ahojte, som momentálne na RD. predtým som pracovala v jednej firme cez pers.agent., ale NAHODOU som sa dozvedela, že kým som so synom doma, tak pers.agent.už pre tú firmu nerobí (ale nezanikli). tým pádom som vraj dostala výpoved. mne neposlali žiadne papiere a tak som volala s tou pani, čo nás mala na starosti min.4x a takisto som jej posielala mail. doteraz stále nič nemám.
ide o to, že všade čítam, že počas MD alebo RD zamestnávatel nemôže dať výpoved a ked, tak s odstupným...mne ale povedali, že pokial som mala zmluvu na dobu určitú, že nemám na nič nárok a môžu ma počas RD vyhodiť...tá doba určitá nie je v zmluve ohraničená dátumom...je tam len...do skončenia prác reportov pre danú firmu...
majú pravdu? nemám tak na nič nárok?
a vraj skončili už minulý rok a ja stále nemám papiere...dotyčná pani mi ešte povedala, že na mna "zabudli" a stále som evidovaná ako ich zamestnanec. že je to ich chyba a napravia to...ale už polroka nič nemám v rukách, ani neviem na čom som, ani aké mám právo.
tým pádom ani neviem čo so sociálnou poisťovnou...
dakujem za rady
gapa, oni mi povedali, že samozrejme ma nemôžu odhlásiť spätne...že mi pravdepodobne pošlú zmluvu s nejakým terajším dátumom...že je to ich chyba, že som tam stále evidovaná, kedže na mna zabudli. čiže za mna niečo (ale neviem čo) platia v soc.poisťovni. prihlášku na dôch.do soc. som dávala ked som šla na MD. a na zdravotnú viem, že sa musím prihlásiť po ukončení PP....ale čo ked stále nemám žiadne papiere a už to je vraj rok, ak nie viac, čo nerobia pre tú firmu. neviem na čo čakajú a nedajú si do poriadku "bývalých" zamestnancov.
dobre teda....a prečo nemám nárok ani na odstupné, ked sú na chybe oni? apísala si .... lebo PP neskončil výpovedou ani dohodou z org.dôvodov, ale len uplynutím doby... síce uplynula doba, ked sa skončili reporty pre banku, ale majú právo ma prepustiť ked som na RD???
a aký je link na inšpekt.práce?
nevim, jak je to upravene na SK, ale v CR skutecne plati, ze jediny zpusob, jak muze skoncit prac. pomer i behem RD, je "uplynuti doby, na kterou byl PP na dobu urcitou sjednan". Zamestnavatel pak posila oznameni o ukonceni pracovniho pomeru, nejde o dohodu ani vypoved.
U Tebe je ale dulezite, kdo je Tvuj zamestnavatel (s kym jsi uzavrela smlouvu o PP). Jestli je to
1)firma, tak Ti meli poslat oznameni. Kdyz ho neposlali, je potreba zkoumat, jestli PP porad trva nebo ne. Kdyz ne, porad se z pravnikem a domahej se nahrady skody - budou muset prokazat, ze te o skonceni PP informovali, coz nebudou moci a tim padem by Te za to meli odskodnit - na Tebe totiz muze kdykoli "nastoupit" bernak, socialka atd. a nebudes se stacit divit, co vsechno budou domerovat... Jestli PP dal trva, jsi na svem, ale nejspis Ti firma obratem oznami skonceni PP. Bez odstupneho, bez niceho.
2) pokud jsi zamestnanec personalky, jsi opet na svem, ale zase plati, ze pokud uplyne "doba, na kterou byl PP na dobu urcitou sjednan", PP proste skonci a ty nemas vicemene na nic narok.
V kazdem pripade jsem te asi nepotesil, co?
Ale opakuju, mozna je to na SK jinak.
alinka, ja som mala podobný prípad pracovala som u istej firmy na dobu určitú 6 mesiacov, po 5 mesiaci som zostala PN a tehotná. Volali mi či sa chcem vrátiť, povedala som, že ano/nepovedala som, že som tehotná/
Takže táto firma odvádzala za mňa ďalej, keď už bolo jasné, že budem PN až do MD, tak som to oznámila. Oni na mňa, že si mám podať výpoveď, lebo aj keď som nič nepodpisovala automaticky prešiel pracovný pomer z doby určitej na dobu neurčitú /neoznámili mi skončenie tých 6 mesiacov./ Takže som výpoveď odmietla dať a som zamestnancom tejto firmy celú RD. Nebolo to však cez agentúru.
Baby nevie mi niektora poradit... dnes som dostala vypoved z dovodu nadbytocneho stavu aj ked obe strany dobre vieme, ze je to inak (ale podpisala som). Vypovednu dobu mam 2mesiace. Cize vypoved k 31.08.2010. To kebyze som odrobila este jul a august, tak dostanem plat za tie dva mesiace + 2mesacne odstupne alebo vlastne ten jul a august je to odstupne. Baby prosim poradte, nemam chut tu zostavat ani den, najradsej by som isla na pn a uz ich nevidela.
zabudla som dodat, ze som mala ale zmluvu na neurcito.
Ahojte vedel by mi niekto zvas poradit. Ja som momentalne na pn a mam pracovnu zmluvu na dobu urcitu na 6 mesiacov stim ze prve 3 mesiace mam dobu skusobnu .Teraz 29. juna mi ma koncit skusobna doba a este 3 mesiace by som mala pracovat na tu dobu urcitu. lenze ja som zistila ze som tehotna a dala som sa vypisat na PN lebo uz o jedno miminko som prisla. Len teraz neviem ze ci mi oni mozu dat vypoveď alebo nie ked som tehotná. Viem ze ked som pred skoncenim skusobnej doby dala PN tak by sa mi to malo o tie dni predlzit ale ja budem az do porodu doma a potom vlasten pojdem na tu matersku tak ako to teraz oni budu somnou riesit .
Velmi pekne ďakujem za vase rady
alinka,
tak na toto by som si dala bacha.
Ak by na teba zabudli, tak majú pravdu, nemáš nárok na odstupné, lebo PP neskončil výpovedou ani dohodou z organiz. dôvodov, ale len uplynutím dohodnutej doby.
Ak ale na teba zabudli, tak sa možno zmenil prac.pomer z doby určitej na dobu neurčitú vid Zákonník práce § 71 ods.2. Ale tam sa píše o výkone práce, takže možno to tak nie je. Skúsila by som napíšať dotaz na inšpektorát práce a uviedla by som tam presné údaje. (firmu však nemusíš uvádzať) Oni vraj do cca 10dní odpovedajú.
Spätne by som s tým však nesúhlasila, lebo sa nemôžeš napr. ani poistiť v nezamestnanosti spätne. Predpokladám prihlášku na dôch.poistnie v socpoistovni máš podanú. Ale zdrav.poistovnu potom musíš vybaviť po ukonč.PP.