Výpoveď počas materskej dovolenky

miska212
26. dec 2011

Ahojte,

potrebujem poradiť.. Moje povolanie je učiteľka.. od januára 2010 som na MD... vyzerá to tak, že v júni 2012 sa škola, v ktorej som pracovala, ruší. Neviete mi niekto poradiť, na čom mám nárok? Mám nárok na odstupné a pod....?

vefi89
26. dec 2011

@miska212 nie som si istá tým, čo teraz napíšem... ale výpoveď počas MD, RD, PN by si dostať nemala... takže by si ju mala dostať až po ukončení MD, a myslím, že tým pádom máš nárok na odstupné. ale tam záleží od toho, ako máš postavenú pracovnú zmluvu... preštuduj si to a budeš múdrejšia 😉

miska212
autor
26. dec 2011

@vefi89 Zmluvu mám na dobu neurčitú.... Viem, že tým, že som na MD, som chránená... ale keď miesto, kde pracujem, rušia.... tak mi asi ochrana nepomôže....

crca
26. dec 2011

@miska212 Nevím jak je to u vás,ale já nastoupila na nemocenskou v srpnu 08 a ke 30.11 08 skončila moje firma ,k tomu dni jsem dostala odstupné 3 platy(respektive v prosinci k poslední výplatě-nemocenské),převzala si mě hlavní firma-my byli jen jako filiálka a tam jsem posílala dál nemocenskou,pak mateřskou.Až od ukončení mateřský a nástupu na rodičovskou jsem dostala papír s výpovědí.Takže podle mě máš určitě nárok na odstupné....a hlavně nekončíš ty sama ze své vlastní viny,ale ruší se celý komplex 😉Jo taky jsem měla na dobu neurčitou smlouvu.

vefi89
26. dec 2011

@miska212 áno, to ti nepomôže... pokiaľ nemá zamestnávateľ viacej pracovísk, tam by ťa mohol teoreticky presunúť.. al v tej zmluve som myslela, že si pozri výpovednú lehotu a podmienky okolo toho... kedy môžeš dostať výpoveď, za akých podmienok a či, aké a ako dlho je odstupné

macamac
26. dec 2011

@miska212 ak u vás fungovala odborová organizácia, tak v kolektívnej zmluve by si mala mať presne napísané, po koľkých odpracovaných rokoch koľko odstupného dostaneš. napr. my máme do 5rokov a nad 5 rokov odpracovaných inú sumu.
výpoveď dostaneš po ukončení rodičovskej,teda po troch rokoch veku dieťaťa alebo prv, ak sa rozhodneš nastúpiť prv /aj keď nemáš kam/. toto ale treba mesiac vopred písomne oznámiť zamestnávateľovi,že sa chceš vrátiť do práce a on ti písomne dá adekvátnu odpoveď. rieš to písomne-ja som v prvom zamestnaní riešila ústne, tiež zlučovali triedy spolu, 2 učiteľky boli tým pádom nadbytočné-a samozrejme ja ako vracajúca sa späť som "išla". ale nakoniec to dopadlo pre mňa veľmi zle-prišla som o odstupné...je to na dlho,ale chyba bola, že som komunikovala len osobne so zamestnávateľom. takže-všetko na papier 😉
a plus ti preplatia dovolenku, ak máš nevyčerpanú

gapa
26. dec 2011

@miska212
ak sa ruší zamestnávatel alebo jeho časť, príp. sa sťahuje, tak môžeš dostať výpoved aj počas čerpania MD alebo RD. Lebo pri ukončení PP z dôvodu § 63 ods.1 písm. a) Zákonník práce neplatí zákaz výpovede (§ 64 ods. myslím 3 ZP).
Daj si potom pozor, ak by si dostala=prevzala výpoved (nie dohodu z organizačných príčin), tak treba pred začatím plynutia výpovednej lehoty, tj. v ten istý kalend. mesiac, kedy si ju prevzala, požiadať o ukončenie prac. dohodou z tých istých dôvodov (vždy treba aby boli v dohode uvedené organizačné dôvody). Tj. ak by si prevzala výpoved napr. 30.6., tak ešte ten istý den to treba doručiť zamestnávatelovi a na kopiu nechať potvrdiť prevzatie, vrátane dátumu prevzatia 30.6., lebo inak ti od 1.7. začne plynúť výpovedná lehota a nemáš už možnost získať nárok na odstupné podla ZP.
Pozri si § 76 ZP odstupné... + napr. § 62 výpovedná lehota, jej plynutie + o dohode o ukončení pp tuším § 60 ZP.

