Výpočet maródky počas tehotenstva

bagiro
31. jan 2014

Dobry den,
pracujem na TPP od 1.6.2013. Dna 28.1.2014 som nastupila na PNku pocas tehotenstva. Ako sa mi bude ratat teda PN,kedze zamestnavatel ma vychadzat z minuleho roku,teda 2013? Ja vsak pracujem len od juna, od januara do konca maja som minuly rok bola na zivnosti.
Dakujem.

kornelia2411
31. jan 2014

Ahoj.Nato sa chod opytat na socialku.Je tam viacej veci co musis splnat,ale mali by ti pocitat z TPP..Ja som podnikala a potom 3 mesiace pred materskou som sa zamestnala a pocitali mi matersku z TPP.Je totizto taky zakon,materska sa pocita z predchadzajuceho roku ALEBO Z NOVEHO pracovneho pomeru,ktory musi trvat min 90 dni🙂 .Takze ked mas pekny prijem z TPP min 90 dni,mas aj peknu matersku-ta je 65% z hrubej mzdy

zalka
1. feb 2014

@bagiro PN ti vypočítajú z priemeru hrubých miezd za rok 2013 od 1.6. do 31.12.13 ... vôbec nevadí že si celý rok nepracovala. Aj MD sa ti bude rátať z toho obdobia ako PN.

bagiro
autor
1. feb 2014

Cize si spocitam hrube mzdy za tych 7 mesiacov,vydelim 7 a potom z tej sumy 55percent? Na matersku sa nerata aj z prijmov zo zivnosti od januara do konca maja minuleho roku?
Vdaka;)

zalka
1. feb 2014

@bagiro spočítaš hrubé mzdy, vydelíš ich počtom kalendárnych dní ( dni čo si bola na PN alebo OCR nerátaš ) .. a dostaneš DVZ denný vymeriavací základ .. a z toho je MD 65% na den ... tak potom si vynásobíš počtom dní v mesiaci tú sumu a máš výšku MD ...

afrika
1. feb 2014

@zalka môžem sa ťa opýtať či výška materskej bude taká istá ako mám PN?

zalka
1. feb 2014

@afrika nie MD je 65% z DVZ ... PN je 55% z DVZ .... takže MD bude vyššia

afrika
1. feb 2014

@zalka ďakujem ti veľmi pekne za takú dobrú správu 🙂 🙂 PN mi síce vyšla pekná, no teraz živím iba samú seba.. potom bude horšie ... no aj lepšie 🙂 🙂

zalka
1. feb 2014

@afrika rado sa stalo 🙂

bagiro
autor
1. feb 2014

Dakujem za info🙂