Dobrý deň chcem sa spýtať za manžela je na OČR s 4 ročnov dcérkou ale má problém volal už svojmu
zamestnávateľovi ,že do práce nenastúpi z dôvodu že robí rozvozcu jedál a musí chodiť priamo do chodov bytov a nosiť ľuďom jedlo k dveram a má strach že sa nakazi hlavne naše deti keďže sú strašné chorlave aj moju 80 ročnú babku ale on to nechce pochopiť ,že si hľadá novú prácu ale zamestnávateľ sa mu vyhráža že ak nenastúpi má prísť podpísať zmluvu od konca marca ale manžel chce normálne podať výpoveď od 11 maja tak sa chcem spýtať mal by nárok na OČR za apríl keď podpíše ako má na pláne ??volali sme do sociálnej poisťovne a žiadna odpoveď že nemajú čas
@hettinka ja som mu to vravela ,že sa nemusí báť ak tak nech on mu radšej sám poda výpoveď len tov OCR nevieme či má podať za apríl a za máj len do toho 11 mája keďže od vtedy oznámil zamestnávateľovi výpoveď už prácu má prisľubenú alebo má počkať aj s výpoveďou ??ďakujem krásne
@zdewma má už podpísanú zmluvu, alebo len prácu prisľúbenú? Neviem, akú má výpovednú lehotu, ale ak podá výpoveď 11. mája, tak mu výpovedná lehota bude bežať od 1. júna - opravte ma prosím, ak sa mýlim. Tebe ale ide zrejme o to, či dostanete vyplatenú OČR za apríl. Podľa mňa určite, keď pracovný pomer trvá.
@zdewma nech nerobí nič, je na OCR... Keď mu skonci, bude riešiť
Kým je na očr nech nic nepodpisuje. Vlastne zamestnavatel si moze tvrdit co chce bude sa spolu dohodnu na nejakom datume vo vasom pripade az po skonceni OCR, alebo sa nedohodnu a tvoje muz moze dat vypoved pocas OCR s 2 mesacnou vypovednou nech to posle doporucene na adresu zamestnavatelovi a nech je tam presny datum kedy 2 mesacna plynie ked by poslal teraz den ukoncenia pracovnej zmluvy by bol 31.7. Co manzelovi nevyhovuje nech zamestnavatelovi nepodpisuje!
@zdewma a od 30. 3... . Výpoveď sa nedá dozadu podpísať.. Mozno len prevziať, a potom plynie výpovedná lehota. Čiže ak by ju mal 2mesacnu, tak PP konci k 31.5.
@daganov ja neviem tiež som bola prekvapená stále si tvrdí svoje nevie už pred tým mal snim problémy ale keď už mal problém s výplatami za marec a ešte sa hral na urazeneho že mu vyzvanali zamestnanci kvôli vlastným výplatami a nevedel pochopiť ,dobre nerobíme haló s toho covidu ,ale manžel nevie komu to nosí či není karanténi alebo chorí tak chcel len že nech chodia pred vchod že nie tak odmietol ma to právo podľa mňa
@zdewma ak chce on požiadať o rozviazanie pracovného pomeru, nech si zisti akú má výpovednú lehotu. Ta beží až od ďalšieho mesiaca. Príklad, má 2-mesačnú výpovednú lehotu, poda ju teraz v máji a beží mu až do 1.6. Pracovný pomer konci k 31.7. Dovtedy treba vyčerpať aj dovolenku.
Spätne nič nepodpisovať!
Ako môže podpísať výpoveď za marec, keď je ešte evidovaný na socialnej poisťovni ako zamestnanec ak ide všetko podľa zákona nedá sa tak spraviť môže podpísať najskôr napríklad dnes alebo kedy chce skončiť
@zdewma tak ale je mu jasné že aj keď bude vo výpovednej lehote a otvoria sa škôlky tak do práce musí ísť,či? a škôlky sa otvoria najneskôr v júni, čiže potom už nebude mať nárok na OČR....Zamestnávateľ chcel aby podpísal dohodu spätne s marcových dátumov , lebo výpovedná doba by bola apríl a máj., takže od júna by bol PP ukončený....Ak dá výpoveď tvoj manžel a v júni sa otvoria škôlky, musí na jún a júl nastúpiť do práce...Ak nenastúpi, zamestnávateľ si môže žiadať náhradu vo výške 1platu....
