Výpoveď v práci

3. nov 2023

Ahojte. Potrebujem prosím poradiť. Rodičovská mi konci 2.decembra, malý ma 2.decembra akurat 3 roky. Takže výpoveď v praci môžem dať ku dňu 2.12.? Ci až 3.12.? Ako by to malo byt podla zákona správne? Ďakujem

klarissa25
3. nov 2023

Keď dáš vypoved je ti jasne ze ti bude potom od januára plynúť výpovedná lehota ? Takže musíš nastúpiť?

melanta
3. nov 2023

Ak dáš výpoveď ešte teraz v novembri, tak od 1.12. ti začne plynúť 2 mesačná výpovedná doba a pracovný pomer ti skončí 31.1. Ak chceš skončiť pracovný pomer ku konkrétnemu dátumu, musíš podať dohodu o ukončení pracovného pomeru. S tou ale zamestnávateľ musí súhlasiť (môže aj nemusí). Pre istotu opätovne uvediem, že "dohoda o ukončení", nie výpoveď dohodou.

marci77
3. nov 2023

odporucam dohodnut sa so zamestnavatelom

mozno on nebude mat pre vas miesto (ak by vase miesto bolo medzicasom zrusene, dostali by ste aj odstupne)
ja by som na vasom mieste kontaktovala zamestnavatela, zistila, co a ako .....a ak by teda miesto pre vas mal a vy tam nechcete nastupit, mozete sa aj dohodnut v tej dohode o ukonceni prac.pomeru presny termin, kedy u neho skoncite

asi budete mat narok aj na nejaku dovolenku za obdobie materskej dovolenky, vycerpajte si 1-2dni a ostatnu si dajte preplatit .....potom by ste mohli mat narok na max. podporu v nezamestnanosti

Ak by ste sa nijako inak nevedeli so zamestnavatelom dohodnut, tak potom uz zostava iba ta moznost, ze ked by ste dnes podali "vypoved" z vasej strany, tak od 1.12. zacina plynut vypovedna lehota
ak ste tam pracovali viac ako rok, je to 2mesiace,
ak viac ako 5rokov, myslim, ze az 3mesiace

velmi dobra skupinka na tieto veci, pozrite
https://www.modrykonik.sk/group/2172/

melanta
3. nov 2023

@marci77 nie, aj pri dlhšom pracovnom pomere má ona iba 2 mesačnú výpovednú dobu.

klarissa25
3. nov 2023

@melanta to ale neplatí všade. Napríklad mi mame po 5 rokoch 3 mesačnu

autor
3. nov 2023

@marci77 my sme sa už dohodli so zamestnávateľom na dohode o ukončení pomeru. Takže nemusím mať 2 mesačnú výpovednú lehotu. Viete mi teda poradiť ku akému dátumu to mam dat, keď malý ma 2.12. 3 roky. Vďaka

sasesoe
3. nov 2023

Ty si konies RD mozes nastavit ako len chces - niektore to koncia i v roku dietata a idu pracovať, max je den 3. narodenin dietata. Pracovny pomer mozes ukoncit aj pocas RD, pokojne aj k 30.11, ci 2.12 alebo 3.12, ja by som mozno ukoncovala mozno az 5.12.... moznosti je vela.....
Odporucam nastudovat clanok od p.Mihala
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=231&gclid=...

autor
3. nov 2023

@sasesoe a ako by si to urobila? Môžeš mi prosím poradiť? A teda ten dátum tam mam uviesť 3.12.? Budem mať nárok na dávku v nezamestnanosti?

autor
3. nov 2023

@sasesoe nemala som podať výpoveď s 2 mesačnou výpovednou lehotou? Keď som volala do prace, tak mi stále vraveli ze spravíme dohodu o ukončení pracovného pomeru k dátumu aký chceme, tak som sa vykaslala na 2 mesačnú výpovednú.

merrysa
3. nov 2023

@marci77 môžem sa opýtať, aký je rozdiel ked mám napríklad 20 dní dovolenky a vyčerpam si 1-2 dni ako píšete, zvyšok nechám preplatit ako keby som si vyčerpala celých 20 dní? V prvom prípade je možná maximálna dávka v nezamestnanosti? Aktualne to tiež riešim lebo do starej práce sa vrátiť nemôžem a novú ešte hľadám..ďakujem

jana005
3. nov 2023

@merrysa
@autorka
Ak vám pracovný pomer stále trvá a nemali ste počas rodičovskej dovolenky žiadny iný príjem, dohodu a tak, tak teraz si vyčerpajte jeden, dva dni dovolenky a zbytok dovolenky si nechajte preplatiť.
A výjde vám maximálna podpora

merrysa
3. nov 2023

@jana005 super, ďakujem!

