Zdravim, neviete mi niekto poradit? Od roku 2000 som bola zamestnana v sukromnej s.r.ocke. V decembri 2004 som bola PN kvoli rizikovemu tehotenstvu a odvtedy som ostala doma, v marci 2005 sa mi narodila dcera, v aprili 2007 syn, s nim som bola na predlzenej RD kvoli nepriaznivemu zdravotnemu stavu a v juli 2011 sa mi narodil dalsi syn, cize som prechadzala z MD na RD, potom MD, zase RD a momentalne som na MD. Minuly rok v lete zomrel majitel firmy, firmu viedol jeho syn, kym prebiehalo dedicske konanie. Dnes mi volala manzelka majitela, ze musia k 18.11.2011 ukoncit cinnosti firmy a mne dat vypoved. Chcem sa opytat, ako mam ja dalej postupovat, ake su moje povinnosti, kde to mam nahlasit, co su mi povinni dat. A na co mam narok? Ked som prechadzala na predlzenu RD so strednym synom, ziadala som pisomne o preplatenie dovolenky, ktora mi vznikla pocas MD, ale nedostala som na to ziadnu odpoved. Mam na tu dovolenku, respektive jej preplatenie narok? A ako je to s odstupnym? Dakujem za kazdu radu
ano, na odstupne mas vzdy narok, bez ohladu na dovod zaniku firmy
ZP § 76
Odstupné
(1) Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písmene b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnancovi podľa prvej vety patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba podľa § 62.
§ 63
Výpoveď daná zamestnávateľom
(1) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak
a) sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť,
§ 62
Výpovedná doba
odsek 3 pismeno b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.
co sa tyka dovolenky, tak pocas MD je narok, akoby si pracovala, ale pocas RD sa dovolenka krati
§ 109
Krátenie dovolenky
1) Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu
b) čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,
ahoj, viete mi niekto poradiť ? po RD som sa dohodla so zamestnávateľom na vypovedi dohodou s odstupným. Termín vyplatenia odstupného uplynul a vyzerá to tak, že ani nemajú snahu mi ho vyplatiť. Ako sa k nemu dopracujem ? Mám nejakú šancu, že tie peniaze uvidím ? ☹
@andre a mas to odstupne uvedene v dohode o ukonceni PP? lebo ak nie, tak ti ho nevyplatia
narok na odstupne, ktory vyplyva zo zakonnika prace je vtedy, ak ti da zamestnavatel vypoved
ak vsak ide o dohodu o ukonceni PP, musi sa v nej vyslovne uviest, inak ti narok nevznikne
ak bolo v dohode uvedene, tak mozes dat trestne oznamenie, lebo nevyplatenie odstupneho je trestny cin (§ 214 TZ)
@pitik
ešte tolko, že nestačí aby si dostala výpoved a budeš mať nárok na odstupné.
Len v prípade, že pred začatím plynutia výpovednej lehoty požiadaš o ukončenie pp dohodou z tých istých dôvodov (§ 63 ods.1 písm.a) ), máš nárok na odstupné. Lebo teraz už je to tak, že podla Zákonníka práce
- bud trvá prac.pomer počas výpovednej lehoty alebo
- máš nárok na odstupné,
- príp. ich kombinácia, v súčte spolu vo výške výp. lehoty.
pozri si Zákonník práce § 76 myslím ods. 2-3. Tj. ak dostaneš=prevezmeš (to je podstatné) výpoved napr. 30.11.2011, tak ešte v ten istý den musíš "doručiť" zamestnávatelovi žiadosť o ukončenie pp dohodou z dôvodu jeho výpovede. Je povinný ti vyhovieť.
Ahojte,som v takrj divnej situacii, pocas PN ked som bola na rizikovom, nemocnica kde som pracovala presla pod ine vedenie. Stare vedenie mi vypoved nedalo a nove neprebralo zamestnancov na pn a na materskej.Potom mi bolo oznamene, ze mam podat vypoved uz k neexistujucej organizacii, samozrejme sa mi to vrati naspat a s tou nedorucenou zasielkou mam ist na socialku, kde mi to uz ukoncia. Budem mat potom narok na podporu? Lebo v kazdom pripade tu vypoved budem musiet podat ja.
@gapa no vraj to ukoncuju k 18. novembru, cize musim reagovat hned, alebo do konca novembra.
Chce to poslat postou, aka tam je lehota? Inak sa ma pytala, ci to moze poslat obycajne, ale v ZP som citala, ze tieto veci vsetky musia byt dorucene do vlastnych ruk. Co v pripade, ak mi to naozaj posle obycajne? Vsak ona ani nebude mat doklad, ze som to prebrala.
@pitik
je to tak, ak prevezmeš obyč. poštu ona nemá doklad o tom, že si to prevzala. Ale tu ide skôr o to, aby ste sa dohodli a oni ti vyplatili, na čo máš nárok (preplatenie dovolenky+odstupné), resp. podla dohody (niekedy lepšie sa dohodnúť, nech vyplatia niečo, ak je fima na tom zle, ako nedostať nič, no to je velmi ťažko radiť). Ak prevezmeš výpoved v nov., tak treba doručiť žiadosť o dohodu do konca nov.
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná ochrane zamestnankýň na materskej dovolenke a zamestnankýň a zamestnancov na rodičovskej dovolenke vo vzťahu k ukončeniu ich pracovného pomeru výpoveďou či okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
musia ti dat min. 3-mesacne odstupne, kedze tam pracujes viac ako 5 rokov
nahlasit to nemusis nikam, lebo si na MD, potom pojdes na RD, a az ked sa ti skonci RD, nahlasis sa na UP a budes mat narok na podporu (ak si samozrejme medzitym nenajdes inu pracu)