Výpoved v skúšobnej dobe

deni75
16. nov 2016

ahojte. som zamestnana v jednom rodinnom podniku. zmluvu mam od 1.10.2016 tym padom som 3 mesiace v skusobnej dobe. mozem dat vypoved bez udania dovodu zo dna na den?? budu mi vyplatene vsetky peniaze, ktore som dovtedy zarobila alebo je to kvoli tej vypovedi nejak obmedzene? dakujem pekne vopred za rady 🙂

stanulienkat
16. nov 2016

mozes dat zo dna na den, peniaze-ak mas riadnu zmluvu ti vyplatit musia

fifina461
16. nov 2016

mozu....ak mojmu manzelovi dnes dali 😠

sibalka21
16. nov 2016

ano mozes, peniaze- zalezi ako mate postavenu zmluvu

delmondo
16. nov 2016

Z etického hľadiska by bolo fajn mu to oznámiť dopredu. Ale výpoveď môžeš dať bez udania dôvodu, alebo z akéhokoľvek dôvodu. Napíš si oznámenie o ukonceni pp v skúšobnej dobe, jednu kópiu daj zamestnávateľovi a druhú nech ti podpise, aby si bola kryta

delmondo
16. nov 2016

Pozri paragraf 72. Musis toto oznamenie doručiť písomne aspoň 3 dní pred dňom, kedy sa pracovný pomer má skoncit http://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-311#cast2

eugenie
16. nov 2016

Je lepsie oznamit to dopredu, ale kludne mozes terbars rano zavolat, ze uz neprides.. je to uplne OK a deje sa to. Ja osobne som samozrejme rada, ak zamestnanec pride, ze konci, ale dajme tomu sa aspon opyta, ci ho este 2-3 dni potrebujeme, aby dokoncil ulohy, co ma a pod. Ale ak niekto len zavola, ze uz nepride, tak mi to dost povie o jeho charaktere a v tom pripade som rada, ze uz je prec. 😀
Ale je to individualne podla prace, ktoru robi, vztahov v praci, atd.

eugenie
16. nov 2016

@delmondo Tie 3 dni su "nice to have", nie je to nutnost.

deni75
autor
16. nov 2016

@eugenie da sa aj zavolat a neprist? Bez ziadneho papiera? ... viem ze to je bezcharakterne, ale keby sa sef k zamestnancovi sprava charakterne tak nemusim uvazovat nad takymto blbym riešením 🙂

norikaro
16. nov 2016

Ked si v skusobnej dobe tak jasne ze mozes dat vypoved bez udania dovodu, tak to chodi v kazdej jednej firme a nemali by ti robit problem aj ked v rodinnom podniku to budes mat asi o cosi tazsie

monilik
16. nov 2016

mas tu skusobnu dobu riadne dohodnutu v pracovnej zmluve?nie je samozrejmostou ze v kazdom prac.pomere musi byt skusobna doba...

deni75
autor
17. nov 2016

@norikaro a v com ťažšie?

norikaro
29. nov 2016

@deni75 Tazsie som myslela v tom zmysle ze predsa len to je rodina a mne by bolo tazke im povedat ze jednoducho som neni spokojna a ostatne veci

renimac
29. nov 2016

@deni75 no ak chces dostat aj peniaze, nie, nestaci zavolat, musi to byt pisomne. Mozes to ale poslat postou.

monilik
29. nov 2016

@deni75

§ 72 Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1)
V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
(2)
Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.

@renimac je to v zakone sice takto, ale ziadne sankcie za nedodržanie pisomnej formy nie su, takze peniaze by dostala tak ci tak.

renimac
29. nov 2016

@monilik ja nepíšem o sankciách 😉.

monilik
29. nov 2016

@renimac ved ani ja... 😉 pises ze ak chce dostat peniaze, musi to dat pisomne... nemusi. peniaze dostane aj tak.

renimac
29. nov 2016

@monilik tak potom?

renimac
29. nov 2016

@monilik robím HR 8 rokov a toto by som neriskovala ani náhodou.

monilik
29. nov 2016

@renimac ja tiez nie, ale z pravneho hladiska je to tak.zamestnavatel by jej musel vyplatit vsetko az do posledneho dna kedy pracovala, aj keby mu vopred pisomne neoznamila ze konci v skúšobnej dobe.

renimac
29. nov 2016

@monilik už som sa stretla aj s opačným prípadom, mala som veľmi "šikovnú" kolegyňu, ktorá sa v tom vedela pohybovať. Porušenie pracovnej disciplíny, ešte aj v zmluve bol paragraf ohľadom pracovných prostriedkov. Treba si veľmi dôkladne preštudovať zmluvu. Nehovoriac o referenciach pre potenciálnych zamestnávateľov. Toto zistiť, tak dotyčná si vo firme ani neškrtne. Dnes sa dá pracovná história zistiť aj keď to človek v CV neuvedie.

monilik
29. nov 2016

@renimac Jasne, to uz je na kazdom zamestnavatelovi, ake opatrenia si spravi... a tiez si myslim ze je to neseriozne riesit koniec pp v skus. dobe tak, ze niekto nepride alebo iba zavola ze nepride... nuz ale kazdy sa rozhoduje za seba...

renimac
29. nov 2016

@monilik tak tak. Idem ja niečo zjesť, pekný večer 😉.

monilik
29. nov 2016

@renimac dobru chuť 😀

deni75
autor
29. nov 2016

@monilik
@renimac
vdaka baby ... ano je to neseriozne, mate pravdu a ja s tym aj suhlasim. za inych okolnosti by som to takto urcite neriesila. ale ked je neseriozny sef a neda sa inak, bohuzial 🙂