Výpoveď počas rodičovskej dovolenky

lulufa
19. sep 2016

od júla minulého roku som na rodičovskej dovolenke a popritom chodím do práce, kde som pracovala aj pred nástupom na materskú dovolenku. Zamestnávateľ mi teraz ale doručil výpoveď podľa §63 ods. 1 písm. b). Môže mi dať výpoveď, kedže som aj na rodičovskej dovolenke?
Ďakujem za info.

david93
19. sep 2016

si v ochrannej dobe až do skončenia RD

lulufa
autor
19. sep 2016

na inšpektoráte práce mi bolo povedané, že môžu, tak neviem... Všade čítam, že je tam tá ochranná doba.

3petka
19. sep 2016

No myslim ze na zaklade tohoto § Moze. Moj zamestnavatel napr koncil s prevadzkou ked som bola tehotna, teda som sa stala nadbytocnou a dostala vypoved. Tak isto ako moje kolegyne ktore uz boli na RD.

lulufa
autor
19. sep 2016

ale zamestnávateľ neskončil s prevádzkou, ani nezmenil pôsobisko. Jednoducho tak.

eeffka
19. sep 2016

@lulufa ak je to z tzv organizacnych dovodov a pre nadbytocnost tak moze.

eeffka
19. sep 2016

@lulufa staci ze zrusi tvoje miesto nemusi prevadzku

lulufa
autor
19. sep 2016

neruší ani miesto. Jednoducho vraj niet peňazí...

stastnablcha
19. sep 2016

si na RD a zaroven chodis do prace? takz z toho hladiska podla mna len beres prispevok ale si v normalnom pracovnom vztahu, takze moze dat vypoved v pohode. aky dovod mas na vypovedi? alebo ides dohodou?

majusqa77
19. sep 2016

ale ty niesi na rodicovskej dovolenke. ty chodis do prace, takze si riadny zamestnanec. uplne teoreticky si to mozes oddialit s tym, ze na RD znova nastupis...

lulufa
autor
19. sep 2016

ale ja poberám rodičovský príspevok a pracujem, tak som vraj v ochrannej lehote.
@majusqa77

majusqa77
19. sep 2016

@lulufa nemoc 2 rozne veci. rodicovska dovolenka je o tom, ze si doma, takze nepracujes a u zamestnavatela cerpas rodicovsku dovolenku. rodicovsky prispevok je prispevok na dieta do 3 rokov. v ochrannej lehote by si bola v pripade, keby si cerpala rodicovsku dovolenku = nepracovala

lulufa
autor
19. sep 2016

@majusqa77 teraz sa dá aj pracovať a poberať rodičovský príspevok zároveň

majusqa77
19. sep 2016

@lulufa ano, mozes pracovat a poberat rodicovsky prispevok. ale neda sa byt na rodicovskej dovolenke a zaroven pracovat.
rodicovsky prispevok nema nic spolocne s rodicovskou dovolenkou.

kikuleenka
19. sep 2016

@lulufa pozri, ak uvedie, ze ide o nadbytocnost, tak ta moze prepustit, to mu paragraf umoznuje. Ak ty tvrdis, ze realne sa miesto nerusi, to by muselo znamenat, ze na tvoje mieto prijmu niekoho ineho do 3 mesiacov od tvojho prepustenia. Ak ano, mozes to napadnut na sude a on bude musiet dokazovat, ze si bola nadbytocna.

kikuleenka
19. sep 2016

@majusqa77 ja som pracovala pre rovnakeho zamestnavatela (novy skrateny uvazok) a zaroven z povodneho plneho uvazku som bola na RD a poberala rodicovsky prispevok, takze da sa jedno aj druhe...

majusqa77
19. sep 2016

@david93 ale jej RD skoncila dnom nastupu do prace...

majusqa77
19. sep 2016

@kikuleenka to mi nenapadlo, ano, takto sa to da. ale akonahle sa vrati na povodnu zmluvu, RD jej skoncila. co vsak ale neznamena, ze sa na nu nemoze (kedykolvek) vratit...

kikuleenka
19. sep 2016

@majusqa77 ale pri tomto paragrafe jej ani navrat na RD nepomoze, v tomto konkretnom pripade ju prepustit (pre nadbytocnost) mozu...

majusqa77
19. sep 2016

@kikuleenka mne sa praveze zda, ze pocas RD moze iba vtedy, ak sa rusi bud zamestnavatel, alebo prevadzka.. ..ale hadat sa nejdem

majusqa77
19. sep 2016

@kikuleenka tak dobre sa mi zda (§64 zakonnika prace 🙂)

lulufa
autor
19. sep 2016

§64 1 c....

kikuleenka
19. sep 2016

@majusqa77 mas pravdu, nadbytocnost tam nie je, prepustit by mohol zamestnankynu v ochrannej lehote (na RD) iba z dovodu, ze sa zamestnavatel zrušuje alebo premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, ak ide o nadbytocnost, to si musi pockat, kym sa z RD vrati...
@lulufa

jankalukasova
19. sep 2016

tak ako píše majusqa77... Ty nie si na rodičovskej dovolenke... takže nie.. nemáš žiadnu ochrannu lehotu ani nič podobné.. môže Ťa regulérne prepustiť. POberať rodičovnský príspevok a byť na rodičovskej dovolenke sú dve rozdielne veci.

majusqa77
19. sep 2016

@kikuleenka ale hore zakladatelka temy sa uz z RD vratila...

kikuleenka
19. sep 2016

@majusqa77 tak potom ma smolu :(

kikuleenka
19. sep 2016

@majusqa77 este teoreticky je tu §64 1 d) v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky...no to by musela byt teda osamela(dieta zrejme ma do 3 rokov)
@lulufa

lulufa
autor
19. sep 2016

áno, mám dieťa 1,5 ročné.

kikuleenka
19. sep 2016

@lulufa dopln prosim info:
- si teda na Rodicovskej dovolenke ci si naspat v praci na povodnom uvazku a beries iba Rodicovsky prispevok?
- spadas do kategorie Osamely zamestnanec? (si slobodna?)

lulufa
autor
19. sep 2016

nie som slobodná, ale vydatá a poberám rodičovský príspevok a pokračujem v pracovnom pomere na dobu neurčitú.

kikuleenka
19. sep 2016

potom sa podla mojho nazoru na teba zakaz vypovede nevztahuje :( ak ti vsak este nestihli vypoved dorucit, oznam, ze sa vracias na RD (ako pisala aj @majusqa77) a nebudu ta moct az do 3 rokov dietata z dovodu nadbytocnosti prepustit.