Potrebovala by som poradiť. Dostala som oznámenie od zamestnávateľa o hromadnom prepúšťaní vo firme. Zrejme sa ma to bude týkať, ešte som tam nevolala. Momentálne som na materskej dovolenke do 18.8., potom budem pokračovať na rodičovskej.
Ak dostanem výpoveď, kedy sa mám hlásiť na úrade práce, až po ukončení rodičovskej dovolenky alebo k hneď po výpovedi? Pracovala som tu od 11.3.2019, predtým som bola evidovaná na úrade práce a poberala som podporu. Budem mať teraz nárok na podporu?
Ďakujem za rady.🙂
Presne,na úrade práce sa budeš hlásiť až po skončení rodičovskej dovolenky.Ale nárok na podporu asi mať nebudeš,keď si ju čerpala pred materskou a nemáš teda odrobené roky,aby si na ňu mala nárok.Musia byť tuším 2.
@veronikazoja toto ma zaujalo, lebo znama tiez dostala vypoved pocas materskej a hlasila sa hned teraz, po skonceni prac.pomeru, aby za nu stat platil zdravotne. Nemusela sa teda hlasit teraz a mala by tak ci tak vsetko pokryte statom, az do skoncenia rodicovskej?
ano nemusela sa hlásiť, mne skončila zmluva ešte počas pnky, hneď potom som prešla na materskú, veď štát platí normálne zp počas materskej aj rodičovskej
na materskej dovolenka ta mozu vyhodit? ved si pod ochranou...
zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je
- zamestnankyňa tehotná,
- keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke,
- keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo
- keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.
plus samozrejme odstupne a pod
@jelenec448 Ak sa prepúšta hromande pretože firma potrebuje znížiť personálne náklady spoločnosti tak nemá zmysel prepúšťať niekoho na materskej a nie je to ani zákonne dovolené. Ak končí firma ako taká alebo doba určitá počas materskej to je iná téma. Ak sa budú s tebou chcieť predsa len na výpovedi z nadbytočnosti dohodnúť tak nezabudni že máš nárok na preplatenie (prípadne vyčerpanie medzi materskou a rodičovskou) dovolenky, tá sa ti totiž zbiera aj počas materskej, takže aj v prípade ked si si všetkú "starú" dovolenku pred materskou vyčerpala, máš znova na adekvátnu časť nárok.
@sarinka2012 Napísali mi, že ide o písomnú informáciu o výsledku prerokovania hromadného prepúšťania podľa par.73, ods.2 zákona 311/2001. Ukončenie výrobnej činnosti zamestnávateľa.
Mám tam volať, tak zajtra uvidím, čo mi vlastne povedia...Ale rátam s výpoveďou.
Čo sa týka odstupného, mala by som mať tuším nárok na odstupné vo výške jedného priemerného platu, ak tam robím necelé dva roky zatiaľ. (?)
@merynka3
§ 64
(3) Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodov ustanovených
1. v § 63 ods. 1 písm. a) prvom bode
a tento bod hovorí presne o zrušení zamestnávateľa, alebo jeho časti:
§ 63 Výpoveď daná zamestnávateľom
(1) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak
a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1. zrušuje
@jelenec448 si v ochrannej lehote, vypoved nemožes dostat ( OČR, materská, rodičovská ,PNka) možu sa s tebou skusiť dohodnuť ale ak k dohode pristúpiš máš nárok na odstupné vo výške mesačného platu + nezabudni na tu dovolenku čo sa ti nazbierala počas materskej, to ti tiež musia preplatit.
@sarinka2012 Dnes som volala. Je to tak, výpoveď nemôžu dať, ale dohodou áno. Dostanem odstupné aj vyplatené voľno. Ďakujem.
Od novembra mám výpoveď dohodou. Som na rodičovskej dovolenke. Na úrade som bola vybavovať prídavky na deti z Rakúska, spomenula som, že mám výpoveď od novembra. Pracovníčka mi povedala, že potom mám prísť, že keďže nebudem mať pracovný pomer, malo by sa poberanie dávok prehodiť na partnera, čiže by bral on z Rakúska. Znamená to, že ak skončí pracovný pomer počas rodičáku, dostávala by som nižšiu dávku 270 eur?
@xcx To nie je pravda, stále platí že nie je možné dať zamestnancovi výpoveď ak je tej dobe zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, Nenechajte sa oklamať, možu sa s Vami dohodnúť na ukončení pracovného pomeru ale mate nárok na odstupné vo výške podľa odpracovaných ( do toho sa ráta aj materská a rodičovská) rokov u daného zamestnávatela.
@xcx Posielam Vám k tomu prípadne jeden pekne spracovaný jasný článok: https://www.hriadelheger.eu/blog/skoncenie-prac...
@sarinka2012 dakujem
na úrade práce sa budeš hlásiť až po skončení rodičovskej