Výpoveď v posledný deň skúšobnej doby

ascedant
1. nov 2023

Zdravím, Aký máte na toto názor? Zamestnancovi dal zamestnávateľ výpoveď v posledný deň skúšobnej doby. Ako zo zákona má na to právo zrejme, ale zamestnanec si nebol vedomý ,že by niečo spravil , dopustil sa závažného priestupku, Proste po ukončení skúšobnej doby, mu v posledný deň prišiel vedúci oznámiť, že končí.

Nie je to tak trošku chrapúnstvo, že mu to neoznámili, skôr vopred?

viestta
1. nov 2023

Nie, nie je. Ma na to pravo, dovod uvadzat nemusel a zamestnanec si bol vedomy, ze take nieco sa mohlo stat kedykolvek.

anjelicek26
1. nov 2023

Ano nie je to pekne, ale urobit to zamestnavatel samozrejme moze. Mrzi ma to. Ono je to blbe zo strany zamestnavatela a aj zo strany zamestnanca a aj tak sa to deje kazdu chvilu.

ascedant
autor
1. nov 2023

Jasne, len príde mi to také trošku netaktné, keď zamestnanec ozaj si nie je vedomý. Úplne posledný deň skúšobnej doby, ako nechápem, že zamestnávateľ nemá toľko slušnosti povedať mu to aspoň pár dní predtým.

koniarova
1. nov 2023

@ascedant bohužiaľ je úplne jedno,či je to slušné,alebo nie. Má na to právo.

lucka_ke
1. nov 2023

no tak celkom OK to nie je
§ 72 Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej lehote
(1)
V skúšobnej lehote môže tak zamestnávateľ, ako aj zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu.
(2)
Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.

koniarova
1. nov 2023

@lucka_ke áno. To je pravda. 3 dni som si ani neuvedomila. 👍

stanulienkat
1. nov 2023

Podľa mňa to nie je pekné, mal to oznámiť aspoň pár dní dopredu, aby sa zamestnanec vedel zariadiť. Na druhej strane, toto je úplne bežná prax zamestnancov voči zamestnávateľovi. A tých zamestnancov to netrápi, že vôbec.

nelca84
1. nov 2023

@lucka_ke je to uplne v poriadku, je tam "spravidla" nie "najmenej"
@ascedant jedna vec je, ze to zamestnavatel mohol dat vediet skor, no nic neporusil, ak s nim ukoncil PP v posledny den skusobmej doby. Na to ta skusobna doba je.

valeria_h
1. nov 2023

Zo zákona úplne v poriadku, ale príde mi to nemorálne, mal Ti dopredu oznámiť, že s Tebou nepočíta.

mamina7070
1. nov 2023

je to ok v zmysle zakona a ani nejde o vypoved
nato ta skusobna doba je aby sa navzajom overili aj zamestnanec aj zamestnavatel

katulienkaja
1. nov 2023

Tie tri dni majú len poriadkovy charakter, nie je to právne napadnutelné/nárokovatelné.

petamich
1. nov 2023

pravo na to ma, korektne to uplne nie je, na druhej strane nalejme si cisteho vina - ak by to zamestnavatel povedal 5 dni vopred, x zamestnancov by sa uz ani neunuvalo prist do prace, resp. by povedalo, ze koncia hned 🤷‍♀️

za mna je castokrat chyba hlavne v komunikacii - poskytol zamestnavatel nejaku spatnu vazbu zamestnancovi, pytal si ju zamestnanec proaktivnae, zistoval ako su s nim spokojni, ako zapadok? ono ak clovek ma niekde priestor na zlepsenie treba mu to povedat vopred, aby potom nedoslo k takymto situaciam a ak by doslo napriek tomu, tak za takymto zamestnavatelom by mi asi uplne smutno nebolo

miskakyska
1. nov 2023

Stalo sa mi to isté..tri mesiace som ťahala nadčasy, nočné,ako taký pako,lebo nikomu sa nechcelo.. ešte deň predtým bola za mnou z personálneho písať číslo obuvi a prac.odevu ..na druhý deň/posledný deň skuš.doby/docupikala,aby som hodila podpis na výpoveď.. takže je to zrejme bežné takéto vychcanstvo..

petronelag
1. nov 2023

@ascedant Podľa mňa sa tento prac. ovník zamestnávateľovi nepozdával a nechcel si s ním robiť zbytočné problémy

deedol
1. nov 2023

poznam presne taky pripad, firma tak doslova vykryla predvianocne obdobie, kedy mali viac objednavok. dotycny neurobil nic zle, nijaku chybu, len ho uz po novom roku nepotrebovali. vypoved dostal v posledny den skusobnej, den pred vianocami. je to neprijemne, ale v medziach zakona.

olimuc
1. nov 2023

Nemusi to byt o zamestnancovi ale o zamestnavatelovi … potrebuje to miesto pre niekoho ineho, potreboval vykryt nejake obdobie a kazde 3 mesiace zobere ineho aby sa ho mohol rychlo zbavit, pretoze na stalo nikoho nepotrebuje …

ascedant
autor
1. nov 2023

Ono takto, čo viem, ten zamestnanec nebol problemovy,dokonca aj ostatní kolegovia boli v šoku, že čo tak rýchlo ale čo som pochopil z toho rozhovoru, jeho daľší kolegovia boli v tíme traja, keď by boli štyria, tak riešila sa dvojsmenná prevádzka a na to sa zvyšní traja štorcovali, Tak možno preto, a ďalšia vec tí traja kolegovia dávali posudky na nováčika.

koniarova
1. nov 2023

@ascedant a máš odpoveď.👍

nelca84
1. nov 2023

@ascedant tak je to jasne, zamestnavatel nechcel zlu klimu na pracovisku... vyriesil to v medziach zakona

ascedant
autor
1. nov 2023

Jasne, ale s prepáčením, prečo si to mal od....ť nováčik, ako trestať niekoho za to že je nováčik, že sa zaúča je scestné. A na margo podniku, je to muklovňa, výroba dielov pre automobilku.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
1. nov 2023

@ascedant cize mal radsej prepustit seniornejsich pracovnikov? 🙂

ascedant
autor
1. nov 2023

@petamich To si nemyslím, seniornejších by nechali, ale pravda, že bola taká, že seniori nechceli pristúpiť na viacsmennu prevadzku.

petamich
1. nov 2023

@ascedant co sa necudujem 🤷‍♀️ tiez by ma nepotesilo, obzvlast ak mam deti a zabehnuty rezim a niekto mi povie, ze od buduceho mesiaca robime uplne inak

je to neprijemne pre toho, kto prisiel posledny (vacsinou), na druhej strane sa naozaj necudujem, ze tym existujucim to nemuselo vyhovovat

treba to skratka akceptovat aj ked je to na figu takto z nicoho nic a urcite si najde cosi ine, drzim paste

jamidea
1. nov 2023

@ascedant moje dve kolegyne presne takto skoncili

pparis
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz