Výpoveď po 9 odpracovaných rokoch

radka159
9. sep 2018

Baby chcem sa spýtať, akú výpoveď treba napísať ak mám odpracovanych 9 rokov? Ak nepristupi zamestnávateľ na dohodu akú mi môže dať výpovednú dobu? 2mesiace ci 3 mesiace? Dakujem

fefe123
9. sep 2018

Skončenie pracovného pomeru výpoveďou
Okrem zamestnávateľa môže pracovný pomer skončiť výpoveďou aj zamestnanec. Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu (napr. v prípade nájdenia si lepšieho pracovného miesta, z dôvodu nevyhovujúcich pracovných podmienok a pod.) alebo aj bez uvedenia dôvodu. To, či sa zamestnanec rozhodne uviesť vo svojej výpovedi dôvody skončenia pracovného pomeru, záleží výlučne len na jeho uvážení. Zamestnanec môže dať výpoveď aj vtedy, ak je v ochrannej dobe (napr. počas práceneschopnosti, tehotenstva a pod.).

Aby bola výpoveď v zmysle Zákonníka práce platná, musí spĺňať tieto náležitosti:

musí byť písomná a
zamestnanec ju musí doručiť zamestnávateľovi.
Pracovný pomer sa však v dôsledku podania výpovede zamestnancom nekončí dňom doručenia výpovede, ale až uplynutím výpovednej doby. Ak ku dňu doručenia výpovede trval pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa aspoň jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace. V opačnom prípade, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako jeden rok, je výpovedná doba najmenej jeden mesiac. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Jednoducho povedané, ak bola výpoveď daná 8. februára 2018, výpovedná doba začne plynúť až 1. marca 2018 a ak je dĺžka výpovednej doby dva mesiace, skončí sa výpovedná doba 30. apríla 2018. Výpoveď, ktorá bola doručená zamestnávateľovi, môže zamestnanec odvolať len s jeho súhlasom. Odvolanie výpovede i súhlas s jej odvolaním musí byť urobený písomne.

Na rozdiel od skončenia pracovného pomeru dohodou, pri výpovedi zo strany zamestnanca nemá zamestnanec nárok na odstupné. Tento zamestnancovi vzniká len pri výpovedi danej zo strany zamestnávateľa, a to z dôvodov vymedzených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce (napr. z dôvodu organizačných zmien zamestnávateľa).

radka159
autor
9. sep 2018

@fefe123 ďakujem za odpoveď, ešte sa spýtam ak by som teraz dala výpoveď pôjdem na podporu a zostanem tehotná mam nárok na materskú?

anitu
9. sep 2018

@radka159 ahoj. Presne môj prípad. Po 9. Rokoch som podala výpoveď. Vytlačila som výpoveď, ale dali mi tam svoj, tak by ani netreba ló. Oni mali svoje výpovedne. Pustil ma hneď. Išla som na úrad. V júni som otehotnela, do augusta som dostávala dávky. A teraz už vôbec nič. Ale mňa prijali ešte na zmluvu, ale ze keď budem vypísaná, koľko dostanem materskú a tak, vôbec neviem.

rachel36a
9. sep 2018

@radka159 ochranna lehota po skonceni PP je osem mesiacov...takze by si prakticky uz musela byt tehotna aby si dostala materske...pripadne ho obmovit...ak planujes dietatko tak preco chces dat vypoved...ostan tehu a chod na PN...ostane ti aj statut zamestnanca aj sa ti budu ratat roky kedze nrm.poistenie trva a na urad prace chod az po RD

evittam
9. sep 2018

@radka159 Suhlas s
@rachel36a . Ak ale teda musis dať výpoveď tak nebudeš mať nárok na MD pokiaľ nebudes mať aktívne NP v case nástupu na MD alebo nebudeš v OL

evittam
9. sep 2018

@anitu Kedy skoncil PP, kedy si sa znovu zamestnala, kedy nastupujes na MD?

anitu
9. sep 2018

Ja som roky skala na to, kedy otehotniem, preto som bola len v takej robote, kde som mala poriadne stresy, len aby som dostávala dobre peniaze keď budem vypísaná, atď. Predsa keď chcem babo, nepodá výpoveď a idem na úrad. Ale predsa sa to tak stalo. V práci som už nevydržala.
@evittam PP skončil 1.februara, nové zamestnanie 22.augusta a na MD nastupujem vo februári.

evittam
9. sep 2018

@anitu Takze ak pojdes na PN v r.2018 ta sa ti bude počítať z hrubého príjmu za r.2017. MD z hrubého príjmu za r.2018. Ak odpracujes u noveho zamestnávateľa aspon 90dni bez PN a OCR tak aj PN aj MD bude pocitana od nového zamestnávateľa.

anitu
9. sep 2018

@evittam ja som bola vypísaná od mája 2017do februára 2018.

evittam
9. sep 2018

@anitu Stále plati co pisem. PN je nezdanitelny príjem a nepocitaju sa ani dni.