Výpoveď počas materskej z dôvodu zrušenia firmy

majuskovci
4. sep 2012

Dobrý večer všetkým mamičkám i nemamičkám na Modrom koníku.Potrebovala by som poradiť.Mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú.V roku 2007 som nastúpila na MD,následne na RD a nakoľko mal syn dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav,tak to bola predľžená rodičovská.Teraz v roku 2012 január som nastúpila na ďalšiu MD,ktorá mi bude končiť teraz 18.9.Kontaktoval ma zamestnávateľ s tým,že firma pre ktorú som robila bola v likvidácii a predaná inému majiteľovi.Nakoľko firma bola iba vedená vraj kôly mne a vznikla druhá firma,tam ma zamestnať nechce nakoľko podľa jeho slov i tá vydrží do konca roka a čakalo by ma to isté čo teraz.Môj zamestnávateľ ma chce prepustiť výpoveď dohodou a k minulému mesiacu čiže augustu.Vraj už by nemal mať so mnou zamestnávateľ nič spoločné,ale chce byť voči mne ľudský.Na čo mám nárok?Mám nárok na odstupné?Nie je to tak,že pokiaľ som na MD som v ochrannej lehote?Moc Vám vopred Ďakujem za rady.

henulienka
4. sep 2012

tiež sa do toho moc nevyznám, ale stalo sa mi niečo podobné, prepustili celé naše oddelenie ( takže nezrušili firmu, neviem, či je vtedy situácia iná), dostala som počas RD oznámenie o zrušení prac. miesta s tým, že výpoveď dostanem až po ukončení RD. Tak mi to aj vysvetlili na personálnom, vtedy mi vyplatia aj odstupné, zvyšnú dovolenku a tak

moon1979
4. sep 2012

@majuskovci

ak sa ruší zamestnávateľ tak ide o výluku zo zákona a má právo ti dať výpoved aj napriek tomu, že si na MD ... je to v zákonníku práce, no máš nárok na odstupné samozrejme, ak si odrobila viac ako 5 rokov tak 3 mesačné, ak menej tak 2 mesačné ...

sjuz
4. sep 2012

firma je v likvidacii, alebo predana inemu majitelovi? Lebo keby bola predana, ten si ta musi nechat, aspon sa mi tak zda. Musela by som to popozerat, lebo si to uz uplne nepamatam. kazdopadne nech ti da vypoved z dovodu zrusenia zamestnavatela, ak tvrdi ze to je dovod, alebo dohodou, ale nech tam uvedie dovod a mala by si mat odstupne podla zakonnika. Predpokladam, ze si tam viac ako 5 rokov, takze by ti mal preplatit vsetku nevycerpanu dovolenku (a to budes mat narok napr aj za tuto matersku, pripadne predchadzajucu MD, ak si ju necerpala dopredu) no a + 3 mesacne odstupne. Urcite mu nic nepodpisuj skor ako si pozistujes...

majuskovci
autor
4. sep 2012

@sjuz firma bola v likvidácii a vraj predaná.Vôbec ma o tom nikto neinformoval a neoznámil mi čo sa deje.O odstupnom mi nikto nič nehovoril,vraj oni už so mnou nič nemajú....

sjuz
5. sep 2012

@majuskovci urcite maju nedaj sa odbit. Firmu zlikvidovat nemohli ak neukoncili pracovny pomer s tebou. Ak ju predali tak asi nie je v likvidacii. A predajom normalne pokracuje tvoja zmluva u toho noveho kupujuceho, to znamena, ze ak ta chce on teraz vyhodit, tak jedine vypovedou z dovodu zrusenia pracovneho miesta + 3 mesacne odstupne a preplatit dovolenku. Nedaj sa.

terezkazv
14. sep 2012

Ahoj, no mi se to taky stalo, ale s tím rozdílem, že firma ve které jsem pracovala jako asistentka vedoucího se zavřela v době, kdy jsem byla v 7. měsíci těhotenství. Věděla jsem o tom, že to tak bude a byla jsem upovědoměná 2 měsíci dopředu, že to tak asi bude, ale já už byla v ochranné lhutě (jako téhotonou mě nemohli vyhodit). Měla jsem problémovější těhotenství, tak ať o práci nepříjdu aspoň papírovo a zaměstnavatel mě nevyhodí jen tak, jsem šla na rizikové těh. Tudíž jsem pobírala aspoň PN od sociálku v době kdy už zaměstnavatel ukončil živnost. Firma končila hned o ty 2měsíce a zaměstnavatel tě pry už nemuže vyhodit, ale jelikož zkrachoval a ukončil živnost v ničem ti to nepomuže, jelikož hned jak nastoupíš po RD do práce nemáš kam a tudíž on je od tebe osvobozený i papírovo. Do té doby má nad tebou dohled sociálka, která tě bere jako zaměstnanou, ale s 1. dnem nástupu do práce si jako by propuštěná. Já odstupné nedostala, jelikož zkrachoval a nevím či máš na nějaké nárok a či se s ním budeš ty natahovat, když je on na mizině. Na soc. nahlásil, že mě propustil, nechtěli od něj ani žádný papír o tom s mým podpisem a na živnosťáku ukončil živnost a tudíž tím ukončil i mou pracovní činnost, která byla na dobu neurčitou. Žiju i pracovala jsem na Slovensku, takže tak to tu chodí. Hodně štěstí 🙂 a jestli ji prodal jjinému majiteli nebo zkrachoval je jedno. Jednou si zaměstnaná u jednoho majitele a ne u druhého, takže pokud tě ten druhý nechce zaměstnat nemusí - není to prodej s věcným břemenem. No jo pěkně s náma umí vydrbat .