len výnimočne na Slovensku využívaná na dlhšiu dobu ako 1 rok, preto som písala o mesačnej dobe.

cukricek12
8. okt 2020

@ivkazba je irelevantne,ci z tvojho pohladu sa vyuziva doba urcita na dlhsiu dobu ako 1 rok len vynimocne,treba uviest fakty,aby bola autorke poskytnuta uplna odpoved
P.S.poznam x pripadov,kedy bola dohodnuta doba urcita nad 1 rok,prip. po roku znova predlzili len na urcitu dobu...