Výpoveď v práci

8. nov 2023

Som zamestnaná a podla zákona mam mesačnú výpovednú lehotu.
V zmluve mam zakotvené,že pokiaľ v tejto výpovednej lehote v zamestnaní nezotrvam, tak ma nárok na náhradu sucinu priemernej mesačnej mzdy a dní výpovednej lehoty..
Viem toto nejako obísť?Neviem ci dohoda so zamestnávateľom bude možná..

miusa00
8. nov 2023

Neda mi to, ale tebe by sa pacilo, keby sa zamestnavatel snazil obist povinnosti, ktore ma voci tebe?
Ty sa nezachovas podla pracovnej zmluvy, on ma narok na ti strhnut plat.
Vies to obist dohodou alebo pnkou, ak chces nastupit do inej prace a nedohodnete sa, vies proste nenastupit do prace, co bude klasifikovane ako hrube porusenie pracovnej dicipliny a budes vyhodena, ale plat ti strhnuty bude, ak na to tamestnavatel ma pravo.

autor
8. nov 2023

@miusa00 on sa nespraval férovo celý čas voči mne..preto chcem odísť.. a mam možnosť oveľa lepšieho zárobku.
Preto potrebujem ísť preč...

eleanor2510
8. nov 2023

@autorka, cize ty nechceš zotrvat v práci vo vypovednej lehote, ale peniaze ti za nu ma dat? To ti pripada fer? Pretoze to ustanovenie v zmluve vlastne znamena to, ze ak neodpracujes posledny mesiac, tak zan nedostanes peniaze, co je uplne normálne. Obisla si este dobre, lebo by mohol aj sudne ziadat nahradu usleho zisku napriklad. Pises, ze sa nesprával ferovo. Verim tomu, su vselijaki zamestnávatelia. Ale to bolo treba riesit inak. Ak to bolo nieco protizakonne, bolo treba podat podnet na IP. Ak to bolo iba o povahe a nezhodach, mohla si odísť aj skor a pracu si hladat uz ako nezamestnana. Proste chces od neho, aby nieco dodrzal, ale pritom ty nie si ochotna dodrzat zmluvný zavazok, ktory si pri nastupe podpisala. Tebe by sa asi tiez nepacilo, keby ti zamestnávateľ povedal, ze zajtra uz nemusis chodiť, lebo si nasiel ineho cloveka. Treba poznat nielen svoje prava, ale aj povinnosti.

alenah31
8. nov 2023

Nie obist sa to neda. Pokial nebude zamestnavatel suhlasit s Dohodou o ukonceni PP a ty odides nestandardne - teda nedodrzis vyp. lehotu - ma zamestnavatel narok na "odskodne" tak ako mas uvedene v PZ. Pokial tam po zvysok vyp. lehoty pracovat nechces - mozes napr. na PN (ucelove, ale vo uz). Nasledne poslednym dnom vyp. lehoty a ukoncenia PP ukoncis aj PN a dalsim dnom nastupis do noveho zamestnania. Pokial v novom zamestnani na teba cakat nebudu - je na tebe co je pre teba prioritou - prist o cast zarobku alebo ziskat pracu, ktora ta bude zivit mozno dalsich par rokov.

autor
8. nov 2023

@alenah31 Ďakujem za odpoved🙂.

autor
8. nov 2023

@eleanor2510 písala som o ,,uslom zisku,,asi som sa len zle vyjadrila..🙂je mi jasne ,ze nedostanem a nemôžem žiadať plat za dní,ktoré tam nebudem. A nie vždy si môže niekto dovoliť ostať nezamestnaný a až tak hľadať nové zamestnanie.
V každom prípade ďakujem za odpoveď. 🙂

alenah31
8. nov 2023

@eleanor2510 ona nechce vyplatiť mzdu za obdobie čo počas výp. doby pracovať nebude. On jej nemusí vyplatiť mzdu za mesiac, ktorý odpracovala ako posledný. Napr. odpracovala 10/23, výp. lehota má plynúť 11/23, no ona tam už nie je - tak jej nevyplatí mzdu za 10/23. Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."

Takže ak má v pracovnej zmluve dohodnutú túto peňažnú náhradu a nedodrží výpovednú dobu, zamestnávateľ má nárok nevyplatiť poslednú mzdu. Pokiaľ by to tam nemala - nič vymáhať nemôže - žiadny súd ohľadom ušlého zisku.

tradaaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
9. nov 2023

@tradaaa lenže aj na toto Zákonník práce myslel. V tomto prípade môže zamestnávateľ vymáhať náhradu škody (ušlý zisk) - a to na základe §179 ZP a to v oboch bodoch 1. aj 2. (je jedno, ktorý použije). A výška škody môže byť vyčíslená až do 4 násobku priemernej mzdy zamestnanca. Naša spoločnosť už túto možnosť využila 2x a úspešne.