Výpoveď po maródke

qidko
19. apr 2016

Ahoj prosim o radu.Konci sa mi PN po roku,zo zdravotnych dovodov nemozem sa vratit do prace.Musim podat vypoved chcela by som vediet ci dostanem odstupne ak dolozim spravu od lekara ze nemozem vykonavat povodne zamestnanie.Pocula som ze je na to zakon ktory to umoznuje,ale neviem to najst.Poradite DAKUJEM

mijo53
19. apr 2016

ak chceš ukončiť PP zo zdravotných dôvodov, nestačí predložiť správu od lekára, lekár musí napísať p o s ú d o k, že nemôžeš vykonávať danú prácu. Ak dáš ty výpoveď z akýchkoľvek dôvodov, hoci aj zdravotných, nárok na odstupné nemáš. Predlož posudok zamestnávateľovi a trvaj na tom, aby ti on dal výpoveď zo zdravotných dôvodov podľa § 63, odst. 1 písm. c Zákonníka práce /zákon 311/2001 Z.z. a vtedy máš nárok na odstupné vo výške 7 násobku, ak by si končila dohodou z tých istých dôvodov, ale to musí byť uvedené v dohode, že pre zdravotné dôvody počas PN, tak máš nárok na 5 -násobok. Dobre si to naštuduj - odstupné § 76 Zákonníka práce

butterfly333
19. apr 2016

@qidko presne toto riešim aj ja všera som bola po roku pnky v praci ale len u závodnej dr na krv a prehliadku teraz musím čakat na vyjadrenie asi týžden čo dalej lebo som do dvoch operaciach nohy nemám to vporiadku nemožem dobre chodit mám bolesti a dr mi napísal že nemožem dlho stat a robit v stoji opuchami tá operovana noha a mám bolesti tak asi mi daju vypoveed zo zdr,dovodov teraz som doma a čerpám dovolenku.

alenah31
20. apr 2016

@qidko @butterfly333
Ak má zamestnanec zdravotné problémy, ktoré mu bránia vo výkone práce, je potrebné dodržať určitý postup.
V prvom rade je potrebné písomne spolu s lekárskym posudkom- požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu. V zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu vo vašom prípade podľa bodu a.):
a) ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

Treba na to lekársky posudok - žiadny nález alebo iba odporúčanie - musí z neho vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu; takýto posudok vydáva lekár, špecializovaný lekár alebo zdravotnícke zariadenie. Lekársky posudok, ktorého záverom je zistenie o chorobe z povolania alebo o ohrozenie chorobou z povolania vydávajú len špecializované zdravotníckymi zaradenia zamerané na pracovné lekárstvo.

Na základe tohto posudku napíšete Žiadosť o preradenie na iné miesto zo zdravotných dôvodov a zamestnávateľ je Vám povinný do 15 dní od obdržania tejto žiadosti podať písomné vyrozumenie k žiadosti.

Výpoveď je až druhá možnosť:

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.
Ak zamestnanec dostane výpoveď z jedného z vyššie uvedených dôvodov alebo ak sa dohodne so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru z jedného vyššie uvedených dôvodov, má nárok na odstupné. Dôležité je jedno "Opätovne upozorňujem, že sa musí jednať o výpoveď danú zamestnávateľom". Výška odstupného závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru a jeho výška je uvedená v ustanovení § 76 ZP - ale v skratke odstupné dostaneš podľa toho koľko rokov máš v tej práci odpracované.

qidko
autor
20. apr 2016

@butterfly333 no ja mam operovanu po druhy x chrbticu a ostali mi nasledky pochybujem ze by mi poskytli druhu pracu robila som v masiarni a tam je makacka na 8-10 h.denne ale aj tak dakujem

@mijo53
@alenah31 DAKUJEM pekne

butterfly333
27. apr 2016

@alenah31 ahoj vieš mi poradit?čaká ma vypoved od zamestnávatela zo zdrav.dovodov kedže nemaju premna vhodne miest koli mojmu stavu,mám dostat odstupne nevieš z čoho sa vypočitava?Jedna sa o rok 2015 kde som odrobila 4 mesiace čiže do aprila som robila potom pn do konca roka.Nemá sa to počítat z PN však??

alenah31
27. apr 2016

@butterfly333 ty si od 1.1.2016 ešte nepracovala??

alenah31
27. apr 2016

@butterfly333 Napíšem to takto: odstupné sa počíta z posledných troch mesiacov (posledný štvrťrok) pred štvrťrokom, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Napr. výpoveď máš k 31.05.2016 tak rozhodujúcim obdobím, z ktorého sa bude počítať priemerný zárobok je obdobie 1.1.2016 do 31.03.2016. Ak si v tom rozhodujúcom období neodpracovala aspoň 22 dní alebo 170 hodín používa sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok. Pravdepodobný zárobok sa teda určí z hrubej mzdy, ktorú by si zrejme dosiahla, ak by si pracovala celé rozhodujúce obdobie. Takto sa vypočíta odstupné za mesiac a to si vynásobíš počtom mesiacov, za ktoré ti odstupné patrí (je to v ZP, záleží od počtu odpracovaných rokov v organizácii).

