Výpoveď z organizačných dôvodov

sssilvia
6. sep 2015

Zdravím žienky, chcela by som sa spýtat... či mi poradíte, čo robit... Pred pár dnami som sa dozvedela, že naše pracovisko rušia... drahý nájom, blbé podmienky atd......je tu možnost, že sa len prestahujeme do iného centra.. zatial je to informácia neoficiálna, vdaka dobrým vztahom s managmentom, nech sa radšej zariadim.... nájomná zmluva nám končí koncom oktorbra, asi ostaneme do konca januára.. a ted babo rad...bola som tam 4 roky, a začínam rozmýšlat, čo urobím,.... či to normálne potiahnem do konca, máme nárok na 2mesačnú výpovednú lehotu a odstupné, v mojom prípade 1mesačné , alebo si začnem hladat novú prácu.. a chcela by som vediet, ako by sa mi ukončil prac,pomer, keby som bola PN.....tým že mám rodinu a manžel je stavebník, takže zima nie je akurát jeho sezona, musím rozmýšlat čo najekonomickejšie....dakujem za rady.....

eeffka
7. sep 2015

@sssilvia počkaj si na oficiálnu výpoveď,až ju dostaneš začni si hľadať miesto,máš nárok na voľno na hľadanie práce. Ak si nájdeš skôr,začni vyjednávať ukončenie dohodou +odstupné co sa bude volať odmena.Ak naozaj končia prevádzku dajú ti,lebo to bude lacnejšie ako ta nasilu držať. Ak dostaneš oznámenie o výpovedi pred pn a následne budeš v čase ukončenia na on,prác pomer ti skonci aj tak.

dkethe
30. sep 2015

musim sa spytat daco 🙂
zena pracuje od 2007 a v 2009 ide na matersku - je s detmi 6 rokov do 2015. pred ukoncenim rodicovskej jej zamestnavatel povie ze uz s nou nerata a nech sa dohodnu na vypovedi. ok. zena dostane vypoved a je nezamestnana.
a teraz ma zaujima, ze co si da do zivotopisu? ze pracovala u xy od 2007 do 2009 abo do 2015? Lebo vsak zamestnana bola. :D :D

kikuska_wedge
30. sep 2015

@sssilvia ak si pracovala dva roky a ak by si nenašla robotu máš nárok na 6 mes. podporu. Táto doba sa dá predĺžiť PN-kou. Ale na tú sa dá nastúpiť iba na začiatku, a to najneskôr do 7 dní od skončenia prac. pomeru. Vtedy si v tzv. ochrannej dobe.

Čo sa týka výpovede, tvoje miesto musia preukázateľne zrušiť, ponúknuť ti iné voľné miesto (aj v inom centre, mieste, meste atď.) a ak by u vás pôsobila odborová organizácia, tak prerokovať. Ak nesplnia, čo i len jednu z týchto náležitostí, je ich potrebné vyzvať listom, že skončenie považuješ za neplatné a trváš na ďalšom zamestnávaní (najlepšie deň po skončení prac. pomeru). Ak ťa nezoberú späť, môžeš v lehote dvoch mesiacov podať na súd žalobu a súdiť za neplatné skončenie pracovného pomeru. V prípade, že súd rozhodne, že sa jednalo o nepl. skončenie, patrí ti náhrada mzdy podľa počtu mes., ktoré ťa nezamestnávali. Minimálne 12 mes. max. 36 mesiacov. Počas tejto doby môžeš byť evidovaná na ÚP resp. pracovať, nie je to prekážkou náhrady mzdy za neplatné skončenie. Plus ťa musia zobrať späť a ak chcú s tebou skončiť pracovný pomer, opätovne ti zrušiť miesto, dať výpovednú dobu a odstupné.