Výpoveď počas tehotenstva zo strany zamestnanca

tosomja
30. nov 2019

Ahojte, dala som vypoved s mesacnou vypovednou lehotou, pp skonci 31.12.2019.
Zamestnavatelovi som poslala doporucene vypoved, poslala som dva papiere, na jeden som napisala, aby mi podpisany vratil. Uz je to druhy tyzden a ziadna odpoved...plati vypoved, aj ked nemam ja v ruke ziaden papier? Len doporucenku, ze som poslala list?

A este raz sa chcem uistit...ak pojdem na urad prace v januari, potom si chcem platit sama dobrovolne nemocenske, musim platit aj do socialnej a inde, ci len to dnp? A treba sa vyradit z uradu prace? Potom planujem ist na pn do porodu. Dakujem.

mogaa
30. nov 2019

@tosomja neviem či sa dá súbežne platiť aj DNP aj byť na UP.....zväčša sa postupuje tak že si platíš aj zdravotku a na UP nie si, čiže celé odvody si platíš sama ako samoplatca....tebe zrejme ide o maximálnu materskú, možno baby lepšie poradia

tosomja
autor
30. nov 2019

@mogaa nie o maximalnu, ale vyssiu ako mam plat 🙈 som na polovicnom uvazku.

draik
30. nov 2019

Výpoveď je jednostranný právny úkon, len sa podáva, protistrana nemá prečo odpovedať. DNP sa samostatne platiť nedá, len v balíku. Na to, aby sa materské počítalo z DNP, musí trvať aspoň 26 týždňov.

nika82
30. nov 2019

tosomja popytajte sa o radu u @evittam

evittam
1. dec 2019

@nika82 Odpovedal
@draik
@tosomja Ak chces MD aj z minima a mas splnenú hlavnu podmienku nároku na MD tak ti stačí zaplatiť par dni DNP z minima a nech DNP trva pri nastupe na MD.

tosomja
autor
1. dec 2019

@evittam takze na urad prace, potom dnp a nic viac sa k tomu neplati? Zdravotna, socialna..??...a najprv mi radili takyto postup:
Vypoved, urad prace, odhlasit z uradu prace, prihlasit sa na dnp, potom ist na pn az do porodu a pocas md zrusit dnp.
Kto za mna bude platit odvody ?

evittam
1. dec 2019

@tosomja Odvody pocas PN a MD nikto neplati.
Btw.ty si v OL ak som dobre pochopila. Cize nie som si ista ci aj z minima by si nemusela platiť DNP 26tyzdnov.
@zalka

tosomja
autor
1. dec 2019

@evittam v marci mam termin, takze uz ani nestiham platit odvody. Ale v podstate taky postup aky som napisala, plati?

zalka
1. dec 2019

@tosomja no neviem kto ti radil takýto postup .....a najprv mi radili takyto postup:
Vypoved, urad prace, odhlasit z uradu prace, prihlasit sa na dnp, potom ist na pn az do porodu a pocas md zrusit dnp......

určite nemusíš sa odhlásiť z UP, môžeš počas evidencie na UP sa prihlásiť na DNP, a ísť na PN .. a potom na MD a stále evidovaná na UP,
ak si na PN počas evidencie na UP, tak sa nehlásiš, len dávaš kopiu prechodky aby vedeli, že ti PN pokračuje ...
a nepotrebuješ ani z minima platiť 26t ... DNP ... stačí pár dní a už aj PN aj MD budú rátané z min. VZ ... kt. je pre rok 2020 vo výške 506,50e

a DNP ukonč na konci MD, pred začatím RD

tosomja
autor
1. dec 2019

@zalka dakujem, takze z uradu prace staci sa prihlasit na dnp a potom hocikedy na pn ist...a to na socialnu poistovnu, alebo socialka na up vybavuje dnp? A nic ine neplatim? To bude za mna platit up?

zalka
1. dec 2019

@tosomja ideš na sociálnu poisťovnu .. tam si dáš prihlášku na DNP ...
na UP s ohladom prihlášky nič neriešiš
na UP dáš potom kopiu PN ... čo ti dá lekár
originál PN odnesieš na SP
každý mesiac lístok na peniaze odnesieš na SP originál
kopiu dáš na UP lístku na peniaze

draik
1. dec 2019

@tosomja
Ak ste tehotná v čase trvania ukončenia pracovného pomeru, tak budete v ochrannej lehote a materské sa Vám bude počítať z príjmu zo zamestnania (ak spĺňate podmienku 270 dní poistenia 2 roky pred pôrodom).
DNP sa rieši napr. vtedy, ak ste neboli tehotná v čase trvania PP, ale splníte podmienku 270 dní poistenia. V takom prípade stačí zaplatiť DNP za pár dní z minima (materské bude tiež z minima). Kto je na začiatku tehotenstva, vie cez kombináciu PN a DNP zaplatiť len za pár dní a dosiahnuť najvyššie materské, čo však nie je Vás prípad.

