Ahojte. Potrebujem prosím poradiť. Rodičovská mi konci 2.decembra, malý ma 2.decembra akurat 3 roky. Takže výpoveď v praci môžem dať ku dňu 2.12.? Ci až 3.12.? Ako by to malo byt podla zákona správne? Ďakujem
Ak dáš výpoveď ešte teraz v novembri, tak od 1.12. ti začne plynúť 2 mesačná výpovedná doba a pracovný pomer ti skončí 31.1. Ak chceš skončiť pracovný pomer ku konkrétnemu dátumu, musíš podať dohodu o ukončení pracovného pomeru. S tou ale zamestnávateľ musí súhlasiť (môže aj nemusí). Pre istotu opätovne uvediem, že "dohoda o ukončení", nie výpoveď dohodou.
odporucam dohodnut sa so zamestnavatelom
mozno on nebude mat pre vas miesto (ak by vase miesto bolo medzicasom zrusene, dostali by ste aj odstupne)
ja by som na vasom mieste kontaktovala zamestnavatela, zistila, co a ako .....a ak by teda miesto pre vas mal a vy tam nechcete nastupit, mozete sa aj dohodnut v tej dohode o ukonceni prac.pomeru presny termin, kedy u neho skoncite
asi budete mat narok aj na nejaku dovolenku za obdobie materskej dovolenky, vycerpajte si 1-2dni a ostatnu si dajte preplatit .....potom by ste mohli mat narok na max. podporu v nezamestnanosti
Ak by ste sa nijako inak nevedeli so zamestnavatelom dohodnut, tak potom uz zostava iba ta moznost, ze ked by ste dnes podali "vypoved" z vasej strany, tak od 1.12. zacina plynut vypovedna lehota
ak ste tam pracovali viac ako rok, je to 2mesiace,
ak viac ako 5rokov, myslim, ze az 3mesiace
velmi dobra skupinka na tieto veci, pozrite
https://www.modrykonik.sk/group/2172/
@melanta to ale neplatí všade. Napríklad mi mame po 5 rokoch 3 mesačnu
@marci77 my sme sa už dohodli so zamestnávateľom na dohode o ukončení pomeru. Takže nemusím mať 2 mesačnú výpovednú lehotu. Viete mi teda poradiť ku akému dátumu to mam dat, keď malý ma 2.12. 3 roky. Vďaka
Ty si konies RD mozes nastavit ako len chces - niektore to koncia i v roku dietata a idu pracovať, max je den 3. narodenin dietata. Pracovny pomer mozes ukoncit aj pocas RD, pokojne aj k 30.11, ci 2.12 alebo 3.12, ja by som mozno ukoncovala mozno az 5.12.... moznosti je vela.....
Odporucam nastudovat clanok od p.Mihala
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=231&gclid=...
@sasesoe a ako by si to urobila? Môžeš mi prosím poradiť? A teda ten dátum tam mam uviesť 3.12.? Budem mať nárok na dávku v nezamestnanosti?
@sasesoe nemala som podať výpoveď s 2 mesačnou výpovednou lehotou? Keď som volala do prace, tak mi stále vraveli ze spravíme dohodu o ukončení pracovného pomeru k dátumu aký chceme, tak som sa vykaslala na 2 mesačnú výpovednú.
@marci77 môžem sa opýtať, aký je rozdiel ked mám napríklad 20 dní dovolenky a vyčerpam si 1-2 dni ako píšete, zvyšok nechám preplatit ako keby som si vyčerpala celých 20 dní? V prvom prípade je možná maximálna dávka v nezamestnanosti? Aktualne to tiež riešim lebo do starej práce sa vrátiť nemôžem a novú ešte hľadám..ďakujem
@jana005 ďakujem aj ja veľmi pekne
@nadej1111 áno...
@jana005 a hlavne musí mať tú dovolenku reálne aby jej mali aku preplatit
@klarissa25 počas materskej vznika narok na dovolenku tak tam by nemal byť problém ci
@nadej1111 počas materskej jasné. Ale sú ženy ktoré si ju čerpajú medzi materskou a rodicivskou
@klarissa25 to mi chces povedat, ze ty ako zamestanec ked davas vypoved a zo zakona mas 2 mesacnu vypovednu, tak nejakym sposobom mas ty konkretne vo vasej firme 3 mesacnu? Akym sposobom to zamestnavatel vyzaduje? Na zaklade coho? Este som sa s takym nestretol, aby niekto donutil zamestnanca nad ramec zakona mat vypovednu dobu (menej flexibility)... V opacnom garde - ak tebe davaju vypoved - je to samozrejme... tam nie je o com...
Pozri ten link, co som davala vyssie... zavisi od tohoo, ci si pocas RD pracovala/brigadovala al nie... a zvysok som ti uz tiez napisala.. pytaj sa konkretne, co este nevies
@nadej1111 ano, pokial si pocas RD nemala ziaden iny prijem a RD trva aspon 2 roky... vycerpat 2 dni dovolenky, zvysnu preplatit... podpora sa pocita ako ten prijem (dovolenka + preplatena dovolenka) deleno pocet dni, cize 2 a su tam maximalne hranice...
Kedze za posledne 2 roky nebolo nic ine, len RD, tak vychadza max ..
Pre dalsie specifika prestuduj clanok p.Mihala, kt som davala vyssie
Dohodni sa na výpoveď dohodou k 3.12. Bude sa ti rátať vysoký vymeriavací základ, čo sa podpory týka. Ak zamestnávateľ nebude súhlasiť s dohodou, potom musíš rátať s výpovednou lehotou. Zas na druhej strane, asi máš nejakú našetrenú dovolenku...
@nelca84 co som pozeral, tak to asi teoreticky je mozne, lebo vsade sa uvadza zakonna minimalna lehota 1 alebo 2 mesiace podla dlzky trvania pracovneho pomeru, ale teda stale si neviem predstavit, preco by zamestnanec suhlasil s predlzenim vypovednej lehoty z jeho strany (nikde k tomu nebolo nic dalej napisane)... tak uvidime, mozmo nam to ozrejmi klarissa25. Som zvedavy.
Keď dáš vypoved je ti jasne ze ti bude potom od januára plynúť výpovedná lehota ? Takže musíš nastúpiť?