O mesiac mi končí zmluva na dobu určitú. Zamestnávateľ sa má ešte pred 2 mesiacmi pýtal, či plánujem pokračovať, aby vedeli, či majú hľadať náhradu. Vtedy som povedala, že áno, ostávam s tým, že som mala možnosť určiť si aj to, za akých podmienok chcem pracovať. Zamestnávateľ s tým súhlasil, pretože mu bolo v podstate jedno, ako si to ja nastavím. Prešli 2 mesiaci a zistila som, že sa zmenili aj podmienky v práci. To, na čom sme sa dohodli, sa má zmeniť a mne tieto podmienky skrátka nevyhovujú, pretože sme sa dohodli na niečom inom. Nové podmienky sú už pevne dané. Odísť, aj keď som sľúbila, že ostanem?
Podpísali ste zmluvu o predĺžení pomeru, ktorá je účinná dňom jej podpisu (čiže pred tými 2 mesiacmi)? Ak nie, tak proste oznám, že o predĺženie zmluvy nemáš záujem a nebudeš u nich pokračovať, nakoľko podmienky, ktoré si žiadala nie sú z ich strany naplnené.
@zmrzlinka2021 už som to komunikovala, ale nechcú to už zmeniť, vraj sa to nedá. No skutočne sme sa dohodli na niečom inom. Pracovná doba sa nezmenila, no náplň práce áno a dosť zásadne. Plat sa nezvýši, objem práce ešte viac a to takej, ktorá je mimo môjho odboru. No nemajú to komu dať, pretože staršie kolegyne to robiť nechcú. Mám možnosť pracovať v rovnakej sfére, pre iného zamestnávateľa, za vyšší plat a robí to, čo som vyštudovala a čo ma baví, čo som robila aj tento rok, a s čím aj súčasný zamestnávateľ pôvodne súhlasil.
@melanta nie, nepodpisovala som novú zmluvu, iba sme sa ústne dohodli, že budem pokračovať. Vraj novú zmluvu budem podpisovať neskôr.
V tom prípade možeš kludne skončiť, po právnej stránke nie je problém. No a po etickej - zamestnávateľ nedodržal dohodu, nedodržíš ani ty.
Tak im oznám, že nakoľko podmienky na ktorých ste sa dohodli nie sú naplnené, nebudeš pokračovať a nastupuješ po skončení doby určitej do iného zamestnania.
@karinka223 dala som si jedine predtým žiadosť o predĺženie pracovnej zmluvy, bolo mi však povedané to, že žiadosť si podať musím, ak chcem pokračovať, ale neznamená to, že bude aj potvrdená. Zamestnávateľ ju potvrdil len ústne, nepodpísal ju a povedal, ze nová zmluva bude vyhotovená až časom.
Snáď tá žiadosť neznamenala rovno pracovnú zmluvu...
Ja by som odišla, ale decentne
@karinka223 ďakujem za odpísanie a vysvetlenie. Každopádne, žiadnu pracovnú zmluvu ani dodatok som nepodpisovala doposiaľ.
@zmrzlinka2021 zvažujem to veľmi, pretože niekoľkokrát som predtým bola za zamestnávateľom a vysvetlila mu, že som so zamestnaním spokojná, chcem pracovať, kolektív je super, ale vyslovene som odmietla pracovať v odbore, ktorý nemám vyštudovaný a ešte za ten istý plat + práca, ktorú vyštudovanú mám. Príde mi to nefér, že až teraz som sa dozvedela, že zamestnávateľ sa rozhodol inak a iba mi to oznámil ako hotovú vec.
Mám špecifickú prácu, na ktorú som musela vyštudovať vysokú školu, pretože bez nej by som toto robiť nemohla. No robiť niečo, čo som neštudovala ako prácu naviac, mať pritom stres, pretože v tom nie som "doma", nebaví ma to, a ani zmienka o zvýšení platu, ktorý už teraz nie je taký aký je, čiže tabuľkový...
Ísť za šéfom a povedať mu, prečo si zmenila názor - pretože sa zmenili podmienky a to, na čom ste sa dohodli už teda obojstranne neplatí. Nevidím na tom nič zlé ani zákerné. Dohoda sa ruší 🤷. Hlavne mu to povedz asap, stále má ešte mesiac čas nájsť za teba náhradu.
@autorka to, ze si si ty dala nejakú žiadosť nič neznamená, pokial si nedostala predĺženie zmluvy.
Ked chces byt fér, písomne by som zamestnávateľovi iba oznámila, že 31.8.mi konci PP a nemám viac záujem o jeho predĺženie. Nie je to povinne, ale keď sa chceš zachovať fér a slusne, urobiť to môžeš. Bud rada, že to vôbec niečo povedal skôr, ako by si podpísala predĺženie.
daj pisomne spatvzatie ziadosti o predlzenie pracovnej zmluvy podpis datum dve kopie jednu daj prevziat cez recepciu (prip ako to mate a na druhy potvrdit prevzatie
Najprv komunikovať, na čom ste sa dohodli. V prípade jeho nesúhlasu navrhnúť svoj odchod