Výpoveď v práci a podpora v nezamestanosti

10. jan 2022

Dobry den, dnes som dala vypoved v praci v skusobnej dobe. Chcu mi ju vsak dat k 31.12. Chcem sa evidovat na UP, lebo by som mala mat narok na podporu. Lenze dnes je 10. Viem, ze by som si musela doplatiti dni, kedze som nestihla ist do 7., lebo oficialne som bola zamestnana. Moze to nejak ovplyvnit, ci budem mat narok na podporu alebo je vysku? Dakujem.

panelacikova
10. jan 2022

absolútne by som v skúšobnej dobe nesúhlasila s čachrovaním s dátumami. normálne ju ukonči k 10.1. a trvaj na tom. či si tých 10 dní sedela doma a nič nerobila? na UP máš tuším len 8 dní na evidenciu. aby si si ešte nenarobila problémy... ovplyvniť podporu to môže v tom, že ťa už nemusia zaevidovať (premeškaný termín). a bez evidencie na UP nedostaneš ani podporu

autor
10. jan 2022

@panelacikova ved o to ide, ze som bola nejake dni doma. A nemala som narok na dovolenku. A ze aby som im nemusela vracat peniaze. Aj ked ja s tym problem nemam.

panelacikova
10. jan 2022

v tom prípade si zavolaj na miestny UP, pod ktorý spadáš, že ak pošleš žiadosť o zaevidovanie napríklad dnes s tým, že si PP ukončila 31.12., či ťa ešte budú ochotní zaevidovať. ak áno, tak pohoda. len nerozumiem, prečo si sedela doma, keď si bola oficiálne zamestnaná? niekde nastala chyba.....?

autor
10. jan 2022

@panelacikova nerobila sa. Nie ze by som len tak nesla.

panelacikova
10. jan 2022

ešte podotknem, že to, že si bola v SD, čiže si nemala toľko dovolenky, čo by pokryla sviatky, nie je tvoj problém, je problém zamestnávateľa, že ti nemal dať akú prácu.... toto by som vôbec neriešila. mal ti dať nejakú prácu. normálne by som trvala na ukončení dnes. ak budú mať výhrady, že si neodrobila nejaké dni, bohužiaľ, mali ti dať náhradnú prácu alebo náhradu mzdy v nejakých % a vyriešené. alebo si to vybav s UP, že ťa ešte budú ochotní zaevidovať.

martul
10. jan 2022

Nechápem trochu:
1. Dala si výpoveď dnes, tak platí dnešný dátum, dúfam že si ju dala písomne a podpísali prevzatie
2. Ak ti dajú k 31.12. budeš si musieť doplatiť zdravotnú za dni kedy nebudeš zamestnaná a odkedy ťa prihlásia na úrad práce
3. Prečo si bola zamestnaná a doma dodnes?
4. Mzdarky má možno opravila, ale aj pre zamestnávateľa je už neskoro ťa odhlásiť k 31.12. tam to už je tiež na pokutu

bublinka1426
10. jan 2022

divne je ze si bola doma, a nemala si narok na dovolenku. to akoze co ti zamestnavatel za tie dni doma normalne platil? 😲

izabellik
10. jan 2022

aky je dovod toho, ze by sa tam uviedol datum este z minuleho roka?

autor
10. jan 2022

@bublinka1426 no v plane bolo, ze ano, ze by sa mi odratala, keby som uz na nu narok mala. Ja som tiez neplanovala odist, ale stalo sa nieco necakane a musela som skoncit.

bublinka1426
10. jan 2022

pozri, over si to s uradom prace, ci je to mozne takto sa zaevidovat a ci mozes mat narok na podporu. lebo ako pises je to 10 den,a na uspvar do 7 dni od ukoncenia PP sa musis evidovat aby to bolo koser. uvidis co ti povedia. ale takto spatne dostat vypoved je fakt divne. :/

autor
10. jan 2022

@ivkazba nevies poradit?

veronikaszabova
10. jan 2022

Baby, co ju pletiete 🤦
Evidencia na UPSVAR nie je povinna! Ona sa moze zaevidovat aj za pol roka (zdravotnu si musi zaplatit). Na podporu ma narok do 2 rokov od ukoncenia PP.