autor
3. nov 2023

@jana005 ďakujem aj ja veľmi pekne

nadej1111
3. nov 2023

@sasesoe prosím ťa chápem.to správne,že aj keď som napr.mala pred materskou plat 500€ v čistom....tak.aj v takom prípade môžem dosiahnuť maximálnu dávku v nezamestnanosti a to len tým že si vycerpam jeden deň dovolenky pred ukončením rodičovskej?

nadej1111
3. nov 2023

@jana005 maximálna podpora aj v tom prípade že som mala napr.plat pred materskou 500€ ? Dosiahnem jun iba tým že si vezmem ten deň dovolenky?

jana005
3. nov 2023

@nadej1111 áno, je jedno, aký si mala plat.
Len musíš dodržať, že jeden - dva dni dovolenky a zbytok preplatiť.
A samozrejme, ak si mala nejaký iný príjem počas rodičaku, tak už ti to nevyjde

klarissa25
3. nov 2023

@nadej1111 áno...

nadej1111
3. nov 2023

@jana005 ďakujem.l pekne....iny príjem nebol....takže len vycerpam ten deň dovolenky,ale musí to byt výpoveď dohodou?Neviem či nebude zamestnávateľ trvať na dvojmesačnej výpovednej....rodicaku konci 16.3.2024

klarissa25
3. nov 2023

@jana005 a hlavne musí mať tú dovolenku reálne aby jej mali aku preplatit

nadej1111
3. nov 2023

@klarissa25 počas materskej vznika narok na dovolenku tak tam by nemal byť problém ci

klarissa25
3. nov 2023

@nadej1111 počas materskej jasné. Ale sú ženy ktoré si ju čerpajú medzi materskou a rodicivskou

zic
3. nov 2023

@klarissa25 to mi chces povedat, ze ty ako zamestanec ked davas vypoved a zo zakona mas 2 mesacnu vypovednu, tak nejakym sposobom mas ty konkretne vo vasej firme 3 mesacnu? Akym sposobom to zamestnavatel vyzaduje? Na zaklade coho? Este som sa s takym nestretol, aby niekto donutil zamestnanca nad ramec zakona mat vypovednu dobu (menej flexibility)... V opacnom garde - ak tebe davaju vypoved - je to samozrejme... tam nie je o com...

jana005
3. nov 2023

@nadej1111 musíš mať skončenie PP dohodou, ak budeš mať dvojmesačnú, tak ti to nevyjde

sasesoe
3. nov 2023

Pozri ten link, co som davala vyssie... zavisi od tohoo, ci si pocas RD pracovala/brigadovala al nie... a zvysok som ti uz tiez napisala.. pytaj sa konkretne, co este nevies

sasesoe
3. nov 2023

@nadej1111 ano, pokial si pocas RD nemala ziaden iny prijem a RD trva aspon 2 roky... vycerpat 2 dni dovolenky, zvysnu preplatit... podpora sa pocita ako ten prijem (dovolenka + preplatena dovolenka) deleno pocet dni, cize 2 a su tam maximalne hranice...
Kedze za posledne 2 roky nebolo nic ine, len RD, tak vychadza max ..
Pre dalsie specifika prestuduj clanok p.Mihala, kt som davala vyssie

nelca84
3. nov 2023

@zic to aj mna zaujalo, ako to zamestnavatel dosiahne. Napada mi jedine moznost, ze po 5 rokoch podpisuju nejake dodatky k zmluve 🤷‍♀️

mikadooo
3. nov 2023

Dohodni sa na výpoveď dohodou k 3.12. Bude sa ti rátať vysoký vymeriavací základ, čo sa podpory týka. Ak zamestnávateľ nebude súhlasiť s dohodou, potom musíš rátať s výpovednou lehotou. Zas na druhej strane, asi máš nejakú našetrenú dovolenku...

zic
3. nov 2023

@nelca84 co som pozeral, tak to asi teoreticky je mozne, lebo vsade sa uvadza zakonna minimalna lehota 1 alebo 2 mesiace podla dlzky trvania pracovneho pomeru, ale teda stale si neviem predstavit, preco by zamestnanec suhlasil s predlzenim vypovednej lehoty z jeho strany (nikde k tomu nebolo nic dalej napisane)... tak uvidime, mozmo nam to ozrejmi klarissa25. Som zvedavy.