Ahojte, dala som vypoved s mesacnou vypovednou lehotou, pp skonci 31.12.2019.
Zamestnavatelovi som poslala doporucene vypoved, poslala som dva papiere, na jeden som napisala, aby mi podpisany vratil. Uz je to druhy tyzden a ziadna odpoved...plati vypoved, aj ked nemam ja v ruke ziaden papier? Len doporucenku, ze som poslala list?
A este raz sa chcem uistit...ak pojdem na urad prace v januari, potom si chcem platit sama dobrovolne nemocenske, musim platit aj do socialnej a inde, ci len to dnp? A treba sa vyradit z uradu prace? Potom planujem ist na pn do porodu. Dakujem.
Výpoveď je jednostranný právny úkon, len sa podáva, protistrana nemá prečo odpovedať. DNP sa samostatne platiť nedá, len v balíku. Na to, aby sa materské počítalo z DNP, musí trvať aspoň 26 týždňov.
@evittam takze na urad prace, potom dnp a nic viac sa k tomu neplati? Zdravotna, socialna..??...a najprv mi radili takyto postup:
Vypoved, urad prace, odhlasit z uradu prace, prihlasit sa na dnp, potom ist na pn az do porodu a pocas md zrusit dnp.
Kto za mna bude platit odvody ?
@tosomja no neviem kto ti radil takýto postup .....a najprv mi radili takyto postup:
Vypoved, urad prace, odhlasit z uradu prace, prihlasit sa na dnp, potom ist na pn az do porodu a pocas md zrusit dnp......
určite nemusíš sa odhlásiť z UP, môžeš počas evidencie na UP sa prihlásiť na DNP, a ísť na PN .. a potom na MD a stále evidovaná na UP,
ak si na PN počas evidencie na UP, tak sa nehlásiš, len dávaš kopiu prechodky aby vedeli, že ti PN pokračuje ...
a nepotrebuješ ani z minima platiť 26t ... DNP ... stačí pár dní a už aj PN aj MD budú rátané z min. VZ ... kt. je pre rok 2020 vo výške 506,50e
a DNP ukonč na konci MD, pred začatím RD
@tosomja
Ak ste tehotná v čase trvania ukončenia pracovného pomeru, tak budete v ochrannej lehote a materské sa Vám bude počítať z príjmu zo zamestnania (ak spĺňate podmienku 270 dní poistenia 2 roky pred pôrodom).
DNP sa rieši napr. vtedy, ak ste neboli tehotná v čase trvania PP, ale splníte podmienku 270 dní poistenia. V takom prípade stačí zaplatiť DNP za pár dní z minima (materské bude tiež z minima). Kto je na začiatku tehotenstva, vie cez kombináciu PN a DNP zaplatiť len za pár dní a dosiahnuť najvyššie materské, čo však nie je Vás prípad.
@draik doplním ... DNP sa nemusí riešiť len vtedy ak chýbajú dni poistenia alebo nebola tehotná v čase trvania PP... DNP sa môže riešiť presne v takom prípade ako má @tosomja tj. práca na čiastočný úväzok napr. polovičný pri min. mzde je to cca 260e v hrubom mesačne.
A ak skončí PP, a prihlási sa na DNP napr. rok 2020 na VZ 506,50e tak je MD rátaná z posledného poistenia tj. z DNP a neprihliada sa na zamestnanie čo bolo predtým, na výšku príjmu zo zamestnania. Dôležité sú v tomto prípade len dni získané zamestnaním.
Moja mzda v hrubom je 240e na polovicny uvazok. Vypoved som dala k 31.12., v januari sa prihlasim na up, potom planujem platit dnp aspon par dni a nasledne ist na pn az do porodu, vlastne do md. Termin porodu mam na 24.3. Takze 6tyzdnov pred terminom na md. A pn budem mat tych 270e cca a md 370e cca.
Ak dobre chapem.
@zalka žiadny mzdový program ani nedovolí urobiť mzdu pod minimálku, musela mať udaných menej hodín ako polovičný úväzok ak bola hrubá mzda 240,- €, zamestnávateľovi určite všetko sedí. Alebo mala rátaných z aktuálnych 260,- €, dodatok nie je povinnosť dorábať, keď sa menia sadzby zákonom. Píše, že výplatné pásky nevidela.
To len taký posteh.
@tosomja waw... a si si ista, ze za Teba odvadzal tento zamestnavatel roka vsetko, co odvadzat mal?
@jankalukasova ano, odvadzal. Hned som sa bola pytat vsade
Pokiaľ viem teraz sa to už nedá že si sáma niečo platíš aby si mohola mať materskú. A pokiaľ viem tak by to malo byť 7 mesiacov pred pôrodom.Takže z toho vyplýva že ty nárok na materskú nebudeš mať lebo však si už nejaký ten týždeň a nebudeš mať splnenú podmienku... viem že kamarátka to pred pár rokmi ešte využila a potom sa to už nedalo ale či sa to dá ešte teraz tak to neviem
@mariska1989 ja pracujem vkuse od roku 2005 😉 takze matersku mat budem. A nechcem maximalnu, len vyssiu ako z polovicneho uvazku.
@mariska1989 pletieš si dojmy s pojmami, lebo zadávateľka nárok na MD mať bude... nepleť ju
@tosomja neviem či sa dá súbežne platiť aj DNP aj byť na UP.....zväčša sa postupuje tak že si platíš aj zdravotku a na UP nie si, čiže celé odvody si platíš sama ako samoplatca....tebe zrejme ide o maximálnu materskú, možno baby lepšie poradia