zalka
1. dec 2019

@draik doplním ... DNP sa nemusí riešiť len vtedy ak chýbajú dni poistenia alebo nebola tehotná v čase trvania PP... DNP sa môže riešiť presne v takom prípade ako má @tosomja tj. práca na čiastočný úväzok napr. polovičný pri min. mzde je to cca 260e v hrubom mesačne.
A ak skončí PP, a prihlási sa na DNP napr. rok 2020 na VZ 506,50e tak je MD rátaná z posledného poistenia tj. z DNP a neprihliada sa na zamestnanie čo bolo predtým, na výšku príjmu zo zamestnania. Dôležité sú v tomto prípade len dni získané zamestnaním.

draik
1. dec 2019

@zalka
S tým plne súhlasím. Snáď zadávateľka uvedie, či je min. materské vyššie ako by mala zo mzdy.

tosomja
autor
1. dec 2019

Moja mzda v hrubom je 240e na polovicny uvazok. Vypoved som dala k 31.12., v januari sa prihlasim na up, potom planujem platit dnp aspon par dni a nasledne ist na pn az do porodu, vlastne do md. Termin porodu mam na 24.3. Takze 6tyzdnov pred terminom na md. A pn budem mat tych 270e cca a md 370e cca.
Ak dobre chapem.

zalka
1. dec 2019

@tosomja fúha... to fakt? porušuje zamestnávateľ zákon, lebo min. mzda pre rok 2019 je 520e takže pre 1/2 úväzok je 260e
480e min. mzda bola v roku 2018 a tam si mohla mať 240e min. mzdu za 1/2 úväzok

a dobre chápeš s tým DNP

tosomja
autor
1. dec 2019

@zalka ano fakt a plati na ruku. Preto som dala vypoved, lebo clovek robi ked musi za hocijakych podmienok. Len ked sa nieco stane, pn, md..uz som doma zadarmo.

zalka
1. dec 2019

@tosomja ešte by som žiadala doplatenie do min. mzdy ... za rok 2019 .. ani nemám slov ..

tosomja
autor
1. dec 2019

@zalka od koho? Zamestnavatela?

zalka
1. dec 2019

@tosomja samozrejme ... ak máš výplatné pásky kde ti za pol úväzok platí 240e v hrubom .. tak pošlem kopiu výplatnej na inšpektorát práce a budú fukoty ...

tosomja
autor
1. dec 2019

@zalka nemam vyplatne pasky. Len pracovnu zmluvu. Ziaden dodatok k zmluve ani podmienky ze platia na ruku atd.

zalka
1. dec 2019

@tosomja paráda fakt ..

marhel
1. dec 2019

@zalka žiadny mzdový program ani nedovolí urobiť mzdu pod minimálku, musela mať udaných menej hodín ako polovičný úväzok ak bola hrubá mzda 240,- €, zamestnávateľovi určite všetko sedí. Alebo mala rátaných z aktuálnych 260,- €, dodatok nie je povinnosť dorábať, keď sa menia sadzby zákonom. Píše, že výplatné pásky nevidela.
To len taký posteh.

evittam
2. dec 2019

@tosomja Prečo nemas vyplatne pasky? A "podmienky ze plati na ruku"-to si robíš srandu? Ty suhlasis s pracou na čierno a cakas ze to budeš mat v podmienkach zmluvy? Prepac ale to by musel byt ten zamestnavatel hlupy ako ty-neber to ako urazku😉.

jankalukasova
2. dec 2019

@tosomja waw... a si si ista, ze za Teba odvadzal tento zamestnavatel roka vsetko, co odvadzat mal?

tosomja
autor
2. dec 2019

@evittam ja viem, ze som hlupa. Zamestnankyna storocia. A je nas takych minimalne 62, co takto u neho pracujeme. Preto odchadzam. Lebo nic dobre v tej firme nie je

tosomja
autor
2. dec 2019

@jankalukasova ano, odvadzal. Hned som sa bola pytat vsade

mariska1989
2. dec 2019

Pokiaľ viem teraz sa to už nedá že si sáma niečo platíš aby si mohola mať materskú. A pokiaľ viem tak by to malo byť 7 mesiacov pred pôrodom.Takže z toho vyplýva že ty nárok na materskú nebudeš mať lebo však si už nejaký ten týždeň a nebudeš mať splnenú podmienku... viem že kamarátka to pred pár rokmi ešte využila a potom sa to už nedalo ale či sa to dá ešte teraz tak to neviem

tosomja
autor
2. dec 2019

@mariska1989 ja pracujem vkuse od roku 2005 😉 takze matersku mat budem. A nechcem maximalnu, len vyssiu ako z polovicneho uvazku.

zalka
2. dec 2019

@mariska1989 pletieš si dojmy s pojmami, lebo zadávateľka nárok na MD mať bude... nepleť ju