ahojte. som zamestnana v jednom rodinnom podniku. zmluvu mam od 1.10.2016 tym padom som 3 mesiace v skusobnej dobe. mozem dat vypoved bez udania dovodu zo dna na den?? budu mi vyplatene vsetky peniaze, ktore som dovtedy zarobila alebo je to kvoli tej vypovedi nejak obmedzene? dakujem pekne vopred za rady 🙂
mozu....ak mojmu manzelovi dnes dali 😠
ano mozes, peniaze- zalezi ako mate postavenu zmluvu
Z etického hľadiska by bolo fajn mu to oznámiť dopredu. Ale výpoveď môžeš dať bez udania dôvodu, alebo z akéhokoľvek dôvodu. Napíš si oznámenie o ukonceni pp v skúšobnej dobe, jednu kópiu daj zamestnávateľovi a druhú nech ti podpise, aby si bola kryta
Pozri paragraf 72. Musis toto oznamenie doručiť písomne aspoň 3 dní pred dňom, kedy sa pracovný pomer má skoncit http://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-311#cast2
Je lepsie oznamit to dopredu, ale kludne mozes terbars rano zavolat, ze uz neprides.. je to uplne OK a deje sa to. Ja osobne som samozrejme rada, ak zamestnanec pride, ze konci, ale dajme tomu sa aspon opyta, ci ho este 2-3 dni potrebujeme, aby dokoncil ulohy, co ma a pod. Ale ak niekto len zavola, ze uz nepride, tak mi to dost povie o jeho charaktere a v tom pripade som rada, ze uz je prec. 😀
Ale je to individualne podla prace, ktoru robi, vztahov v praci, atd.
Ked si v skusobnej dobe tak jasne ze mozes dat vypoved bez udania dovodu, tak to chodi v kazdej jednej firme a nemali by ti robit problem aj ked v rodinnom podniku to budes mat asi o cosi tazsie
mas tu skusobnu dobu riadne dohodnutu v pracovnej zmluve?nie je samozrejmostou ze v kazdom prac.pomere musi byt skusobna doba...
§ 72 Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1)
V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
(2)
Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.
@renimac je to v zakone sice takto, ale ziadne sankcie za nedodržanie pisomnej formy nie su, takze peniaze by dostala tak ci tak.
@monilik už som sa stretla aj s opačným prípadom, mala som veľmi "šikovnú" kolegyňu, ktorá sa v tom vedela pohybovať. Porušenie pracovnej disciplíny, ešte aj v zmluve bol paragraf ohľadom pracovných prostriedkov. Treba si veľmi dôkladne preštudovať zmluvu. Nehovoriac o referenciach pre potenciálnych zamestnávateľov. Toto zistiť, tak dotyčná si vo firme ani neškrtne. Dnes sa dá pracovná história zistiť aj keď to človek v CV neuvedie.
mozes dat zo dna na den, peniaze-ak mas riadnu zmluvu ti vyplatit musia