Výpoveď v skúšobnej dobe a práceneschopnosť

nikola7920
1. jan 2018

Zdravím , prosím vás potrebujem poradit. Som tehotná v 5.tt a v práci som zistila že mi chcú dať výpoveď ešte k tomu som v skúšobnej dobe. Tak sa chcem opýtať keby som sa teraz dala na PN pred tým než mi dajú výpoveď pomohlo by mi to niečo ? Lebo som niečo čítala že mi môžu dať výpoveď aj počas PN keď som v skúšobnej dobe. Ako to vlastne je ?

loginexistuje
1. jan 2018

rozviazat pp v skusobnej vedia aj pocas pn

mircalla
1. jan 2018

@nikola7920 Ano, mozu.

cinda555
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evittam
1. jan 2018

Ako je tu už napisane, ak si v skúšobnej dobe PN ta pred vypovedou neochráni, ale pokial si oznamila tehotenstvo pisomne tak ti nemozu dat vypoved ani v skusobnej dobe kvôli tehotenstvu. Pravda je, že cesticku si najdu ak budu chciet. PN budes mat platenu, pokial splnas hlavnu podmienku naroku na MD tak aj na MD budes mat narok.

36evina36
1. jan 2018

@nikola7920 keď sa dáš na PN tak celý čas ti bude sociálka platiť pnku aj keď ťa zamestnávateľ môže prepustiť v skúšobnej bode hoci kedy aj počas pn

nikola7920
autor
1. jan 2018

@evittam tehotenstvo som ešte neoznámila, keby som doniesla oznámenie už spolu s PN bude mi to platné ?

majusqa77
1. jan 2018

@nikola7920 nebude

lucia245
1. jan 2018

nie nemozu. mala som podobnu situaciu. mozu ti dat vypoved iba keby rusili tvoje pracovne miesto. ale musis im najprv priniest potvrdenie o tehotenstve zaroven s pn. napis mi internu spravu ak chces, poviem ti blizsie ak treba.

evittam
1. jan 2018
evittam
1. jan 2018

@lucia245 Ked budu chciet cestu si najdu, bohuzial. A ak neoznamila tehotenstvo pisomne a boli sikovni tak uz je mozno výpoveď v skúšobnej dobe na ceste a nespraví nic.

lucia245
1. jan 2018

nesuhlasim. moj zamestnavatel sa o to pokusil. dokonca ma aj prepustil. stacil jeden list na inspektorat prace a opat som bola nahlasena v soc poistovni ako zamestnana. dokonca aj spatne za obdobie, kedy som uz akoze mala vypoved. staci si nacitat zakonnik prace a nedat sa🙂

evittam
1. jan 2018

@lucia245 Ano, staci si naštudovať ZP. Pokiaľ neoznámi tehotenstvo pisomne nie je chránená ako tehotna. T.j.podla ZP ak uz zamestnavatel poslal vypoved v skúšobnej dobe tak neporusil žiadny zakon. Bohuzial.

evittam
1. jan 2018

@lucia245 Paragraf 40 ods.6 ZP.

majusqa77
1. jan 2018

chcu ju prepustit, vie o tom zjavme viac ludi. Prepustenie evidentne nebude koli tehotenstvu, kedze o nom nevie... a to je v sulade so zp, nie?

evittam
1. jan 2018

@lucia245 https://www.etrend.sk/podnikanie/tehotenstvo-mo...
Pekne vysvetlené - skúšobná doba.😉 Proste vo výpovedi v skusobnej dobe nesmie byt dovod tehotenstvo, ale na druhej strane sa v takejto vypovedi dovod uvádzať nemusi, cize.....

lucia245
1. jan 2018

@evittam hej, preto pisem, nech prinesie aj potvdenie o tehotenstve rychlo. na mna skusali rusenie prac miesta. ja som si urobila printscreen z profesie, kde ho v rovnkom case inzerovali. a boli nahrati...

evittam
1. jan 2018

@lucia245 Bola si v skusobnej dobe? S cim boli nahrati? Citaj co sa pise v zakone-v skúšobnej dobe ti moze dat zamestnavatel vypoved bez udania dovodu. Áno nesmie nim byt tehotenstvo. Len ako dokazes,ze to je tehotenstvo ak sa dovod nemusi udať. Proste ak bude chciet urobi to.

lucia245
1. jan 2018

bola som v skusobnej, zamestnana dva tyzdne iba. nemoze pocas tehotenstva ani ked je v skusobnej. iba v pripade ze rusi prac miesto alebo sa premiestnuje. bolo to pred rokom a pol. takze je to tak na 100%🙂

evittam
1. jan 2018

@lucia245 Nemienim sa s tebou hadat. Prečítaj si ZP. Je to tak ako pisem. Tvoj zamestnavatel sa zlakol. Iny zamestnavatel s dobrym právnikom sa nemusí,nakolko ak ti da vypoved v skúšobnej dobe bez udania dôvodu tak neporusi žiadny zákon. Chápeme sa konečne?

deniskap
1. jan 2018

akože a načo chceš oddialiť výpoveď? Veď keď po 2 týždňoch ťa chce prepustiť,tak asi nie je spokojný a načo tam nasilu ostať? Veď nič sa tým pre teba nezmení. Nebudeš mať vyššiu materskú ani nič. A keď sa vrátiš z materskej,tak ti dá výpoveď potom. Raz keď ťa tam nechce,tak sa po 3 rokoch asi nič nezmení. Takže zbytočné vymýšľanie a naťahovanie času a jemu spôsobovanie problémov. Však keď ti aj dá výpoveď,môžeš ísť do 3 dní na PN, je to tzv. ochranná doba. Aj keď ja sama nerozumiem takémuto kalkulovaniu, špekulantstvu,ale tak nech každý robí ako vie a na čo má.

draik
1. jan 2018

@lucia245
Mýlite sa. Len na upresnenie, v skúšobnej dobe nejde o výpoveď, ale o ukončenie pracovného pomeru, čo možné je.

draik
1. jan 2018

@deniskap
Ochranná doba je 7 dní, v prípade tehotenstva 8 mesiacov. Na druhej strane, byť v pracovnom pomere počas MD a RD je výhodnejšie, než nebyť.

deniskap
1. jan 2018

@draik v čom je to výhodnejšie? vráti sa do práce po materskej a dostane výpoveď. V čom teda? Nevidím veľký rozdiel. Len ako vyhukať so zamestnávateľom.

draik
1. jan 2018

@deniskap
Môže byť znovu tehotná a bude mať nárok na materské, môže si "odložiť" dávku v nezamestnanosti resp. aj získať maximálnu možnú dávku.

deniskap
1. jan 2018

@draik Akože nič proti,ale mne takéto konania strašne prídu vypočítavé, ale tak nech si robí každý ako vie.

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natalienka12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majkat1
1. jan 2018

Nemam sice nastudovany zakon ale co ja viem tak skusobna doba je obdobie kedy moze zamestavatel ci zamestananec dat vypoved bez udania dovodu..preco by nrmohla dostat vypoved i ked je tehotna v skusobnej dobe iba ak jej prac miesto rusia????ved ak nie su s niekym spokojny mozu dat vypoved ci je v tom tehotoenstvo alebo nie..

evittam
1. jan 2018

@majkat1 No ako si si mohla precitat niekto urobil "bububu" na zamestnavatela a uz je to v ZP.😉
To sa tu cely čas snažíme vysvetlit.

majusqa77
1. jan 2018

@deniskap ..a este pocas materskej aj vznikne narok na dovolenku 🙂