Caute maminy. Mam otazku mimo deticiek na tie z Vas ktore ste sa uz vratili do zamestnania (pracovali ste tam aj pred MD, cize pracovny pomer trval celu dobu). Aky narok na dovolenku (pocet dni) vam vznikol v tom roku v ktorom ste sa vratili do zamestnania?
Ja este nemam odpracovanych 60 dni ale z dovodu rozplanovania cerpania dovolenky mi zamestnavatel vycislil narok na dovolenku 5/12 (10.5dna) nakolko odpracujem tento rok 5 mesiacov. Studovala som si zakonnik a aj som pisala do poradne tu na MK, kde mi vycislila narok 18,5 dna krateny podla paragrafu 109, ods.1. a tak mi to aj sedi podla znenia v zakone. V praci som ziadala vysvetlenie preco tento paragraf sa u mna neuplatnuje ale nedostala som ho a nasledne mi vycislili dovolenku 12,5 dna neviem podla coho 🙂 po znamosti som oslovila 2 mzdarky ci mi poradia, zial nic konkretne neporadili, iba vycislenu dovolenku. Jedna mi vycislila 10,5 dna a druha 18,5 dna 😀 neriesili ste to niektora? Pripadne sa niektora nerozumiete tejto problematike?
Pisem to sem lebo ma uz trocha chyta zufalstvo, neviem kam sa obratit aby som dostala relevantnu odpoved ako sa to teda ma pocitat spravne alebo si to kazdy moze robit ako chce....rozdiel 8 dni je dost, hlavne pri malych detoch 🙂
nastupila som do prace 1.9.2023 = 4 mesiace odrobim a vznikol mi narok na alikvotnu cast z 25 dni = 8.5 dna + pocet dni, ktore mi zostali nevycerpane zo stareho naroku
@alenah31 a kedy sa potom uplatnuje tento paragraf? Podla neho mi vypocitali 18,5dna tu na MK a takisto som jeho uplatnenie nasla viackrat na webe. Ale ozaj mi to pride ze co personalista to iny vypocet a ja nerozumiem preco. Moja znama nastupila o 1 mesiac skor pricom takisto prvy mesiac cerpala dovolenku a nabehlo jej za rok 2023 21 dni novej doovlenky, co sedi na paragraf 109
@smiling89 mzdárka vo ti vyrátala viac ma pravdu, tu máš vyjadrenie inšpektorátu práce... Aj cerpana dovolenka je brána za výkon práce...a ak si nešla na PN alebo ocr...tieto dni sa nerátajú. A koncom októbra už budeš mať splnenú podmienku 60 dni a dovolenka ti bude patriť podľa paragrafu 101 a krátiť sa bude podľa paragrafu 109
Dovolenku za kalendárny rok, na ktorú zamestnancovi vznikol nárok tým, že splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, môže zamestnávateľ krátiť za prvých 100 zameškaných pracovných dní z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu.
https://www.ip.gov.sk/narok-na-dovolenku-v-suvi...
@zalka dovolenkou za kalendarny rok sa rozumie 25 dni , ktore su nasledne kratene?
Ja mam vsetko na nete a v zakonniku prestudovane, avsak niesom odbornik a preto co mne pride podla zakona tak mozno v skutocnosti nie je. Napriek tomu som doteraz nedostala vysvetlenie preco mi vyslo v praci za rok 2023 10.5 dna. Je to mozne ze moj narok na dovolenku zavisi od subjektivneho nazoru personalistku na ktoreho narazim?😀
@smiling89 nie nárok na dovolenku nesúvisí od subjektivneho názoru mzdára ale zo zákona.
Tiež sa môže stať, že mzdár nemá skúsenosti alebo vedome klame.
Prečítaj si celý článok môžeš ho vytlačiť alebo poslať mzdarovi a písomne požiadať o opravu nároku na dovolenku. V tom článku je to pekne vysvetlené.
@smiling89 si oslovila IP a toto ti napísali, to odpisoval vrátnik?
Mám skúsenosti ako je to smutné ale aj ja mám také skúsenosti ale s DU...že si pani šla svoje, že to mám zle jednalo sa o daňové priznanie..a pritom rovno na stránke DU bol ten postup popísaný...čiže to mi povedalo jedno...že aj v týchto inštitúciach robia ľudia bez záujmu o svoju prácu a o študovanie.
