prosim o vase nazory lebo som z toho uz jelen.
nastup na matesku mam planovany na 11.4.2016. zamestnavatel mi pravdepobne da vypoved z dovodu zrusenia firmy k 31.12.2015. (predpokladam 3mes.vypovednu lehotu aj ked neviem kam by som 3 mesiace chodila ked uz firma nebude) A teraz same otazky.
1. ak pojdem na urad prace z coho sa mi bude vypocitavat materska? ovlypvni to jej vysku?
2. ak by som sa pocas vypovednej lehoty dala na dlhobobu PN az po nastup na matersku bolo by to riesenie?
3. ovlyvni to ze pred mateskou budem evidovana na UP a nie zamestnana moj nárok na nezamestnanecke po skonceni RD
budem vdacna kazdemu kto si najde cas a napise mi svoje skusenosti
nie je mi jasne co presne je ta pn v ochrannej lehote...to jest ze mozem sa dat na pn este kym mi ide vypovedna lehota? mne tam vlastne nabehnu len 2 tyzdne medzi ukoncenim prace a nestupom na MD..neviem ako to mam riesit..ci ist na PN alebo na UP
Ja celkom nerozumiem, ty si este vypoved z dovodu zrusenia zamestnavatela nedostala? Ved on musel dat firmu do likvidacie uz davno a teda aj oznamit hromadne prepustanie a teda dat vypovede! Ak si vypoved este nedostala, este ti len od 1.1. zacne plynut vypovedna doba a teda by si bola normalne zamestnanca takmer do nastupu na matersku, teda 31.3.2016. Skoncenie k 31.12.2015 proste nie je mozne. Mam taky pocit, ze tvoj zamestnavatel bud neovlada zakonnik prace alebo si robi co chce. Firma len zanikne alebo bude mat nejakeho pravneho nastupcu?
Obavam sa vsak, ze ak ide o nejakeho slovenskeho podnikatela, co si zije svoj vlastny zivot, zostane ti len vypoved napadnut na sude.
@timtom matersku to neovplyvni vobec, bude sa ti pocitat z toho, co si zarobila dovtedy.... budes nezamestnana a na MD pojdes v ochrannej lehote, ktora je pre tehotne 8 mesiacov.. ale pozor, na MD musis nastupit presne 6t pred porodom, nie 8 !!
Ochranna lehota znamena, ze pocas obdobia 8 mesiacov keby si bola PN, ( alebo MD) tak sa ti pocita vyska dávok ako ked si chodila do prace, z vymeriavacieho zakladu na zdr. poistenie.... 🙂
Ale 3mes asi nebudes mat ziadnu vypovednu lehotu, to uz by si ju musela davno mat a musela by ti bežať.. Nech ta prepustia dohodou s tym, ze ti daju 3 mes. odstupne, lebo ine sa ani neda uz stihat....
Nevidim zmysel ist na PN hned teraz, lebo prac. pomer sa aj tak skonci, jedine co by si usetrila je vypocet davky v nezamestnanosti, teda jej cerpanie... ale to mozes spravit aj tak, ze pojdes na urad prace , zaevidujes sa, a hned pojdes na PN o par dni.. a mas to to iste... Davka bude vypocitana a docerpat ju mozes kedykolvek pocas 2r odkedy ti bola priznana... napr. po MD, mozes ist naspat na urad prace a potom ked docerpas 6mes podpory, mozes ist na rodičak...
rusi sa len prevadzka firmy ku koncu roku,,oznamil nam to vcera, ale papiere este nemame ziadne.ta si len zistujem ake mam teraz moznosti..,...ratam tak ze vypovedna doba uplynie tesne pred nastupom na matersku /zatial asi budeme dochadzat na druhu pobocku do prace alebo tam budu prekzaky na strane zamestnavatela a budeme doma/ a prave preto neviem ci bude pre mna vyhodnejsie ist na tie dva tyzdne na pn alebo na UP.
@inulienka11 preco by nemala narok na podporu? ? ved od 1.1.2016 az kym nepojde na MD ju moze cerpat, ak ma odpracovane prislusne obdobie ..
Jaaj, ty myslis po rodicaku? jaj ano, to uz nebude mat..
@timtom nemoze ti plynut vypovedna lehota v neexistujucej firme !!! vypovedna lehota znamena , ze chodis do prace.. a to ty uz nemas kde....
ty by si sa mala od 1.1. zaevidovať na urade prace.. tak by to bolo spravne a on, kedze vypovednu lehotu premeskal, ti moze dat max.odstupne uz len !
alebo je fakt realne, ze by vas dal niekde inde na inu pobocku.. to potom aj novu zmluvu, ci ako, ked firma zanika?? u koho by si bola potom akoze zamestnana? to sa mi nejako nezda
Ja by som sa dohodla so zamestnavatelom na skorsom ukonceni pp a vybrala by som si podporu v nezamestnanosti az do nastupu na matersku. A kedze si tehotna, si v ochrannej lehote 8 mesiacov takze materska ti bude vypocitana z toho co si zarabala.