K vypovedi len tolko - nesuhlasila by som so spatnym datumom.

bublinka1426
10. jan 2022

@veronikaszabova mne tak povedali ak chcem mat hradene zdravotne poistenie plynule, a nie som samoplatitel, do 7 dni od ukoncenia PP mam prist. jasne ved pani sa vobec tam nemusi hlasit ale bude si hradit zdravotku sama. to je cely rozdiel.

izabellik
10. jan 2022

dobre, ze si to spomenula, lebo vela ludi to berie ako povinnost a automatiku, ze po ukonceni prac pomeru sa ide na urad.

veronikaszabova
10. jan 2022

@bublinka1426 ved OK, tych 7 dni je len kvoli zdr.poistovni. To nema absolutne nic spolocne s podporou. Neviem co ju strasite

bublinka1426
10. jan 2022

@veronikaszabova nestrasim, pisem ze ked chce to mat koser, s uradom aleo podpore som nepisala ja nic. ved som jej napisala nech si tam zavola, vsetko by jej povedali snad.

ivkazba
10. jan 2022

Prečo si bola tento rok nejaké dni doma? Mala si dovolenku alebo? Ja osobne by som nesúhlasila so spätným dátumom. Ukončenie PP počas skúšobnej doby je jednostranný krok, takže doručila by som oznámenie o ukončení a viac neriešila. Otázny je ten dôvod, prečo spätne, to si neobjasnila, tak ťažko sa k tomu vyjadriť.

Čo sa týka evidencie na úrade práce, ako píše Veronika, povinná nie je. Evidovať sa môžeš kedykoľvek. Ak sa eviduješ do 7 dní od skončenia PP, tak ťa zaevidujú spätne tých 7 dní, ak sa eviduješ neskôr, tak odo dňa reálnej evidencie. Ak sa nezaeviduješ vôbec, nemusíš, len si musíš platiť ZP.

veronikaszabova
10. jan 2022

@bublinka1426 ""over si to s uradom prace, ci je to mozne takto sa zaevidovat a ci mozes mat narok na podporu. lebo ako pises je to 10 den,a na uspvar do 7 dni od ukoncenia PP sa musis evidovat aby to bolo koser. ""

bublinka1426
10. jan 2022

@veronikaszabova no ved nech si tam zavola 🙂, nic zle som nenapisala.

autor
10. jan 2022

Ano, viem, ze do 7 dni, len som chcela vediet ci to ak budem niekolko dni dobrovolne nezamestnana, teda samoplatca neovplyvni podporu a ci nezanikne narok. Ale logicky mi vyolyva, ze nie. Lebo napr. mozem ukoncit pracu k 31.12. s tym, ze mam prislubenu pracu od 15.1., takze kvoli 15 dnom nemam chut absolvovat vsetky tie papierovacky a radsej si zaplatim sama. Ale praca mi padne, tak idem na urad 15. zaplatim si tie dni a podpora by mala platit. Snad to dobre chapem/myslim.

veronikaszabova
10. jan 2022

Ano, dobre to chapes

ivkazba
10. jan 2022

Nie, ak budeš samoplatca ZP, neovplyvní to ani tvoj nárok na podporu ani výšku podpory.

bublinka1426
10. jan 2022

prepac autorka ak som ta pomylila, to s evidenciou do 7dni chapes spravne, len kvoli plynulemu prechodu zdravotneho poistenia, drzim palce a skus tam zavolat za to nic nedas.

mandala77
10. jan 2022

a si si istá, či máš nárok na dávku v nezamestnanosti?

autor
10. jan 2022

@mandala77 ano som, pred tym som pracovala 2 roky v jednej firme a 5 rokov v druhej. Presla som plynule z kazdeho zamestnania do dalsieho.

autor
10. jan 2022

Dakujem dievcata, uz volala sestra kamaratke na socialke a nie je v ton problem. Len som sa vystrasila, ked mi mzdarka navrhla tuto "skvelu" moznost.

panelacikova
10. jan 2022

@ivkazba mne v minulosti niekoľkokrát na SP bolo povedané, že ak nebudem mať potvrdenie o zaradení do evidencie na ÚP, tak nárok na podporu mi zaniká. doslova a dopísmena mi to takto pracovníčky povedali. je pravda, že je to už dávnejšie, čiže nie tento rok. zmenilo sa niečo? inak, to isté povedali aj mužovi v roku 2019. kým nemá potvrdenie o zaradení do evidencie na ÚP, nemôže si žiadať o podporu v nezamestnanosti, čiže ešte čerstvejší prípad....

veronikaszabova
10. jan 2022

@panelacikova ved ti dobre povedali - nie si na UPSVAR, nemozes ziadat o podporu (co je logicke).

autor
10. jan 2022

@panelacikova ale vsak sa pojdem prihlasit na urad prace a spolu so ziadostou o zaradenie podam aj ziadost o vyplacanie podpory. Pripadne ju podam potom osobne sa socialnej poistovni, ked zaplatim za tie dni doma. Uvidim ako mi tam poradia.

lienka.7
10. jan 2022

@martul Mzdarka ju už mohla v pohode odhlásiť. Preto jej chcú dat spätnú vypoved