Výpoveď počas skúšobnej doby

crystal333
6. dec 2024

Ahojte ,vie mi niekto poradiť ako to je s výpoveďou počas skúšobnej doby, konkrétne firma by mala dať ukončenie,či je na to nejaký termín ktorý musia dodržať.Vypoved bola podaná pred 12 dňami , no odozva žiadna.

melanta
6. dec 2024

Počas skúšobnej doby sa nedáva výpoveď. Oznamuje sa ukončenie pracovného pomeru v rámci skúšobnej doby. Ak chceš odísť ty, podáš oznámenie k danému dátumu (k akémukoľvek chceš v rámci doby skúšobnej, aj zo dňa na deň) a to je všetko. Žiadna odozva nie je potrebná, je to jednostranný úkon.

crystal333
autor
6. dec 2024

@melanta no ale potom na úrad čo ponesiem,veď tam predsa treba nejaký papier odkedy dokedy som tam bola či?

thirstymonk
6. dec 2024

@crystal333 To už ty neriešiš, zamestnavateľ odovzdava priamo uradom všetky potrebne veci (socialnej poisťovni a pod).
Ja som doniesol oznamenie o zrušeni pracovneho pomeru v skušobnej dobe (tak sa to presne vola), typek z firmy mi to podpisal. S tym papierom som potom šiel žobrať podporis na socialnu poisťovňu :D

chrobak7
6. dec 2024

@crystal333 Firma je povinná vystaviť ti zápočtový list, kde je uvedené, odkedy dokedy si bola v pracovnom pomere. Na sociálnu a zdravotnú poisťovňu dáva hlásenie zamestnávateľ. Tam nepotrebuješ potvrdenie.

Ak chceš skončiť, tak daj vedieť nadriadenému - ústne alebo lepšie písomne, že k tomu a tomu dňu končíš. Potom sa už len dohodni s personálnym, kedy si prídeš pre výstupné doklady.

melanta
6. dec 2024

@crystal333 tak ešte raz. Ak chceš skončiť v skúšobnej dobe, výpoveď neexistuje. Doruč oznámenie o ukončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe k dátumu ...................... (doplníš dátum, k akému chceš skončiť). Nič viac k ukončeniu nepotrebuješ. To dáš na úrade práce. Čo sa týka zápočtového listu, ak ho potrebuješ fyzicky, tak sa informuj, kedy ti ho dajú a akou formou. A nie, nerob ako píše chrobak, že oznám nadriadenému ústne a potom sa dohadovať s personálnym. Ústne oznámenie nemá žiadnu právnu váhu v tomto prípade. Proste pošli doporučenie alebo dones osobne proti podpisu ukončenie a odovzdaj na personálne alebo do podateľne.

crystal333
autor
6. dec 2024

@chrobak7 tak práveže na ten zapoctovy list čakám 2 týždne pomaly a odozva žiadna.

crystal333
autor
6. dec 2024

@melanta ja som to písomne oznámila už pred 12 dňami. Mne ide o ten zapoctovy list,myslím si že za 12 dní mi to aj mohlo prísť.

melanta
6. dec 2024

@crystal333 už si skončila? K akému dátumu? Ak ešte nie, tak je povinný ti ho vydať k ukončeniu. Ak si o neho požiadala písomne v rámci ukončenia, tak je povinný vydať ho do 15 dní od požiadania. Ale pozor, ak si dala výpoveď, tak nič také neexistuje ako výpoveď v skúšobnej dobe. Musíš dať oznámenie o ukončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe. Výpoveď totiž znamená ukončenie až po výpovednej dobe. Neviem, či toto chápeš. Že si im dala nezmyselný papier ak si dala doslova výpoveď. Aký paragraf si použila v danom dokumente?

snehulienka639
6. dec 2024

@crystal333 Tak ich bombarduj. Mala si ísť osobne, aby ti to rovno podpísali, alebo si to mala poslať doporučene. Máš istotu, že "výpoveď" obdržali?

melanta
6. dec 2024

@crystal333 ak chceš relevantnú odpoveď, odpovedaj na otázky a dávaj relevantné informácie:
- čo presne si doručila - výpoveď alebo ukončenie v skúšobnej dobe?
- aký paragraf si použila v danom dokumente? §72 ukončenie v sk. dobe alebo §67 výpoveď daná zamestnancom?
- akým spôsobom si to doručila? poštou doporučenie? osobne a niekto ti podpísal na kópiu prevzatie? osobne alebo nemáš žiadne potvrdenie o prevzatí?
- k akému dátumu si uviedla tvoje ukončenie?

snehulienka639
6. dec 2024

@crystal333 A tie dva tyzdne, co uz skoro cakas na zapoctovy list si kde? Chodis tam? Si doma? Si zamestnana inde?

lenkahvh
6. dec 2024

@melanta ja ta obdivujem, ze este reagujes, ale kvitujem, robis osvetu, chces dobre poradit, no ja toto nevladzem ani citat 🙂

melanta
6. dec 2024

@lenkahvh vieš čo, mňa irituje, keď sa niekto opýta, kde v Bratislave je obchod Zara, lebo na to ozaj netreba veľkú kapacitu, aby to človek zistil. Ale pri takýchto veciach to vnímam tak, že žiaľ, vysoké % ľudí nemá ekonomickú gramotnosť a základe právne povedomie ani len o zákonníku práce, tak je na mieste poradiť. Prečo nie. Len ak ľudia nechcú odpovedať na otázky, ťažko radiť. Alebo ak si radšej nechajú poradiť od niekoho, kto radí zle, ale nemá otázky, tak je lepšie zobrať jeho odpoveď.

lenkahvh
6. dec 2024

@melanta chapem, beriem a je to dobre, ze su taki ako si ty 🙂👍

maranco
6. dec 2024

@melanta rozmýšľanie a čítanie s porozumením niektorých ľudí asi bolí, tak volia ľahšiu cestu nechať sa navigovať za ručičku

crystal333
autor
6. dec 2024

@melanta takto ,v rýchlosti som sa zle vyjadrila ,nie výpoveď ale oznámenie(tak ako to má byť )mňa zaujímala iba ta lehota dokedy sú povinný to vydať (15 dní) . Ďakujem za odpoveď.

canany
6. dec 2024

Je fajn brat v uvahu aj vyplatny termin a kedy mzdarka spracovava mzdy. U nas sme zapoctoce listy riesili po spracovani miezd za dany mesiac, iba na poziadanie sme vystavili skor.
Ak si odovzdala len lajster, ze koncis v skusobnej dobe a nic viac sa nedohodla s nikym na nicom, tak len cakat, alebo pisat na mzdove.

janagem
6. dec 2024

@crystal333 stále si nepdpovala na otázky. K akému dátumu si písala ukončenie