Aký rodinný príslušník mi môže občas na chvíľku vypomoct bez toho aby som ho musela prihlásiť? Iba manžel alebo súrodenec?
@nelca84 áno
Tak v tom pripade manzel, surodenec alebo pribuzny v priamom rade, t.j. rodic, stary rodic, dieta, vnuca, ALE tato osoba musi byt dochodkovo poistena, t.j. bud ma ine zamestnanie, z ktoreho mu ide poistenie, je poberatelom dochodku, ma statut studenta, alebo si sam plati odvody.
Vsetko ostatne sa posudzuje ako nelegalne zamestnavanie.
Podnikateľovi - fyzickej osobe čiže živnostníkov, nie SRo na to pozor. Ak si firma nemôže ani manžel ani deti bez prihlásenia a zmluvy.
@danjeliiik mylis sa, plati to aj pre s.r.o., ak su v nej najviac dvaja spolocnici, ktori su manzelmi, surodencami alebo pribuznymi v priamom rade
@nelca84 neplatí, teraz sme mali kontrolu a vyslovene to mam s nimi odkomunikovane ze v SRo nemôže nikto z príbuzných pomáhať, že to môže iba pri živnostníkovi. Aj je to tak napísané podnikáte - fyzická osoba.
@danjeliiik čiže v Sro nemôže nikto? Aj viete prečo pri živnostníkovi táto možnosť je a pri sro nie?
Čítala som clanok, kde sú zmeny od 1.1.2023 a je tam napísané toto
- práca je týmto rodinným príslušníkom vykonávaná pre fyzickú osobu – podnikateľa alebo právnickú osobu, ktorou je spoločnosť s ručením obmedzeným s najviac jedným spoločníkom
Čiže podľa tohto ak mam SRo, kde som jediným spoločníkom, tak najbližšia rodina by mi mohla pomáhať
@danjeliiik neviem s kym si to konzultovala, ale povedali ti to zle. Precitaj si zakon o nelegalnom zamestnavani, par. 2a, ods. 2
@nelca84 čiže aby sme to konečne uzavreli. Mam SRo, v ktorej som jediný spoločník môže mi manžel, ktorý má iné zamestnanie občas na chvíľku vypomoct. Áno?
Ano, moze.
@nelca84 ďakujem ti veľmi pekne za pomoc
@nelca84 no hovorili mi to priamo ti, ktori nám robili kontrolu z inšpektorátu práce. Takže 😂😂 fakt neviem co si o tom myslieť 😂
@danjeliiik zaujimave, tiez som inspektor prace
@nelca84 tak asi iný kraj iný mrav inak to nechápem 😂
@danjeliiik zakon plati rovnako, nechapem ako vam toto mohli povedat
@nelca84 však ja sa smejem, jasne ze rovnako... Ale prízvukovali ze v SRo v žiadnom prípade.
@nelca84 aj môžem, ešte by som mala jednu otázku. Tento rodinný príslušník môže vypomahat iba keď budem na prevádzke aj ja alebo môže aj bez mojej prítomnosti?
Aj sam moze byt.
A v tej firme si jedinym spolocnikom?