butterfly333
27. apr 2016

@alenah31 žial nie tento rok som ešte nepracovala pn som ukončila 17.4.2016 teraz čerpám staru dovolenku a z prace mi budu volat ,čiže nemusím sa bat žeby mi to očítali n PNky,no hrubu mzdu som mavala do 1000e

butterfly333
3. jún 2016

@alenah31 Ahoj možem poprosit o radu??No ako somuž vyžšie písala už chodím do prace po ročnej PNke som nastupila18.4. už mámod firemnej dr papiere kde je napísaneže som dlhodobo nesposobila na čiže ja nemožem stát dlho mám bolestineohy od tej operacie,no už ma rieši personálne amalaby som dostat výpoved zo zdr.dovodov a odstupne no som tehotná tak sa chcem spýtat to som počula je tam vraj nejaka ochrana lehota ked mi daju teraz výpoved.Ale neviem čoho sato týka tá ochrana.Vieš mi to vysvetlit?,Dakujem

alenah31
3. jún 2016

@butterfly333 Otázka je....už si zamestnávateľovi oznámila, že si tehotná? Treba tak urobiť čím skôr a písomne, nakoľko podľa zákona sa na teba ochranná lehota vzťahuje až po oznámení tvojho stavu. Vtedy pre teba platia všetky úľavy pre tehotné a dojčiace matky, ktoré ZP poskytuje. V zákone stojí: Za tehotnú zamestnankyňu sa na účely Zákonníka práce považuje taká zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.
Ale pozor, tiež platí, že ak dostane zamestnankyňa výpoveď skôr ako stihne informovať o tehotenststve, neznamená to, že jej zákon nepriznáva žiadnu ochranu. Tehotenstvo ako aj napr. dočasná práceneschopnosť sú v zmysle Zákonníka práce ochrannou dobou. Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.
V skratke by to znamenalo, že tvoja výpoveď bude platná, ale až nasledujúcim dňom po skončení posledného dňa RD (počas tehu, MD a následnej RD je to všetko v rámci ochrannej doby).
Ale treba dať pozor aj na to, že zvýšená ochrana pred výpoveď neplatí bez výnimky a tehotná zamestnankyňa nebude mať ochranu pred výpoveďou tak, ako sme písali vyššie, ak dostala výpoveď z niektorého z nasledovných dôvodov:
•z dôvodu zrušenia zamestnávateľa
•z dôvodu premiestnenia zamestnávateľa, ak zamestnankyňa nesúhlasí so zmenou miesta výkonu práce
•z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer
•ak z vlastnej viny stratila predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Ja na tvojom mieste by som nešla na PN - hoci ťa zrejme bude nútiť pretože pre neho je to nevýhodné. On totiž musí podľa ZP § 161-162 buď:
1. upraviť ti pracovnú dobu a náplň práce, ktorá neohrozuje tehotenstvo
2. preradiť ťa na inú pozíciu a ak bude horšie platená musí ti zo zákona rozdiel na mzde doplatiť.
3. poskytnúť ti platené voľno z náhradou mzdy.

butterfly333
3. jún 2016

@alenah31 lenže ide o to že jauž mám napísane že som dlhodobo nesposobila a čaká ma v praci vypoved zo zdr.dovodov,a dostanem odstupne čo by mi teraz dost pomohlo lenže čo ak to poviem a nedaju mi výpoved a odstupné?Prave že jachcem aby mi dali oni výpoved a to odstupne

alenah31
3. jún 2016

Tak tú výpoveď podpíš, o tehotenstve písomne neinformuj. Keby si aj bola ako balón neoznámením tehotenstva pre nich tehotná nie si a teda sa na teba nevzťahuje žiadny §, ktorý chráni tehotné 😉

butterfly333
3. jún 2016

@alenah31 aha dakujem za super vysvetlenie.čiže ak by aj vedeli že som tehu ale nedam to písomne tak to ich rozhodnutie neovplivný?

alenah31
3. jún 2016

@butterfly333 Zamestnávateľ nemá oporu v ZP, aby prinútil zamestnankyňu, ktorá je tehotná využívať výhody, ktoré jej zákon poskytuje. Pre nich budeš "netehotná" aj v dobe ak budeš končiť ôsmy mesiac. Pokiaľ písomné oznámenie s potvrdením nedáš dobrovoľne donútiť ťa nemajú ako. A keby sa im aj niečo od niekoho donieslo....stále to budú len reči 😉