@timtom Ak sa rusi prevadzka na teda nezanika zamestnavatel ako pravnicka osoba nesuca povinnosti voci zamestnancov, nie je dovod na vypoved! S preradenim na ine miesto vykonu pracu nemusis suhlasit a zamestnavatel by ta mal platit formou prekazok v praci na strane zamestnavatela. Tym padom nemusis nic riesit, normalne zostanes zamestnana a prejdes kontinualne na matersku. Ja by som so ziadnou dohodou nesuhlasila. To by mi teda museli ponuknut sakra odstupne nad ramec ZP!
teraz by som na tvojom mieste isla na rizikove potom vycerpas MD RD (cely cas ti nemoze dat vypoved) a po ukonceni s tebou rozviazu prac pomer a budes mat narok na odstupne a aj na cerpanie podpory.
@katrin21 firma nezanika, sme obchod s pobodkami a tato nasa sa uz novy rok vraj po inventure neotvori...ujo googel mi povedal ze ked mi pocas vypovednej lehoty nevie dat co robit tak je to prekazka na strane zamestnavatela a teda by mi mal platit pocas vyp.lehoty plus este odstupne. ale fakt neviem co zamyslaju sefovci...mozno budume fungovat do konca marca. vsetko zatial zistujem len na teoretickej urovni. ukoncit prac.pomer dohodou by bolo pre mna nevyhodne nakolko takto dostanem este 3 mesiace platu.
@rebeka25 preco by mala ist na PN? Financne je to nevyhodne, ved ona dala vediet, ze je tehotna! Podla info co dala proste ziadna vypoved nie je mozna, nie je na nu dovod, lebo zamestnavatel ako taky nezanika a ona je chranena. Normalne sa jej vypocita materska, pocas materskej bude nabiehat narok na dovolenku, ved to su vsetko peniaze!
(3) Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodov ustanovených
1. v § 63 ods. 1 písm. a) prvom bode,
z toho mi vyplyva ze ked sa zamestnavate alebo jeho CAST zrusuje tak mi teoreticky vypoved dat moze.
@timtom Mne sa nechce naprazdno donemoty diskutovat - ak sa tvoj zamestnavatel korektne drzi ZP tak by vedel, ze ak sa ho tyka prave tento §, tak to uz mal mat davno odkomunikovane, vyriesenie, papierovo dane do poriadku. Zjavne velmi dobre vie, ze to nie je jeho pripad alebo nieco zanedbal. A bude sa snazit vas vsetkych tlacit do dohody o skonceni PP. Bud sa mozes riadit googlom alebo si zisti kompetentny nazor pravnika, ktory vsak musi presne poznat situaciu firmy a papiere.
@vierkac my sme mali zoparkrat prekazky na strane zamestnavatela a platili nam 60% mzdy a nie priemerku... nie je to take jednoduche... po precitani diskusie aj viac info co sem dala zakladatelka by som to riesila az ked to bude realne, takto to nema moc zmysel, ked ani nevie na 100p ci a ak tak ako a kam
Číslo 2 je najlepšie riešenie 🙂
@katrin21 Ano, moze, ale stale plati, ze to malo byt davno poriesene. Neexistuje, aby teraz PP skoncil k 31.12. Ak sa prevadzka naozaj zrusuje, mal by jej navrhut preradenie, ona ak nebude suhlasit, udeli jej vypoved, ale stale musi plynut vypovedna doba... Proste bud ta komunikacia nebola pochopena alebo to cele smrdi manipulaciu a snahou o vybabranie so zamestnancami.
@vierkac jasne ze sef spekuluje ako z toho najlepsie vyjst von.
vsetkym dakujem zatial za prispevky . navrhujem teda nadnes uzavriet diskusiu a uvidim buduci tyzden co ma caka v praci. a potom podla toho sa zariadim a teda opytam znova na vas nazor. momentalne som na nanutenej dovolenke do piatku.
@vierkac ano, to suhlasim, to som aj ja napisala, ze na vypoved je uz neskoro, jedine, ze by jej chcel dat namiesto vypovednej lehoty tolko isto platov odstupneho na dohodu..ale to asi neda...
Napr. ja som odisla bez vypovednej lehoty, ale s odstupnym, lenze my sme mali vybornu kolektivnu zmluvu, takze to je ina situacia ako tu.
Ahoj.narok na podporu mat nebudes po rd lebo ti zanikne pracovny pomer.ja mam podobnu situaciu.nepredlzili mi v siestom mesiaci zmluvu
Dala som sa na pn v ochrannej lehote.v septembri mi konci rd a narok na podporu nemam lebo mi neplinie pracovna zmluba