Ahojte , chcem sa spýtať vyhodili ma v 3 mesačnej skúšobnej dobe ale ja som v tej firme pracovala už rok len sa firma menila . A som tehotná no vtom strese a nevedomky som papier o vypovedi podpisala . Čo mám prosím robiť ako mam postupovať? Dakujem
A čo si podpísala dohodu? či prevzatie výpovede v skúšobnej lehote? Treba mať viac informácií na posúdenie situácie.
predpokladám že si mala novú zmluvu, lebo sa menil majiteľ firmy a tam si mala skúšobnú dobu tri mesiace, nie som si istá ale v trojmesačnej skúšobnej dobe nie si podľa mňa pod ochranou ak si tehu a aj to si len v tom prípade, že si riadne zamestnávateľovi oznámila tehu.. takže sa obávam, že s tým že si dostala výpoveď v trojmesačnej skúšobnej dobe asi nič neurobíš ☹ ale treba pozrieť zákonník práce, možno sa to menilo.. a je nejaká šanca.. držím palčeky
@mirola hm, ja by som skúsila poslať zamestnávateľovi potvrdenie od gynekológa,že odkedy som tehotná a ako by sa k tomu z-eľ postavil...by som čakala, nakoľko zákon hovorí, že tehotnú nemôžeš vyhodiť,ale na druhej strane si to zatajila....nepovedala,nevedela to ak si bola len v napr. 4týždni....
@bale1rinka neviem za akych podmienok sa to stalo, ale ak mala 3 mesacnu vypovednu, tak v tej lehote moze dostat papa bez udania dovodu a myslim, ze tam ani neplati, ze tehotnu nemozu vyhodit. Mozu a dovod ako hovorim nemusia uviest. Vobec sa s nou nemusia ani bavit.. bohuzial
Ak si zamestnávateľovi ešte pred výpoveďou oficiálne neoznámila, že si tehotná, tak pre neho si tehotná nebola a mal právo ťa vyhodiť. A k tomu ešte, ak si bola v skušobnej dobe. A aký dôvod ti uviedol? Či neuviedol nič? (Aj keď počas skúšobnej doby môže pracovný pomer ukončiť bez udania dôvodu)
moze ju vyhodit aj ak vedel ze je tehotna, len musi v tomto pripade uviest dovod.. a ten dovod nemoze byt tehotenstvo, ale hoc co ine....
zakon znie takto :
§ 72
Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
(2) Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.
v realite to vyzera takto :
je dôležité, či zamestnávateľ vie o tehotenstve alebo nie. Ak nevie, a skončí pracovný pomer v skúšobnej dobe, tak je právo plne na jeho strane. Ak o tehotenstve vie, musí skončiť z jasných dôvodov - neplnenie si povinností, nedostatočný výkon, neplnenie plánu, nedodržiavanie pracovnej disciplíny apd.
Jednoducho dôvodom nemôže byť tehotenstvo.
bola si v skúšobnej dobe a obe strany (zamestnávateľ aj ty) môžu ukončiť PP bez udania dôvodu, to že by si oznámila svoje tehotenstvo, by na veci absolutne nič nemenilo,
podpisat nieco nevedomky to nie je prilis dobra vyhovorka. pokial ste mali uplne nove zmluvy ked sa menil majitel firmy tak sa ti to rata ako keby si normalne pracovala v novej to znamena, ze ten rok pred tym sa ti nerata ako, ze si pracovala v tejto novej firme. uz proti tomu asi nic nezmozes
Došla som si pre gastrolistky a vtom mi.pichla pod nos zmluvu . Zle som sa vyjadrila - nevedomky... o tehotenstve vedela
ako sa da nevedomky podpisat vypoved? no uz asi teda nic, pokial sa menil majitel a boli nove pracovne zmluvy a tie stare zanikli tak s tym nic neurobis.