predpokladám na soc.poistovni máš podanú prihlášku, že si dôch.poistená štátom. Od ukončenia pp už ti nebude trvať žiadne poistnie zamestnanca a už nebudeš čerpať md ani RD (v tvojom prípade asi už RD) ale budeš len poberať mateské alebo rodič.príspevok. Nárok na podporu podla terajších zákonov budeš mať len v prípade, že od ukončenia pp (predpokladám tvoj pp bude trvať aspon 2roky pred ukončením) sa zaregistruješ na UP do 1roku alebo si budeš dobrovolne platiť poist. v nezam. (čo ale bude drahšie od 1.2.2012, lebo treba celý balík). Ak by si sa zaevidovala aj skôr ako pred dovršením 3rokov, nevadí, budeš poberať rodič.príspevok a hladať si prácu (to je podmienka registrovania) a po ukončení poberania RP ti začnú vyplácať podporu. Príp. môžeš RP preniesť na manžela a ty budeš poberať podporu.

tiež zdr.poistenie si treba po ukončení pp vybaviť, to záleží v ktorej zdr.poistovni si, či budú niečo vyžadovať zdokladovať, treba zistiť priamo u tej svojej, čo treba.

deni73
27. dec 2011

Ahojte. Ja mám podobný problém: Končí sa mi pracovná zmluva na dobu určitú dňom 31.12., zamestnávateľ mi chce znovu dať zmluvu na dobu určitú, na jeden rok, pritom som tehotná, v máji by som mala rodiť. Budem môcť počas materskej / rodičovskej znovu podpísať pracovnú zmluvu?

lili777
27. dec 2011

@deni73 Ja som to mala tak isto, mala som dobu určitú do konca roka a v máji sa mi narodilo bábo. Za mňa teda už robil niekto iný a zamestnávateľ so mnou logicky zmluvu nepodpísal, takže som v podstate na rodičovskej a nezamestnaná. Podpísať môžeš podľa mňa, len či o to bude zamestnávateľ stáť a nevyužije to ako dobrý dôvod na výpoveď, nebude ťa musieť držať v stave. Len potom pozor, ak ti skončí zmluva, zaniknú ti všetky poistenia v soc. poisťovni. Keby si plánovala nadväzovať hneď ďalšou materskou, nebudeš mať na ňu nárok. Alebo sa treba prihlásiť dobrovoľne, ale to sa už tiež len na nemocenské nebude dať. Čiže ten celý komplet, ako to bude.

simonceli
27. dec 2011

@miska212 já to měla taky tak, dělala jsem ve firmě, která se šla do úpadku a tak to majitel položil. Byla jsem na RD a dostala výpověď. Výpověď dostat můžeš, ale jen ze závažných důvodů, jako právě konec činnosti firmy, nebo z důvodu reorganizace firmy za účelem zefektivnění práce. A máš nárok na 3 měsíční mzdy ze zákona a na pracáku dostaneš podporu, ta se ti ovšem ale bude počítat jako mě z rodičovského příspěvku a to já jsem byla na dva roky a počítalo se mi to z 11400 a dostala jsem směšné 3000 na první dva měsíce, 2000 a nějaké drobné na další dva měsíce a na měsíc 1000 a nějaké drobné.

deni73
27. dec 2011

@lili777 Ahoj, dnes sa to už aj skomplikovalo, tj. budem mať zmluvu len dovtedy, čo nastúpim na materskú... Treba sa potom prihlásiť na úrad práce?

lili777
27. dec 2011

@deni73 Môžeš, ale to si musíš hľadať zamestnanie🙂 Takže sa asi neprihlasuj. A dá sa asi až po skončení MD a nastúpení na RD. Ja nie som prihlásená. Normálne čerpám RD a potom si budem hľadať prácu. Treba sa prihllásiť v soc. poisťovni na dôchodkové. Neplatíš nič, ale aby sa ti rátali roky čo stráviš na RD do odpracovaných. na sociálkke ti povedia čo treba.

deni73
27. dec 2011

@lili777 Ahoj, díky za odpoveď, ja to mám o to ľahšie, že šéfka ma ubezpečuje, že sa tam môžem vrátiť, ale kto vie? 😒 Na soc. poisťovni sa treba hneď prihlásiť hneď, ako sa mi končí prac. pomer? A po skončení MD a nastúpení na RD na úrad práce?

