Výpoveď v práci

thelovelybones
17. sep 2022

Dobrý deň mám taký problém firma kde pracuje človek stráca zákazku v podnikateľskom sektore a bude nahradenou inou firmou podobnou. Chcem sa opýtať ohľadom výpovede súčasná firma nechce sa vzdať svojich zamestnancov a chce sa kvázi pomstiť vedeniu že neprepusti svojich zamestnancov aby skrátka mohli ostať na tých pracovných miestach kde pracovali len pod inou firmou. Aké má možnosti zamestnanec keď nechce pracovať pod nimi. Okamžitá výpoveď ? Trvá aj tak dva mesiace? Čo by ste poradili?

mogaa
17. sep 2022

@thelovelybones ak prejdú zamestnanci pod novú firmu, musia podpísať nové zmluvy, tak jednoducho nepodpíšeš....

thelovelybones
autor
24. sep 2022

@mogaa ale táto firma čo teraz spadajú zamestnanci nechce ich dat novej firme. Či je nejaká možnosť ukončiť pomer príklad lekár keď napíše alebo niečo výpoveď bez lehoty

simca06022011
24. sep 2022

Ukončiť pomer dohodou

mogaa
24. sep 2022

@thelovelybones jedine dohoda(s tou musia súhlasiť obe strany) alebo výpoveď s výpovednou dobou....ak jednoducho nenastúpiš v starej firme, môžu od teba požadovať pokutu vo výške 1mzdy(nedajú ti poslednú výplatu), nehovoriac o zlých referenciách v budúcnosti...nový zamestnávateľ asi tiež nebude ok s tým že zamestnal niekoho kto mal v starej práci absenciu....

thelovelybones
autor
28. sep 2022

@simca06022011 to sa dá hneď bez 2 mesačnej výpovednej lehoty zamestnanca?

thelovelybones
autor
28. sep 2022

@mogaa a dohoda je tlačivo aj na to či to dáva zamestnávateľ?

thelovelybones
autor
28. sep 2022

@mogaa dohoda je okamžité ukončenie pracovného pomeru po skúšobnej dobe ? Teda musí to akceptovať zamestnávateľ?

vulka
28. sep 2022

@thelovelybones Dohoda je síce okamžité zrušenie PP, ale musí s tým súhlasiť aj zamestnanec aj zamestnávateľ. Bez jeho súhlasu to nieje možné.

simca06022011
28. sep 2022

@thelovelybones dohodu si dohodnete k datumu aky chcete. Aj hned. Nemusí sa akceptovať. Ale malokedy sa mi stalo, ze nasilu drzali človeka (ale stava sa to, zalezi aj na vzťahoch). Potom su tam len možnosti s vypovednou dobou ale neviem ako to napísať, "neslušné" ukončenie, ako dam výpoveď k, neprudem do pracr ked nesúhlasí, cerpa sa dovolenka aby skôr nastupili do novej prace atd.. Bohuzial aj také ľudia robia ked chcu skoncit.

Odporucam trochu naštudovať zakonnik prace (hl. §59-63, ale kľudne aj 41-84 alebo celý). Zakladna vec pre zamestnancov, malo by to byt povinne čítanie.

ibrunova
28. sep 2022

@thelovelybones máš trochu pomýlené pojmy, okamžité skončenie je niečo celkom iné. Ty môžeš dať dohodou k určitému dátumu, oni ti to prevezmú a vyjadria sa ti k tomu. Buď bude súhlasiť alebo nie.. Ešte mi napadlo, že či Vám nedajú možnosť, že môžte odísť, ak nemáte záujem, za nejakých výhodnejších podmienok.

simca06022011
28. sep 2022

Este aby som si ujasnila, pre toho svojho pôvodného zamestnávateľa nechceš pracovat?

thelovelybones
autor
28. sep 2022
thelovelybones
autor
28. sep 2022

@ibrunova no len oni nechcú súhlasiť tak či je možnosť ja neviem príklad lekár mi napíše že musím okamžite ukončiť pomer ? Či je možnosť ak nebude zamestnávať súhlasiť.

simca06022011
28. sep 2022

@thelovelybones lenze lekar ti nenapise, ze musis okamzite ukoncit pracovny pomer. Lekar vie napisat, ze si nesposobili na vykonovanie takejto prace (aj inde), a musi mat na to dovod zdravotny, to sa neda vymysliet, ze ty si to tak prajes.
CIze vypoved dohodou si napisal/doniesol, povedali ze nesuhlasia s tym, ze chces ukoncit PP dohodou? Ostava ti len vypoved a vypovedna lehota, dohodnut sa s novym zamestnavatelom napr. na prijati neskor alebo mozes riskunut a nenastupit do prace, ale to budes dostavat Absencie a nakoniec ti PP ukoncia, niekedy mozu siahnut aj na odmeny/mzdu ak vzniknu firme nejake naklady.
Este aby sa nestalo, ze tento stary nema pre vas pracu a vypovede vam da o par mesiacov, neviem aka je tam situacia... ono naozaj to treba riesit tam a uz aj s papiermi pripravenymi, ak si naozaj odhodlany ukoncit ten PP stoj co stoj..

thelovelybones
autor
28. sep 2022

@simca06022011 chcú si podržať zamestnancov a nechcú ich dať inej firme nastupujucej

simca06022011
28. sep 2022

@thelovelybones to je v poriadku, ale budete mat co robit? to je otazka. Aleo ide len o truc. Predpokladam, ze nastupujuca firma tam neprisla len tak, z jasneho neba.
Ale to je jedno, len tebe by to malo byt jasne, ked budes s nimi vyjednavat ukocenie PP. Nemeni to nic na celej situacii.

vulka
28. sep 2022

@thelovelybones Mysliš, že si budú držať zamestnancov, ak nemajú zákazky? Veď píšeš, že v podstate krachuje. Tak načo jej budú zamestnanci?

mogaa
28. sep 2022

@thelovelybones dohoda je preto dohoda, že s ňou musia súhlasiť obe strany...teda dohodnúť sa so zamestnávateľom že chceš skončiť k danému dátumu.....ak s tým nesúhlasí, smola...

thelovelybones
autor
28. sep 2022

@vulka majú zákazky len im chcú naschvál vypovedať zmluvu na tomto objekte