@zalka tiez som sa viackrat popalila a zial dnes uz clovek aby nebol oklamany hoci aj nevedome z druhej strany, mal by byt odbornik na vsetko...
Mojim problemom je, ze hoci som uz aj poziadala o prepocet a preverenie ci sa nema uplatnovat par109 a preco sa v mojom pripade neuplatnuje, odpoved som nedostala, iba cislo 12,5 dna narok ale ako k tomu prisli a preco neuplatnili kratenie podla 109 neuviedli.
@smiling89 napíš im písomne v štýle že máš zato, že výpočet bol urobený s chybou .,lebo do konca roka odpracujes viac ako 60 dni...a vznikne ti nárok na dovolenku p.101 a citácia paragrafu a za dní na RD dochádza ku kráteniu podľa p109...a zase citácia paragrafu
Alebo počkaj až budeš mať odpracovaných 60 dni a písomne požiadaj o opravu nároku na dovolenku a daj tam aj termín im na vyjadrenie, s tým že ak budú oslovovať IP tak ti majú dať vedieť, že budeš akceptovať predĺženie termínu.
Nevzdávaj sa občas treba zabojovať o svoje nároky.
A z odpovede musí byť úplne jasné ako si sa dostala k nároku 18.5 dňa...pekne rozpis počet dní na RD pracovné aj sviatky kt.pripadaju na pracovné dni sa rátajú. A aj krátenie rozpis...aby mzdár videl, že máš prehľad a že ťa rožkom neopije.
@zalka avsak pride mi to iba ako slovo proti slovu, ak nevyhoveju a budu trvat na 10.5 dna co narobim? Podam podnet na inspektorat a ak budem mat stastie na uradnika tak este mi to pokratia na 3 dni😀
Urcite to este skusim ked pride vyplatna paska s uvedenou novou dovolenkou ale nedavam tomu velmu sancu, perso nam riesi externa firma ktoru napriamo ani nemozeme kontaktovat.
@smiling89 daj podnet na IP...prečo máš prísť o pol výplaty za nieciu chybu... Ono ten ping Pong moze trvat dlhšie...ale zaťate mzdárky má z mojich skúseností školstvo...a po ping Pong si uznali chybu...človek sa učí celý život...
A aj úradník na IP má nadriadeného, to by som dala sťažnosť na úradníka a komunikovala s nadriadeným...vlastné to aj môžeš ak máš písomnú odpoveď z takým znením...
ak odpracuješ aspoň 60 dní a do konca roka ďalší dôvod na krátenie nevznikne, nárok za rok 2023 je 18,5 dňa (+/- pol dňa v závislosti od zaokrúhľovania)
@wagea
@zalka
Dakujem vam, snad to dobre dopadne.
Este ma napadlo ci z ich pohladu na to nemoze mat vplyv dodatok k pracovnej zmluve - zmena pozicie (povysenie) a skratenie uvazku z 8h denne na 6h? Nadalej pracujem 5dni v tyzdni, rovnaka firma, rovnake oddelenie a tim.
V zakonniku prace som vycitala, ze to by vplyv nemalo mat.
@smiling89 ja som sa po RD vratila do prace 1.9 a bola som prekvapena (milo) ze mi mzdarka povedala, ze za ten rok v ktorom som nastupila, budem mat narok takmer na celu dovolenku (25dni) ak odpracujem tych 60 dni. Ano bolo zam nejake kratenie, ale iba par dni. Cize som mala narok myslim na cca 21 dni.
Myslim teda, ze tcoj zamestnavatel urobil chybu.
@smiling89 Ty máš nárok na dovolenku podľa §101 nakoľko tvoj pracovný pomer k tomu istému zamestnávateľovi trvá celý rok (pracovný pomer trvá aj počas rodičovskej dovolenky), keďže podľa § 144a sa rodičovská dovolenka nezapočítava do odpracovanej doby tak nárok na celoročnú dovolenku vznikne po odpracovaní 60 dní, v tvojom prípade 31.10., a následne sa pristúpi ku kráteniu dovolenky podľa § 109.