Baby chcem sa opýtať, či by ma mohli vyhodiť z práce, keby som bola tehotná a rušilo sa moje miesto? Musím mať odpracovaných tých 270 dní ak chcem dostávať materskú alebo si to môžem aj sama nejako doplatiť?
Ďakujem 😉
Tehotenstvo môže byť pre zamestnanú ženu výhoda. S výnimkou, že by svoj stav zamlčala. Zákonník práce považuje za tehotnú iba zamestnankyňu, ktorá „svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie“. Pracovné právo neukladá žene povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. No v takom prípade nemôže využívať výhody a ochranu, ktorú jej norma priznáva. Právne relevantnou formou je pritom iba písomné informovanie zamestnávateľa. Zamestnankyňa, ktorá zamestnávateľovi svoje tehotenstvo neoznámi a zároveň ho nedoloží lekárskym potvrdením, z pracovnoprávneho pohľadu jednoducho tehotná nie je, vysvetľuje právnička Marta Thurzová. Ako má spomínané oznámenie vyzerať, zákon nestanovuje. Rovnako nie je stanovená ani forma lekárskeho potvrdenia. Ak zamestnávateľ na tento účel nevytvoril jednotné tlačivá, mala by stačiť aj kópia tehotenskej knižky. Tá sama je dostatočným potvrdením o tehotenstve.Vo chvíli, ako zamestnankyňa oznámi svoje tehotenstvo, vzťahuje sa na ňu ochranná doba. Chráni ju pred skončením pracovného pomeru. „V čase tehotenstva zamestnankyne plynie ochranná doba, počas ktorej jej zamestnávateľ nesmie dať výpoveď,“ vysvetľuje právnička Michaela Nosa. Ani táto ochrana nie je neobmedzená. Nevzťahuje sa napríklad na prípady, keď sa ruší zamestnávateľská organizácia, prípadne prechádza reorganizáciou, pri ktorej sa ruší jej časť. Vtedy môže výpoveď dostať aj tehotná zamestnankyňa. Podobným prípadom je aj hrubé porušenie pracovnej disciplíny alebo právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin. Aj vtedy požíva tehotná zamestnankyňa výhody.
Ale skús aj na porade sa opýtať, tam Ti presne povedia aj ko krétny zákon.
Čo sa týka platenia pozadu to nie je možné.
Prepáč, nechcela som Ťa tým vyčerpávať
@adka12 270 dní, za predchádzajúce 2roky tuším sa počítajú. Pokiaľ sa ruší tvoje miesto tak áno, pokiaľ nemáte vo firme, zmluve pracovnej, dané že ťa môžu presunúť na inú pozíciu, prípadne inú prevádzku.
@martina2001 a ak mi ponúknu miesto mimo môjho bydliska a nebudem súhlasiť môžu ma vyhodiť?
@adka12 áno
@martina2001 no takže ma v podstate nič nechráni 😖 a potom je to ako s výpočtom materskej? ja som nastúpila do práce 15.8. a RD mi ešte beží do júna. Ak by som otehotnela budúci rok a počas tehotenstva ma vyhodili, ako mi budú počítať materskú. podotýkam, že som stále v tej istej organizácii už 6 rokov
@adka12 ak si teraz na materskej nevyhodia ťa, a potom keď by si bola tehu tak rizikové by ti pomohlo, a potom ti materskú budú počítať z príjmu predtým.
@lussy211
vyzeras ze sa vyznas....chcem sa spytat, či nevieš ako to je ked dám v piatom mesiaci tehotenstva výpoved v práci, pretože z osobnych dovodov s atam už vratit nechcem a gyn. ma na PN nechce nechat...tak len chcem vediet ako mi to zmení trebars vysku materskej a pod.....diky
Vyznám sa len z vlastných skúseností, ale poprvde by som Ti neodporúčala dať výpoveď, lebo neviem či by si vôbec nejakú materskú dostala ako nezamestnaná a ak dostala tak min. vymeriavací základ. Optimálne by bolo dať sa na PN, prečo Ťa nechce dať PN?Povedz mu že je Ti zle, že máš psychické tlaky kvôli zamestnaniu. Však kopa žien to takto rieši:/Neviem čo robí caviky. Konkrétnejšie Ti budú vedieť poradiť na www.porada.sk
@adka12
ak rušia alebo sťahujú firmu alebo jej časť (ťažko jednoznačne posúdiť, čo je časť, no určite to nie je prípad, ak rušia jedno miesto, treba nejakú pobočku, či celé oddelenie) , tak môžeš dosťať výpoved podla § 63 ods. 1 písm. a) aj počas tehotenstva (oznámeného tak ako vyžaduje Zákonník práce, vid príspevok vyššie)..
