Výpoveď podľa §79

veronika01992
20. jan 2017

Ahojte potrebovala by som poradiť..mám problém zo zamestnávateľom ktorý má prepustil keď som bola v skúšobnej dobe a ešte k tomu aj na PN .. Volala som na inšpektorát práce a ty mi povedali ze moja výpoveď je neplatná keď ze mi neudal dôvod výpovede len napísal podľa §72...Tak ze sa mám odvolať písať ze naďalej chcem pracovať u zamestnávateľa keď ze výpoveď je neplatná len ze to mám spisat podľa §79 a absolútne netuším ako 😔

veltraud
20. jan 2017

Ale vsak to nie je vypoved, ale ukoncienie pracovneho pomeru v skusobnej dobe. Videla si ten paragraf 72?
A moze ukoncit v skusobnej, aj pocas PN.
§ 72
Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak...

sibalka21
20. jan 2017

Vypoved je platna... V skusobnej dobe ti nemusi udat dovod na prepustenie.... Bohuzial, mozes sa odvolat ale zbytocne, nic tym neziskas...

veronika01992
autor
20. jan 2017

Áno áno môže dať skončenie pracovného pomeru ja to chápem ale nie keď som tehotná a na PN som s tým ze mam rizikové....

veronika01992
autor
20. jan 2017

Mne to bolo povedané tak ze ked som na PN s tým ze som tehotná tak mi musí udať dôvod prečo ma prepúšťa aj keď som v skúšobnej dobe ak ho neudal vo výpovedi tak je neplatná...

stastnablcha
20. jan 2017

samozrejme ze moze okamzite skoncit pracovny pomer a bez udania dovodu
doniesla si papier ze si tehotna? lebo inak na ucely zakona tehotna niesi.. okrem toho, je najmenej udat vypovedny dovod... nieje špecifikovane ze vypovedny dovod musi byt taxativne uvedený... podla mna prehrany boj..

sibalka21
20. jan 2017

@veronika01992 Ale myslim, ze to je jedno... Lebo ak to budes riesit, on ta moze vyhodit v skusobnej dobe za hocico, cize si myslim, ze ak ta tam nechce, najde si hocijaky dovod bohuzial... Neviem, ci ma zmysel to riesit.... Naozaj tym nic neziskas....

missdiva
20. jan 2017

@veronika01992
Ahoj 🙂, z právneho hľadiska je to jednoznačne takto:
V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ aj zamestnanec skončiť pracovný pomer
z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ale s tehotnou ženou, matkou do konca
deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len výnimočne a z dôvodu, ktorý nesúvisí
s jej tehotenstvom alebo materstvom, musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
Tehotná zamestnankyňa je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie. Práceneschopnosť zamestnanca nie je prekážkou skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe.
Podstatné pre teba je, či si informovala písomne zamestnávateľa o tehotenstve? Ak si ho neinformovala písomne, nemusel zo zákona udať dôvod skončenia pracovného pomeru.

dahmaral
20. jan 2017

Informovala si zamestnavatela ze si tehotna?

veronika01992
autor
21. jan 2017

@dahmaral áno informovala

bodka13
21. jan 2017

@veronika01992 môžem sa spýtať :do zamestnania si nastupila kedy?

moni244
21. jan 2017

@veronika01992 a ako si ho informovala? Pisomne, ci ustne? Lebo ak len ustne, mas len smolu, vypoved je platna

loginexistuje
21. jan 2017

@veronika01992 ako uprimne tvoje konanie je vnimane ako spekulativne naco sa tam chces drzat ked si na pn a tehotna ak mas pisomny doklad ze si tehotenstvo oznamila tak to ries ale proste obratom si najde iny dovod a aj tak ta prepusti a potom ty si vies predstavit ze by si tam za tychto okolnosti sla spat robit

bodka13
21. jan 2017

@loginexistuje moja reč... Podobný pripad sme mali u nás... Slečna nastúpila koncom júla a koncom augusta už priniesla pnku s tým že je v 12 týždni.... Čistá vypočítavosť z môjho pohľadu

jankalukasova
21. jan 2017

@veronika01992 je jedno čo a ako mu odpíšeš... obratom uvedie nejaký dôvod a výpoveď bude platná... tehotná- netehotná...