Som na rodičaku so synom.Rozmyslam ako čo najlepšie po ukončení rodičovskej ukončiť pracovný pomer.
Počas materských povinností sa zmenil majiteľ prevádzky.Nepovazovali to ani za dôležité mi to vôbec oznámiť informovať ma.Pocas materskej mi vznikol nárok na dovolenku.Nastup na moje pracovné miesto pre mňa není možný už len z dôvodu pracovnej doby a aj odmietam robiť pod novým vedením.Mam tam odpracované 3 roky.Co je pre mňa najlepšie riešenie?Viem len že vyčerpať 1den dovolenky a výpoveď (zvýši sa tým podpora) Ďakujem za každú radu
@melanta čiže keď dám výpoveď s tým že si dám najskôr napr.30.3.dovolenku a 1.4.vypoved nezvysim podporu?dobre to chápem?musím ukončiť pracovný pomer dohodou ku dňu napr.1.4.ale dať si 30.3.dovolenku?
Ja sa len dopredu informujem ešte mám 1,5 roka rodicak len nech viem v predstihu
@ivulienka17 keď chceš maximálnu podporu, nemôžeš dať výpoveď. Musíš dať dohodu o skončení pracovného pomeru. Napríklad ak dieťa dovŕši 3 roky 1.4., tak požiadaš aby dohodou tvoj pracovný pomer skončil 2.4. pričom v tento deň budeš čerpať dovolenku. Keďže je to dohoda, zamestnávateľ s tým nemusí súhlasiť. V takom prípade dáš výpoveď, bude ti plynúť výpovedná doba a podpora bude vychádzať z tvojej reálnej mzdy. Ak zamestnávateľ nebude súhlasiť s dohodou a budeš musieť dať výpoveď, tak ak nechceš nastúpiť do práce ani na jeden deň, tak ak má napríklad dieťa 3 roky 1.4., výpoveď musíš doručiť do konca januára, od 1.2. ti začne plynúť výpovedná doba a tvoj pracovný pomer skončí 31.3. Výpoveď a dohoda sú dve rozdielne záležitosti. Maximálnu podporu dosiahnete iba dohodou o skončení pracovného pomeru a vyčerpaním jedného dňa dovolenky tak ako som teraz uviedla. K dohode a k čerpaniu dňa dovolenky však potrebuješ súhlas zamestnávateľa, pričom ten nie je povinný s týmto súhlasiť.
@melanta mozem sa prosim opytat ak by doslo k dohode o ukonceni pracovneho pomeru tym ze si aj vyberiem den dovolenky. ako by som maximalizovala sumu v tom aby bola co najvacsia podpora. napr. ak je mozne a je na dohode medzi mnou a zamestnav. zebymi mi navysil hrubu mzdu a tym by sa mi to celkovo zlepsilo?[ ci ta dovolenka by mi spravila lepsiu sumu celkovo?] lebo v tomto sa stale neviem zorientovat
dakujem
@melanta Ahoj chcem sa poradit neviem ci spravne chapem. kamoska sa vracia do prace po 2 rodicakoch. nechcu ju tam. ma vela zvysnej nevycerpanej dovolenky. radim jej aby oznamila ukoncenie rodicaku dnom dovrsenia 3roku syna tj. 2.12. (vtedy ma narodeniny) a ze chce cerpat jeden den D tj. 3.12. stym ze rovno napise dohodu o skonceni PP dnom 3.12.24. co v pripade ak odmietnu jej ziadost o cerpani jedneho dna dovolenky. Prosim o radu.
Môžeš dať výpoveď, vtedy ti bude plynúť výpovedná doba. Výšku podpory si v tomto prípade nevieš ovplyvniť. Ak chceš maximálnu podporu, musíš ukončiť pracovný pomer dohodou, pričom vyčerpáš jeden deň dovolenky, tým dňom aj skončí tvoj pracovný pomer, zvyšok dovolenky ti preplatia. S týmto však zamestnávateľ musí súhlasiť. Ak nebude, keďže povinnosť nemá, tak jedine výpoveď. Ak ju doručíš do konca februára, výpovedná doba ti začne plynúť 1.3. a pracovný pomer skončí 30.4. Ideálne to začať riešiť dostatočne vopred. Ak nebudú súhlasiť s dohodou, musíš výpoveď dať tak, aby ti výpovedná doba plynulá ešte počas rodičovskej. Ak by ti plynula až po skončení rodičovskej, musela by si počas výpovednej doby nastúpiť do práce.