@mogaa tak to je rozdiel. Na ihrisku si dieťa stráži a dezinfikuje rodič, deti tam je asi aj menej, je to vonku... a teda ja osobne by som tam s dieťaťom nesla. Ale inak, ja myslím, že na sk nebol dôvod ani na zatvorenie škôl a mali by sa plošne otvoriť k normálnej činnosti, aj obedy, kluby. Neviem si predstaviť to učenie v septembri, po 5,5 mesiacoch doma.
@veronikaszabova Gröhling sa vyjadril, že bude dobrovoľný nástup. Tiež neoficiálne.
@mogaa áno aj ja rátam že otvoria škôlky aj manžel keďže som ja rodičovskom mladšou dcérkou už tento školský rok nedám po ďalšie ako hovoríte že detské ihriská sú otvorené to áno ale sú na vonkajšom priestranstve ale škôlkach majú byť zavreté vo vnútri z deťmi a ja si neviem predstaviť že moja 4 ročná hyperaktívna často chorlava dcérka bude mať ruško má tvári celú dobu aj počas spánku a stále si dezinfikovať ruky alebo umývať ich to rátam že by sa nám atopia vrátila a aby s kamarátmi bola od seba dva metre a stým ju stresovať radšej nie
@veronikaszabova jasne že dobrovolnosť nude len čo sa týka letných škôl,teda dobrovolnosť v tom zmysle že deti tam môžu a nemusia ísť), ale cez leto OČR nebudú vyplácať lebo školy a škôlky sú cez leto zatvorené tak či tak....len veľa mamičiek chcelo ostať na OČR až do septembra prípadne ešte dlhšie
@mogaa lebo kamoska sa so mnou hadala, ze OČR nemozu zrusit, lebo je to "dobrovolne" 🤣🤣🤣
Neda si povedat, ze cez prazdniny si ma hladat zalozny plan, co s detmi. Hold,.niekomu je na OCR velmi dobre
Ja úprimne ziram, sedieť na ocr doma, keď ma niekto doma manželku na rodičovskom..v tom nebezpečnom rakúsku žiadna možnosť ocr kvôli korone nie je, pekne ak pracuješ smer škôlka, ak nie, tak dovidenia výpoveď. Ta ocr nebola myslel na primárne na to, že niekto sa zrazu bojí chodiť do práce. Ale nemá kam dat dieťa, keďže sú zatvorené škôlky. Ale tak ok👍😉potom sa len fnuka, že na nič stať nemá peniaze. Nevidím dôvod na to, aby sa vyolacala ďalej ocr, keď sa ci dobrovoľne, či nie otvoria škôlky, školy
Apropo a s výpoveďami sa fakt nečudujem niektorým zamestnávateľom, keď nie je dôvod ocr, čo v prípade rodiny, kde je matka, zdravá, psychicky aj fyzicky doma, prečo má byť muž na OCR??? Kebyže sa boja šoféri, predavačky, lekári, sestry a veľa ľudí v iných profesiách, tak koniec, či oni nemajú doma malé deti??? Pomoooc
@zdewma ak je na OČR, tak kým mu trvá, nemusí pracovno-právne vzťahy riešiť. Vyhodiť ho nemôžu, zamestnávateľ s ním naklady nemá. OČR trvá zatiaľ do 30.6., ak to nezmenia a neotvoria napríklad škôlky skôr. Cez prázdniny sa nevie (podľa mna cez prázdniny OČR nebude) a potom by mal mat vyriešenú prácu.