Výpoveď a nadčasy

21. aug 2024

Dobrý deň,chcem požiadať o ukončenie pp,výpovednú lehotu mám 1 mesiac,tzn.ak podám teraz výpoveď,k 1.10. už som skončila.Ako to je v prípade ak mám množstvo nadčasových hodín a nečerpanú dovolenku?Môže mi zamestnávateľ nariadiť náhradné voľno v podstate na celý september alebo sa tie nadčasy preplatia ak ešte september odpracujem?Dovolenka mi je jasná,buď čerpať alebo preplatiť.Problem u nás je,že s nami sa jedná ako s telcami a dohodnúť sa bude ťažké.Viete mi poradiť ako by to malo byť?

buberova
21. aug 2024

Tiež riešim podobnú vec... Nadčasy by som si mala minúť ako náhradné voľno, polku dovolenky si vyčerpám a polku mi preplatia.. +/-
Ale nemôžeš si nárokovať že neprídeš celý mesiac.. je to o dohode

tinqua
21. aug 2024

Podľa Zákonníka práce (zákon č. 311/2001 Z. z.) je zamestnávateľ povinný zamestnancovi zaplatiť za odpracované nadčasy. Tento nárok sa vzťahuje na všetky odpracované nadčasy do posledného dňa pracovného pomeru. V prípade, že by zamestnávateľ odmietol zaplatiť nadčasy, zamestnanec má právo obrátiť sa na inšpektorát práce alebo súd.

autor
21. aug 2024

@buberova ja si to ani nemienim nárokovať,ale či zamestnávateľ mi to môže nariadiť. Ak mám 40hod nadčasov,či môže odo mna chcieť čerpať ich v podstate celý september aby to nemusel preplatiť

rozculena
21. aug 2024

nemôže ti to nariadiť,musí ti to zaplatiť.Iba ak ty požiadaš,že si to chceš vybrať ako náhradné voľno,tak ti to musí umožniť.