Dobrý deň ....
Mám otázku na už skúsenejšie a múdrejšie žienky .... všetko co som zatiaľ prečítala mi nedáva celkom jasno vo veci ,budem Vám vďačná ...
OTÁZKA :
RD mi končí 18.12 .2021 to znamená ,že by som mala nastúpiť do práce ,kde som pracovala ešte pred pôrodom .Ale do tejto práce sa vrátiť nemôžem ,keďže pracovná doba mi už nevyhovuje pri dcérke ...
Otázka č.1
Ako správne postupovať pri výpovedi ,počkať na zamestnávateľa???
Otázka č.2
Čo s dovolenkou ,ktorá sa nahromadila počas RD ???
Otázka č.3
Ako je to s odstupným ,keďže som bola zamestnaná 12r spolu s MD/RD
@ikuskaa
1. S čím chceš čakať na zamestnávateľa? To, že ti nevyhovuje pracovná doba nie je problém zamestnávateľa, žiaľ. Môžeš ho vopred písomne požiadať o úpravu pracovného času tak, aby ti to vyhovovalo. Ak ti nemôže vyjsť v ústrety, tak buď budeš akceptovať pracovnú dobu alebo dáš výpoveď. Ešte pripomínam, že návrat do práce si povinná oznámiť mesiac vopred.
2. Ako už písala Liliana, dovolenka tu vznikla len počas MD. Ak by si išla na úrad práce a tej dovolenky nás viac, oplatí sa ti vyčerpať 1 deň dovolenky a v ten deň zároveň skončiť pracovný pomer a zvyšok dovolenky preplatiť. Môžeš tak mať maximálnu podporu.
3. Ak dáš výpoveď ty, nárok na odstupné nemáš. V tejto situácii nie je dôvod, aby ti výpoveď dával zamestnávateľ, viď bod 1.
Ja som bola v podobnej situacii. Dopredu som sa so zamestnavatelom dohodla na vypovedi k urcitemu datumu po skonceni rodicovskej. Vycerpala som si asi dva dni dovolenky, presne kvoli tej podpore a zvysnu dovolenku som si nechala preplatit.
@ikuskaa 1: dohoda o skončení PP ku dňu 20.12.2021. 18.12 koniec RD-sobota, 20.12 čerpanie dovolenky a zároveň ukončenie PP
2: dovolenka počas RD nevzniká. Len počas MD, takže 1den vyčerpať a zbytok preplatiť - treba ale mat veľa nevyčerpanej dovolenky.