Výpoveď počas poberania rodičovského

adka12
24. sep 2011

Baby chcem sa opýtať.... 15.8. som nastúpila do práce ale dcéra má 3 roky až v júni 2012, čiže poberám stále aj RD. Hovorí sa u nás o prepúšťaní, nakoľko sa ruší zamestnávateľ. Viete mi poradiť, či by som mala nárok na podporu z úradu práce (aj ked pochybujem, nakoľko poberám ešte RD) a ako by to bolo s ďalšou materskou ak by som teraz otehotnela? Mala by som nárok na materskú alebo len na RD? Ďakujem

nori21
24. sep 2011

@adka12 ja som bola v podobnej situácii, u mňa zamestnávateľ sa nerušil, ale išlo o prepúšťanie, takže
vrátila som sa na RD aby som ešte ostala v pracovnom pomere. Mne povedali na ÚP, že ak chcem poberať podporu ak ma uvolnia, musím byť zaregistrovaná ako nezamestnaná, ale rodičovský príspevok treba prepísať na manžela, lebo dve príspevky sa nemôžu poberať.

adka12
autor
24. sep 2011

@nori21 ale ked sa prepúšťa z organizačných dôvodov, tak je výnimka a zákaz výpovede žene na RD neplatí, čiže ťa môžu vyhodiť. pri nás sa tiež neruší celý zamestnávateľ, ale ide sa transformovať a veľa miest zrušiť.
a ako si to nakoniec vyriešila? Išla si spať na RD alebo ako? a to sa môžem ešte vrátiť aj ked dostanem výpoved alebo to musím len risknúť?

nori21
25. sep 2011

@adka12 od 1.5.2011 som naspať na RD , nepočkala som na výpoveď, ostala som v pracovnom pomere,
dobre som robila, lebo moje kolegyne prepustili, ešte môžem byť na RD rok, lebo malá o rok bude mať tri,
možno, že sa dovtedy niečo zmení.Mne povedali, že môžem sa vrátiť na RD aj po výpovedi, aj pred,
ale radšej som vybrala túto možnosť, lebo nie je jedno, či som na RD a aj v prac.pomere, alebo na RD a potom nič. Myslím, že po výpovedi ak pôjdeš na RD, nemáš nárok na podporu v nezamestnanosti, ak
chceš poberať podporu, musíš byť nezamestnaná na ÚP prihlásená, ale vtedy rodič.príspevok treba dať prepísať na manžela.

gapa
25. sep 2011

@adka12
tiež som dostatala výpoved z nadbytočnosti ( § 63 ods.1 písm. b) ), následne som bola PN, potom na MD a RD, tj. v ochrannej dobe, kedy mi trval prac.pomer (ak by som dostala výpoved podla § 63 ods.1 písm. a) tak by to bolo inak a PP by mi skončil uplynutím výp. lehoty). Požiadala som o ukončenie RD ešte pred dovršením 3rokov dieťaťa a tým mi skončil prac.pomer. Poberám podporu. Ale nárok na materské v takom prípade nie je. Jedine ak si čerpala RD (mala prerušené NP), potom napr. pracovala (tj. mala trvajúce nem.poistenie) a nanovo nastupovala na RD už ako tehotná (vtedy by mala začať plynúť 8mesačná ochr. lehota od ukončenia=prerušenia NP, aj ked takéto prípady nepoznám, lebo do 31.12.2010 bol zákon iný a OL neplynula počas prerušenia NP).

Tj. ak chceš čerpať mateské z terajšieho zamestnania,tak je podsatané,aby si bola v čase ukončenia nem.poistnia (nie ukončenia prac.pomeru!!! to nie je to isté) tehotná.
S nárokom na podporu je to inak, tam ide len o dni poistenia v nezam, nie o trvanie poist. v nezam.

Ale samozrejme, záleží aký bude účinný zákon v čase nástupu na md resp. v čase zaregistrovania na UP. A to nemusí byť to isté, čo platí teraz.