Výpoveď, odstupné, dovolenka a nová práca

mizu89
6. okt 2023

Ahojte.napisem len v skratke.nechce sa mi rozpisovať.
Zo strany zamestnávateľa sme dostali výpoveď lebo sa firma ruší.
Výpovednú dobu mám 3 mesačnú.Začala plynúť od 1.9.2023 -30.11.2023.Dovolenky mám ešte 19 dní.Medzi tým som si poslala žiadosť do novej roboty a ozvali sa že by ma zobrali aj hneď.Moja otázka je že keby som odišla napr. z práce už 13.10 tak že od pondelka 16.10 by som začala čerpať dovolenku keďže ju nepreplatí zamestnávateľ a počas dovolenky by som išla brigádovať do novej roboty tak mi ostane to odstupné alebo sa mi to tým pádom ruší.kedze odišla by som o mesiac skôr.dala by sa výpoveď zmeniť na dohodu?podľa mňa by zamestnávateľ ušetril jeden plat.
Alebo odrobiť radšej ešte celý október? V novembri zobrať dovolenku čo je od 3.11 a počas dovolenky ísť na brigádu do novej práce.alebo povedať novému zamestnávateľovi či by bol ochotný počkať ešte mesiac na mňa.dakujem za akú kolkvek radu.

vulka
6. okt 2023

@mizu89 Veď môžeš mať aj dve roboty. Prečo prichádzať o odstupné?

mizu89
autor
6. okt 2023

@vulka
@vulka a ako v tejto sa pracuje cca do 14-14:30 a v tej novej do 16:00.neviem či by sa mi oplatilo chodiť na 2 hodiny do novej roboty na začiatok kým skončím v tejto starej.jedine víkendy by sa mi teraz dali tie mám voľne

mizu89
autor
6. okt 2023

@vulka a keď skôr skončím ako za 3 mesiace tak prídem o odstupné?

melanta
6. okt 2023

@mizu89 ak chceš odísť skôr, môžeš navrhnúť zamestnávateľovi dohodu o skončení k termínu, ktorý si ty stanovíš. V tomto prípade s tým zrejme zamestnávateľ bude súhlasiť. Nebudeš mať však nárok na odstupné, nakoľko k dohode príde z tvojej iniciatívy. Takže ak chceš odstupné, je potrebné buď navrhnúť dohodu k tebou potrebnému termínu, s ponechaním odstupného. V takom prípade trvať na tom, aby odstupné bolo dohodnuté v dohode. Ak s tým zamestnávateľ nebude súhlasiť, čo nemusí, tak jediný spôsob ako neprísť o odstupné je skončiť pracovný pomer v rámci výpovede. Ako bolo spomenuté, popri tomto pracovnom pomere môžeš mať aj iný. To, či budeš časovo stíhať musíš vedieť ty.

mizu89
autor
6. okt 2023

@melanta tak to asi ako píšete fakt prídem o odstupné.
No tak asi len dohodnúť sa zo starym zamestnavatelom že odrobiť október a v novembri vyčerpať dovolenku čo je 19 dní to je celý mesiac keďže sú tam 2 sviatky a s novym zamestnavatelom sa dohodnúť že teraz na dohodu po víkendoch a od novembra na dohodu každy pracovný deň (počas dovolenky). či?hádam by sa tak dalo.lebo o odstupné by asi nikto nechcel prísť však sú to 2 platy.sice to vychádza tak 1000€ no pre niekoho je to nič pre niekoho dosť €.

mizu89
autor
6. okt 2023

@melanta ešte ma napadlo keďže v práci končím cca o 13:30-14:00 tak možno do tej novej ísť kazdy deň aspoň na tie 2 h zaučiť sa pokúšať si.a víkendy ako budú potrebovat .zatial tento október.ja viem je to málo 2h ale hádam aspoň dačo.z mojej strany snaha.mam záujem o prácu.je to síce len chyžná ale pri 2 deťoch a pri 3 ročnom čo teraz nastúpil do škôlky sa nemôžem nejako rozdrapovat.beriem to tak že radšej mať daku prácu aj keď za minimálnu mzdu ale radšej dačo ako byť s holou ri...
A je to blízko.staci mi na bicykli dôjsť.nepotrebujem ani auto a ani autobusom sa dopraviť.cesta cca 10 min

melanta
6. okt 2023

@mizu89 to nie sú že len 2 platy či len 1000 eur. To ti len tak nikto nedá, takže samozrejme, že je škoda o to prísť. Ak je zamestnávateľ ochotný dať ti v novembri dočerpať dovolenku (aspoň ti ju nemusí preplácať) a nový zamestnávateľ je ochotný október riešiť takto dohodou, že by si chodila len poobede a cez víkendy, tak to tak vyrieš. V novembri ak budeš čerpať dovolenku v starom zamestnaní, tak v novom už môžeš mať normálnu zmluvu a chodiť do práce plnohodnotne.

ukulela
6. okt 2023

@mizu89 ty v novembi yz unoveho nemusis rirsit dohodu ale normalny tpp. V starej cerpas DV, v novej uz vies tobit full time.