Ak ale rušia len tvoje miesto z dôvodu napr. úspory ... atd, teda z nadbytočnosti, tak takú výpoved podla § 63 ods. 1 písm. b) Zák.práce dostať tehotná alebo zamestnanec na PN nemôže, lebo je v ochrannej dobe pred "výpovedou od zamestnávatela" (vid § 64 Zákonník práce, až na výnimky v ods. myslím 3 ...). Aj keby si odmietla iné ponúkané miesto, ktoré NEzodpovedá tvojej prac.zmluve, výpoved z tohto dôvodu dostať nemôžeš. Ak by nemali pre teba miesto zodpovedajúce tvojej pra.zmluve a ty by si nesúhlasila zo zmenou prac.zmluvy, tak je to prekážka na strane zamestnávatela a museli by ti platiť priem.mzdu aj počas doby do násupu na md. Odmietnuť miesto, ktoré zodpovedá tvojej prac.zmluve však nemôžeš (ak máš napr. v prac.zmluve predavačka a miesto výkonu práce Bratislava, tak ta môžu presunúť kamkolvek v Ba a ty musíš nastúpiť, ak ale máš v pr.zmluve miesto výkonu práce: Bratislava napr. Vysoká 21, tak ťa inam presunúť lubovolne nemôžu bez tvojho súhlasu a podpisu dodatku k PZ, leda ako prac.cestu, ale tam myslím tiež sú nejaké obmedzenia). Ak v prvom prípade nechceš nastúpiť, musíš iniciovat ukončenie prac.pomeru ty, ak by si nenastúpila, tak pôjde o porušenie prac.disciplíny, v druhom prípade je to problém zamestnávatela, ak nemá pre teba prácu v mieste uvedenom v PZ ako miesto výkonu práce.
Ak tvoj pp trvá aspon 9mesiacov (čo je cca 270dní) a počas tehotenstva je prac.pomer ukončený, tak podla terajších zákonov nie je problém s nárokom na materské. Splnaš podmienku
- apson 270dní nem.poistenia v posledných dvoch rokoch pred skutočným pôrodom.
- Tvoje nem.poistenie zaniklo v čase tehotenstva, tj. aj ked ti nebude trvať nem.poistenie do nástupu na md, si v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia pre nárok na nem.dávky, ktorá je v tomto prípade 8mesiacov od ukončenia pp a na materské máš nárok presne od 6týž.pred očakávaným termínom pôrodu (no nie skôr, ako tomu je pri trvajúcom nem.poistení). Ak by bolo treba, máš nárok aj na ošetrovné na dieťa, alebo nemocneské na seba v čase do nástupu na md. V takom prípade treba predpokladám do SP k PN pripojiť aj doklad o tehotenstve, ak vznikne pn po uplynutí 7dní od ukočnenia nem.poistenia.
- Ak ti po ukončení tohto NP vznikne nové nem.poistnie, ochranná lehota z ukončeného nem.poistenia prestane plynúť! pozor na to! (neoplatí sa prihlasovať na dnp, ak splnaš 270dní dva roky pred pôrodom a si tehotná viac ako v 8tt) Toto platí podla teraz účinného zákona!!!!!!!!!!!
Ak stále poberáš RP, no už nečerpáš rodič.dovolenku (nie je možné v jednom prac.pomere aj čerpať RD a aj pracovať) a nastúpila si 15.8.2011 a počas tehotenstva v r.2012 ti zanikne nem.poistenie zamestnaca a od ukočenia tohto NP ti nevznikne nové, tak podla terajšieho zákona by sa ti materské rátalo z vym. základu v obd. 15.8.-31.12.2011, tj. akoby si nastupovala na md v posledný den trvania NP zamestnanca.
@opicamartyna
pozri môj predchádzajúci prísepvok
ale záleží na dátume vzniku tvojho pp, kedy zanikne toto nem.poistenie, či trval pred ukončením aspon 90dní a či splnaš podmienku aspon 270dní NP dva roky pred skutočným pôrodom.
chcem sa este opytat, som v podobnej situacii ako adka, poberam prispevok na starostlivost o dieta a zaroven uz pracujem od marca 2011. V blizkom case sa rusi nasa pobocka. Podla predchadzajucich info, by som teda v pripade tehotnosti mohla dostat vypoved (kedze sa rusi cela prevadzka), ale mala by som teda mat narok na matersku este z prace...ale ako potom to je s podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok? teda povedzme ze by som bola v druhom mesiaci, prepustia ma, a co potom? mozem sa nahlasit na UP a poberat podporu a potom ked nastupim na matersku, vypocitaju mi ju z prijmov z prace? alebo ako? z coho by mi matersku vypocitali?
@opicamartyna Skus poziadat o PN svojho obvodneho lekara 😉
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná ochrane tehotných žien, zamestnankýň na materskej dovolenke a zamestnankýň a zamestnancov na rodičovskej dovolenke vo vzťahu k ukončeniu ich pracovného pomeru výpoveďou či okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
ahojte. potrebovala by som radu. som na rodicovskej dovolenke. na MD som nastupovala 12/2009 a rodicovska dovolenka mi koncí 1/2013. som teraz tehotna a na MD by som mala nastupit 2/2013. ciže mesiac mi bude "chýbať" ak chcem opať dostavat matersku ako pri prvom dietati. ked teraz nastupim do prace a vycerpam si dovolenku a hned po nej nastupim na PN, može mi medzitým zamestnavatel ako tehotnej dat vypoved? 😒 dakujem za odpovede
@adka12 nie je nejaký zákon, čo chráni tehotné a ženy na MD pred vyhadzovom??