gapa
27. dec 2011

@deni73
inak bacha na to, neviem aký máš vym.základ (predpokladám viac ako minimum). Ale ak ti skončí pp 31.12.2011 a vznikne nový pp u toho istého zamestnávatela dna 1.1.2012 (mzdárka predpokladám spraví v soc.poistovni odhlášku a navú prihlášku 1.1.2012) a nastúpiš na md do 90dní od vzniku tohto nového prac.pomeru (to si prerátaj, neviem, či si ten prípad), tak je dosť možné, že sa ti materské bude rátať z minima, ak v r.2011 máš len vym.základ od tohto zamestnávatela. To by som si napísala na soc.poisťovnu, uviedla všetky podstatné údaje (pravd.termín pôrodu, vznik, zánik pp, či u toho istého zamestnávatela...)

po ukončení pp už nebudeš čerpať ani md ani Rd, budeš len poberať materské alebo rodičovské. Na UP sa zahlás, ked si budeš hladať prácu, resp. ak chceš aby ti vznikol nárok na podporu a trval ti pp aspon 2roky, tak sa treba zaevidovať do 1roku (ak si mala len pp na dobu určitú, tak do 2rokov), ale vlastne aj tak záleží aký bude zákon platiť v čase zaevidovania. Treba si to potom ešte preveriť s uvedením trvania tvojich prac.pomerov, či sú na dobu určitú, či neurčitú...

deni73
27. dec 2011

@gapa Takže lepšie by bolo presvedčiť zamestnávateľa, aby mi predĺžil existujúcu zmluvu, nie uzatvoriť novú zmluvu, však?

gapa
27. dec 2011

@deni73
podla mna áno. Aby mzdárka nedávala novú prihlášku, ak máš v r.2011 slušnejší vym.základ. Neriskovala by som to minimum, aj ked ti to nemôžem tvrdiť na 100%. Môžeš napr. podpísať radšej dohodu o ukončení pp, ked aj tak by ti nedali zmluvu na dlhšie. T.č. je jedno, ako skončil prac.pomer, nemá to vplyv na nič.

deni73
27. dec 2011

@gapa Ďakujem, veľmi si mi pomohla, ešte sa poinformujem v SP. Dúfam, že mi podpíšu to predĺženie, ak nie, aj tak by som spĺňala tých 90 dní, lebo dátum pôrodu mám 17.5., tj. na materskú by som mala ísť asi 5.4., a to je už 96 dní...

gapa
27. dec 2011

@deni73
ok, tak by to nemal byť problém ak nastúpiš na md po 90om dni. Potom záleží aký máš vym.základ v r.2011 a v obd. 1.1.-31.3.2012, či je niečo výhodnejšie.

kvetinka211
27. dec 2011

@gapa @deni73 ahojte, neviem v akej podobe sa nakoniec schvalil zakon o soc. poisteni, ale ked som si pozerala davnejsie tu verziu co isla do parlamentu, tak som si vsimla ze lehotu na ratanie vym. zakladu pri nem. poisteni zo zam. predlzili z 90 dni na 180 ... (co ma teda dost hneva co sa tyka mojej dalsej materskej ked niekedy bude 😒 ) Deni73 sa to este mozno nebude tykat, ale do buducnosti to zopar ludom narobi nepekne problemy ...

gapa
28. dec 2011

@kvetinka211
myslím v terajšom schválenom zákone sa nič v § 54 čo sa týka zamestnanca nemenilo ale ako píšeš, ozaj do budúcna to môže byť inak, len neviem, kedy najskôr by vychádzala zmena po volbách.

kvetinka211
28. dec 2011

@gapa fuha, takze to uz nestihli, aspon nejaka ako tak dobra sprava ... uvidime co bude robit nova (fico)vlada, mozno sa na to vykaslu ... ja som to vtedy citala na https://lt.justice.gov.sk/Document/DocumentDeta... je to navrh ktory isiel do medzirezortneho pripom konania z mpsvr ... nakoniec tu zmenu dnp ako vidim vtesnali pozmenujucim navrhom do ineho navhu novely ...

mimmka30
7. feb 2012

ahojte viete mi poradit budem mat narok na podporu v nezamestnosti po ukonceni RD,ked som vypoved zo zamestnania dostala v aprili 2010 a RD mi konci tento rok v maji ..poradteeee..mam odorbenych 10rokov pred nastupom na MD

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke, tu sú na ne linky: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka......, a druhý: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka....... V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná ochrane zamestnankýň na materskej dovolenke a zamestnankýň a zamestnancov na rodičovskej dovolenke vo vzťahu k ukončeniu ich pracovného pomeru výpoveďou či okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa.

stanka77777
10. feb 2012

Keďže som dostala pár upozornení, že mnou uvádzané linky nefungujú, uvediem ich ešte raz.

Tu sú:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...